SiolNET. Trendi Potovanja
6,86

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Kar težko je verjeti, kakšen turistični slogan je izbrala Albanija #video

6,86

termometer

Albanija
Foto: Getty Images

Novi turistični slogan Albanije se nekaterim zdi povsem ponesrečen, drugi pa so prepričani, da je genialen.

Albanija je pred kratkim zagnala novo turistično kampanjo in ob tem predstavila nov promocijski slogan - Be Taken by Albania. Z njim so na spletu v trenutku sprožili val čudenja in smeha, saj je ob njem marsikdo najprej pomislil na film Taken (Ugrabljena) iz leta 2008. V tem Liam Neeson igra nekdanjega agenta Cie, ki svojo hčer in njeno prijateljico rešuje iz krempljev albanskih trgovcev z belim blagom.

"Albanija je razkrila kandidata za najslabši turistični slogan na svetu," je poročal britanski časopis The Telegraph, "Vodje turizma so izbrali slogan, ki državo povezuje s filmom o trgovini z ljudmi," je zapisal Daily Mail. Po njihovem mnenju bi slogan Naj vas prevzame Albanija lahko namreč prevedli tudi kot Naj vas ugrabi Albanija.

Albanija Foto: Getty Images

Toda Albanci takšnega slogana niso izbrali pomotoma. V promocijskem filmu namreč neposredno nagovarjajo Neesona ter ga vabijo, naj jih obišče in sam izkusi, kako je, ko te prevzamejo (ne pa ugrabijo) lepote Albanije. Z novo kampanjo želijo namreč svet prepričati, da so stereotipi o Albaniji kot nevarni državi, ki ji vladajo kriminalne združbe, le to - stereotipi. 

"Hej, Liam, radi gledamo tvoje filme in mislimo, da si zelo nadarjen. Toda o nečem se moramo pogovoriti. Ljudi po vsem svetu si prepričal, da smo Albanci zločinci, nasilneži in vedno na preži za hčerkami, ki bi jih lahko ugrabili. No, morda je čas, da te posadimo na letalo in ti pokažemo svoje sposobnosti, saj smo prepričani, da te bo Albanija prevzela," se začne video, ki vabi na uradno spletno stran, kjer je mogoče celo podpisati peticijo, da bi Neeson obiskal Albanijo.

Ob koncu posnetka se pojavi tudi albanski oziroma kosovski igralec Arben Bajraktaj, ki je v filmu Ugrabljena igral glavnega negativca, albanskega ugrabitelja Marka. Nekdanjemu soigralcu Neesonu v videu sporoči: "Kot sem ti povedal, dragi prijatelj, dom Albanca pripada bogu in gostu. Dobrodošel!"

Arben Bajraktaraj, soigralec Liama Neesona v filmu Ugrabljena (Taken) Arben Bajraktaraj, soigralec Liama Neesona v filmu Ugrabljena (Taken) Foto: YouTube

Slogan je naletel na mešane odzive ne le v medijih, ampak tudi na družbenih omrežjih. Mnogi so navdušeni nad idejo Albancev, ki se jim je uspelo pošaliti iz samih sebe in stereotipov, ki se jih držijo, obenem pa so izpostavili naravne lepote države. Drugi pa so prepričani, da gre za pometanje težav pod preprogo, češ da bi morala Albanija rešiti izvor stereotipov, ki se je držijo.

Ne gre namreč spregledati dejstva, da organiziran kriminal, v okviru katerega poteka tudi trgovina z belim blagom, ostaja velika težava Albanije. Ameriški State Department je lani v svojem poročilu zapisal, da je Albanija "še naprej izvorna, tranzitna in ciljna država za moške, ženske in otroke, ki so žrtve spolnega izkoriščanja in prisilnega dela".

Preberite še:

Albanija Trendi Albanija, nova vroča destinacija za poletni dopust? Bled, labod Trendi Slovenija, edinstvena destinacija? Tuji turisti se ne strinjajo. Motovun Trendi V Istri kot po tekočem traku odpirajo prestižne vinske hotele #foto

 

Komentarji

3

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • izzy / 19.03.2019. ob 15:36 0 0

  Jaz jim samo čestitam in jim želim veliko sreče in pa modrosti pri razvijanju turizma in kapacitet. Imajo prekrasno naravo in morje, samo da ne bodo neokusno urbanizirali ta biser.

  0 0
 • mismas101 / 19.03.2019. ob 14:39 0 0

  Priporočam obisk Albanije, dokler je množičen turizem ne pokvari!

  0 0
 • cvili / 19.03.2019. ob 14:21 0 0

  Čestitke. S tem so že dosegli cilje promocije, ki jih z "nevtralnim" sloganom še dolgo nebi.

  0 0
delitve: 67
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin