SiolNET. Trendi Potovanja
5,25

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Najlepše evropske plaže: na kateri boste ležali to poletje?

5,25

termometer

Vedno bolj diši po poletju in če si do zdaj še niste izbrali destinacije, kjer boste preživljali letošnje poletne počitnice, vam bo morda v pomoč izbor najboljših plaž v Evropi po mnenju popotnikov.

Popotniški spletni portal TripAdvisor je po ocenah svojih uporabnikov v lanskem letu sestavil izbor najboljših plaž. Mi smo iz nabora plaž izluščili deset najbolje ocenjenih evropskih.

1. La Concha, San Sebastian-Donostia, Španija

San Sebastian, Baskija, Španija Foto: Getty Images

Osrednja plaža baskovskega mesta San Sebastian (v baskovščini Donostia) velja tudi za eno od najlepših mestnih plaž na svetu. Peščena plaža v dolžino meri več kot 1,3 kilometra, na njeno širino pa opazno vpliva plimovanje, ki je v teh krajih zelo močno.


2. Elafonisi, Kreta, Grčija

Elafonisi, Grčija Foto: Getty Images

Plaže na istoimenskem otočku ob obali Krete, največjega grškega otoka, navdušujejo z bleščeče belimi, ponekod celo rožnatimi peščenimi plažami in turkiznim morjem. Ob oseki je mogoče sem s Krete priti celo peš po plitvem morju.


3. La Côte des Basques, Biarritz, Francija

Biarritz, Francija Foto: Thinkstock

Tako kot prvouvrščena je tudi ta plaža, kot pove že njeno ime, na obali Baskije, le da na njenem francoskem delu. Če je Biarritz mondeno, bogataško letovišče, velja ta plaža za nekoliko bolj divjo in "ljudsko", predvsem pa je raj za deskarje na valovih: ne nazadnje velja za prvo deskarsko plažo v Evropi.


4. Fig Tree Bay, Protaras, Ciper

Fig Tree Bay, Ciper Foto: Thinkstock

Plaža v Figovem zalivu je osrednja plaža letoviškega mesta Protaras v turškem delu Cipra. Gre za precej turistično destinacijo in če se izogibate turističnim množicam, jo raje obiščite septembra ali oktobra, tudi takrat bo temperatura morja primerna za kopanje.


5. Spiaggia dei Conigli, Lampedusa, Italija

Lampedusa, Italija Foto: Wikimedia Commons

Tako imenovano Zajčjo plažo najdete na zloglasnem otočku Lampedusa, v javnosti bolj znanem po pribežališču beguncev iz Afrike kot po naravnih lepotah. A obiskovalci pravijo, da je plaža neverjetno lepa, razglasili so jo za "Karibe v Sredozemlju", vendar pa ima ta lepota tudi svojo ceno; v visoki sezoni je tam precejšnja gneča.


6. Playa de Ses Illetes, Formentera, Španija

Playa de Ses Illetes, Formentera Foto: Wikimedia Commons

Plaža, ki se je v lanskem TripAdvisorjevem izboru uvrstila na prvo mesto v Evropi, je na Formenteri, otoku južno od precej bolj razvpite in bučne Ibize. Formentera je v šestdesetih letih obveljala za priljubljeno destinacijo hipijev, privlačna pa je prav zaradi svojih plaž, na večini teh je dovoljen nudizem.


7. Balos, Kreta, Grčija

Balos, Grčija Foto: Wikimedia Commons

Pogled na laguno Balos je eden od najbolj znanih prizorov na Kreti, njegova slikovitost kar kliče po fotografiji. Zaradi tega pa je to tudi ena od bolj obleganih točk na Kreti in v visoki sezoni je zagotovo ne boste imeli le zase.


8. Kleftiko, Milos, Grčija

Kleftiko, Milos, Grčija Foto: Wikimedia Commons

Plaža, ki si ime deli z značilno grško jedjo, v resnici ni ravno plaža, ampak spektakularno oblikovana obala, polna belih pečin in morskih votlin, ki je dostopna le z morske strani. Nekoč je bilo to zavetje gusarjev, zdaj pa je največja atrakcija otoka Milos v Egejskem morju.


9. Weymouth Beach, Weymouth, Velika Britanija

Weymouth, Dorset, Velika Britanija Foto: Wikimedia Commons

Skoraj pet kilometrov dolga peščena plaža v mestu Weymouth v Dorsetu na jugozahodu Anglije je že stoletja priljubljena poletna destinacija. Na prehodu iz 18. v 19. stoletje jo je namreč obiskoval že britanski kralj George III.


10. Playa de Muro, Majorka, Španija

Playa de Muro, Majorka, Španija Foto: Wikimedia Commons

Kar šest kilometrov dolga bela peščena plaža na severu Majorke, največjega balearskega otoka, leži blizu priljubljenega letovišča Alcudia, obenem pa je dovolj oddaljena, da na njej pobegnete od mestnega vrveža in največjih množic.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 46
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin