Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
11. 8. 2017,
4.00

Osveženo pred

3 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28

Natisni članek

#dopustujdoma Podravska #dopustujdoma #dopustujdoma grad Vurberk Slovenske gorice Štajerska Najlepši razgledi v Sloveniji Biseri Slovenije

Petek, 11. 8. 2017, 4.00

3 leta, 11 mesecev

Najlepši razgledi v Sloveniji (19): grad Vurberk

Razvpiti štajerski grad z izjemnim razgledom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28
grad Vurberk | Foto Tatjana Vogrin

Foto: Tatjana Vogrin

Vurberk si je to poletje pozornost slovenske javnosti prislužil z bombo iz druge svetovne vojne, ki so jo našli v njegovi bližini. A pravi razlog, zakaj bi morali ta grad čim prej obiskati, je povsem drugačen.

Vurberk je svoje ime dobil po kačjem zmaju, ki naj bi nekoč robantil po tem hribu – po njem so kraj poimenovali Wurmberg (wurm je v nemščini črv, berg pa hrib). Visoka vzpetina nad Dravo, na robu Slovenskih goric, je bila pozidana že daleč v preteklosti, tamkajšnji grad pa se prvič omenja sredi 13. stoletja.

Eden od najlepših gradov v Podravju

Preživel je burno zgodovino, med drugim so ga oblegali Turki, ki pa jim ga nikoli ni uspelo zavzeti, bil je v lasti več plemiških družin, najdlje pa so na Vurberku gospodarili Herbersteini. Pravijo, da je bil Vurberk eden od najlepših gradov v Podravju, z njim se je lahko kosal le Ptujski grad.

Vurberški grad na razglednici iz leta 1935 | Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons Vurberški grad na razglednici iz leta 1935 Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons

Od ruskega sanatorija in nemške politične šole do ruševin

Po prvi svetovni vojni je ruski Rdeči križ na gradu uredil sanatorij za pljučne bolnike, ki je zaradi ugodnega podnebja z le redkimi meglenimi dnevi, okoliških gozdov in strokovnjakov, ki so tam delali, veljal za eno od najboljših tovrstnih ustanov. Med drugo svetovno vojno so grad zavzeli Nemci in tam vzpostavili nacistično politično šolo, leta 1945 pa so ga bombardirala in močno poškodovala zavezniška letala. Ruševine so pozneje okoliškim prebivalcem služile kot gradbeni material, zaradi česar je danes ohranjen le še majhen del gradu – dvorišče z vhodnim portalom, del obzidja in dve manjši poslopji, ki jih je leta 1979 obnovilo vurberško turistično društvo.

grad Vurberk | Foto: Tatjana Vogrin Foto: Tatjana Vogrin

Spektakularen razgled na Dravsko polje

Čeprav Vurberk danes še zdaleč ne dosega veličine nekdanjega gradu, pa gre za simpatično in priljubljeno izletniško točko, tudi zaradi izjemnega razgleda na Dravsko polje, Pohorje in Haloze, zaradi katerega smo ga uvrstili v našo zbirko najlepših razgledov v Sloveniji.

grad Vurberk | Foto: Tatjana Vogrin Foto: Tatjana Vogrin

Čudovite poglede ponuja že okolica gradu, najlepši pa se razkrije, če se vzpnete na vrh tribune, postavljene ob osrednjem dvorišču. Na tamkajšnjem odru sicer že več kot dve desetletji prirejajo enega od najbolj znanih slovenskih narodno-zabavnih festivalov in tudi številne druge glasbene in kulturne dogodke.

 

A post shared by Aleksander Vuk (@aleksander.vuk) on

Zanimivosti v bližini

Pustolovski park

Po sproščanju ob razgledu z gradu si lahko odmerek adrenalina privoščite v pustolovskem parku tik ob njem, kjer se lahko preizkusite v plezanju po treh progah z različnimi težavnostnimi stopnjami, medtem ko je za najmlajše poskrbljeno z zabavnimi igrami, kot sta lovljenje lesenih ribic in streljanje "jeznih vurberških kur".

 

A post shared by Wish.hr (@wish.hr) on

Energetske točke

V neposredni okolici gradu prav tako najdete več kot 30 označenih energetskih točk, kjer naj bi si ljudje lajšali razna bolezenska stanja, menda je postanke na teh krajih bolnikom priporočal že grajski zdravnik iz časa Herbersteinov. Ali je res kaj na tem, ne bomo sodili, v vsakem primeru pa je prijetno posedeti na klopeh pod krošnjami vurberških gozdov.

Wake Park Dooplek

Najnovejša pridobitev občine Duplek, v katero spada Vurberk, je wake park Dooplek, ki so ga letos odprli v gramoznici v Zgornjem Dupleku in je hitro postal prava uspešnica. Tam se lahko preizkusite v deskanju ali smučanju na vodi, supate ali pa vse aktivnosti prepustite drugim in se sprostite v baru na "dupleški plaži".

 

Ne spreglejte