Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
7. 3. 2020,
9.46

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,68

Natisni članek

top destinacije Beneška republika Piran popotništvo potovanja

Sobota, 7. 3. 2020, 9.46

4 leta, 1 mesec

Potovanje po izginuli državi, ki je segala od Italije prek Slovenije do Cipra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,68
Piran | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Kaj pravite na potovanje po državi, ki je ni več? Prav to je navdih za serijo popotniških vodnikov Ugasle države.

Ko se bo panika zaradi koronavirusa polegla in vas bodo znova zasrbele pete, vas lahko za naslednje potovanje navdihne nov popotniški vodnik, prvi iz serije Ugasle države. Kot pove ime, gre za vodnike po državah, ki jih ni več, prvi v seriji, ki bo izšel še ta mesec, pa se bo ukvarjal z Beneško republiko - državo, ki je obsegala tudi del Slovenije in pustila sledi, ki še niso izginile.

Obzidje črnogorskega mesta Kotor, ki so ga zgradili pod Beneške republiko | Foto: Getty Images Obzidje črnogorskega mesta Kotor, ki so ga zgradili pod Beneške republiko Foto: Getty Images

"Hotela sva preseči meje in nacionalizem ter najti skupne točke namesto razlik," je pojasnil italijanski novinar Giovanni Vale, ki se je projekta Ugaslih držav domislil z dekletom Ivano Pogačić iz Hrvaške. Kot je še povedal, želita ljudi spodbuditi, da bi "potovali počasneje" in razmišljali o tem, kaj kraje, ki jih obiščejo, povezuje.

Prvi vodnik iz serije Ugasle države tako povezuje kraje, ki jih je nekoč obsegala Beneška republika - pripoveduje zgodbe krajev in mest na severu Italije z Benetkami na čelu, na slovenski obali, pa na Hrvaškem, v Črni gori, Albaniji, Grčiji in na Cipru.

Pot po ozemlju nekdanje Beneške republike | Foto: Extinguished Countries Pot po ozemlju nekdanje Beneške republike Foto: Extinguished Countries

"Ta knjiga je rezultat pogovorov z več kot 400 domačini," sta pojasnila avtorja. V Piranu, na primer, sta se pogovarjala z umetnico Niko Domnik, ki ustvarja edinstvene spominke iz naplavljenega lesa, v vodniku pa je zapisana tudi zgodba Sečoveljskih solin. "Piran, ta majhen dragulj na slovenski obali, je v času Beneške republike obogatel s pridelavo in prodajo soli," sta avtorja zapisala v vodniku.

Ob tem sta poudarila, da ta projekt ni mišljen kot ponovno pisanje zgodovine, prav tako ne želi vzbujati nostalgije po nekih preteklih časih, temveč želita pokazati, kaj imajo različne države skupnega in kako isto zgodovinsko obdobje razlagajo na različne načine.

Oglejte si še:

Kobarid
Trendi Najbolj gostoljubni kraji na svetu: med njimi tudi malo slovensko mesto #video
Trendi V evropskem gorovju se skriva srhljivo Mesto mrtvih #video
Ne spreglejte