Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
18. 6. 2021,
8.28

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Oglasna vsebina: Telekom Slovenije, d. d.

Natisni članek

advertorial S kavča na plano S kavča na plano Telekom Slovenije 5G pohodništvo potovanje izlet

Petek, 18. 6. 2021, 8.28

2 meseca, 2 tedna

Desetletje gigabitov, ki bo spremenilo naše dopustniške navade

Oglasna vsebina: Telekom Slovenije, d. d.

Med počitnicami želimo vsak lep trenutek deliti s prijatelji na družbenih omrežjih. Hitra povezljivost in širokopasovni internet nam omogočata, da nemoteno pošiljamo tudi videe in jih objavljamo na Instagramu ali Facebooku, kar je v današnji dobi stalne prisotnosti na teh omrežjih osnovna zahteva vsakogar od nas. Tudi turistične destinacije in ponudniki turističnih vsebin se vedno bolj zavedajo, da so takšne objave obiskovalcev zanje najboljša promocija.

Jezersko nas s svojo scenografijo vedno popolnoma očara. | Foto: Getty Images Jezersko nas s svojo scenografijo vedno popolnoma očara. Foto: Getty Images

Lepi dnevi nas vabijo na izlete v turistične kraje, na različne športne aktivnosti v zanimivih krajih, odkrivanje naravnih in kulturnih zakladov Slovenije, ki jih je dovolj, da čisto vsak poišče nekaj po svojem okusu. Veliko navdiha lahko poiščemo v novi spletni popotniški oddaji S kavča na plano, kjer Slovenijo odkrivata brata Aleš in Igor Novak. Vsak teden nam razkrijeta nekaj manj znanih turističnih točk, ki jih lahko zapišemo na svoj seznam izletniških ali počitniških točk.

Trendi Brata Novak obiskala spečo princeso slovenskega turizma
Trendi Brata Novak med kočevskimi medvedi, belimi orli in ledenodobnimi lovci
Trendi Ideja za izlet: Slikovita srednjeveška trdnjava nad strmo sotesko Kolpe
Trendi Čisto na jugu iskala dobro foto točko in odkrila pravo južno lepotico

Pohodništvo kot način življenja in dopustovanja

 Visoko na Pohorju moramo obiskati obsežna šotna barja in Lovrenška jezerca.  | Foto: Getty Images Visoko na Pohorju moramo obiskati obsežna šotna barja in Lovrenška jezerca. Foto: Getty Images

Slovenija je raj za ljubitelje aktivnega preživljanja prostega časa, saj je prepredena z več kot deset tisoč kilometri označenih in urejenih pohodnih poti. Tako lahko poiščemo veliko pohodniških poti v visokogorju, sredogorju, po gričih in ravnicah. Najbolj vzdržljivi pohodniki pa se lahko preizkusijo na eni od številnih daljinskih poti, med katerimi so nekatere tudi del mednarodnih daljinskih poti.

Daljinske planinske poti za največje ljubitelje dolgih pohodov:

Daljinske pohodniške poti povezujejo gorske vrhove in doline z morjem. | Foto: Getty Images Daljinske pohodniške poti povezujejo gorske vrhove in doline z morjem. Foto: Getty Images - Slovenska planinska pot,

- Alpe Adria Trail,

- Via Alpina,

- Pot miru,

- Daljinska pot Julijske Alpe,

- Juliana Trail,

- Evropska pešpot E7,

- Evropska pot E6,

- Evropska pot E12 in

- Via Dinarica Slovenija.

Adrenalinski podvigi po meri vsakega obiskovalca

Največ naravnih plezališč je v Julijskih Alpah. | Foto: Getty Images Največ naravnih plezališč je v Julijskih Alpah. Foto: Getty Images

Počitnice so tudi čas, da si privoščimo kakšen adrenalinski podvig, za katerega je v Sloveniji veliko priložnosti. Če želimo doživeti drugačen dopust, se lahko po naših rekah spustimo z raftom, kajakom ali kanujem. Z jadralnim padalom se lahko v tandemu dvignemo pod oblake. Najlepša vzletišča so v dolini Soče, v Bohinju in v Vipavski dolini. V letalskih centrih pa lahko tudi skočimo s padalom. Zelo priljubljeno je tudi spuščanje po jeklenicah od enega konca doline ali rečne struge do drugega. Kar nekaj ziplinov je v Sloveniji, med drugi imamo tudi najdaljšega v Sloveniji, in sicer na Koroškem.

Dopust je čas za popoln odklop, ki ga ponuja tudi športno plezanje, ko moramo biti popolnoma zbrani. V Sloveniji je kar 113 naravnih plezališč različnih težavnostnih stopenj, ki nam ponujajo edinstven užitek v stiku s skalo, čudovite razglede in res pravo doživetje narave. Posebej privlačna so plezališča na Kraškem robu in v Vipavski dolini, saj se stalno lahko spogledujemo z morjem.

Kolesarjenje: idealen način spoznavanja Slovenije

Okrog Bovca je veliko prijetnih kolesarskih poti, primernih za vso družino. | Foto: Getty Images Okrog Bovca je veliko prijetnih kolesarskih poti, primernih za vso družino. Foto: Getty Images

Ker je kolesarjenje pri nas zelo priljubljeno, je kolo eno od osnovnih prevoznih sredstev tudi na dopustu. Na voljo imamo neskončne kilometre različnih kolesarskih poti med gorami, po dolinah, ob morju in v mestih. Še posebej romantično je kolesarjenje po kraških in istrskih vasicah, ob morju, prekmurski ravnici, obrobju Triglavskega narodnega parka, po Beli krajini, preizkusite pa se lahko tudi v številnih kolesarskih parkih.

"Uradne" gorske kolesarske poti:

- Slovenska turnokolesarska pot: 1.800 kilometrov dolga krožna pot po celotni Sloveniji.

- Trans Karavanke: 132 kilometrov dolga trasa od Jezerskega do Tromeje, razdeljena na pet etap.

- Trans Slovenia 1: čez prelaz Vršič skozi Dolino Soče, Brda in Vipavsko dolino.

- Trans Slovenia 2: čez Karavanke do Pokljuke in v Idrijsko-Cerkljansko hribovje, prek Krasa do Sečoveljskih solin.

- Pohorska kolesarska transverzala: 75 kilometrov dolga trasa od sv. Bolfenka do Kremžarjevega vrha.

Še bolj povezani tudi med dopustom

Vsak trenutek je pomemben. | Foto: Getty Images Vsak trenutek je pomemben. Foto: Getty Images

Da lahko vse avanture takoj delimo s prijatelji in objavljamo na družbenih omrežjih, potrebujemo zanesljivo, hitro in varno mobilno omrežje. Mobilnemu omrežju Telekoma Slovenije zaupa največ Slovencev, kar potrjujejo tudi rezultati raziskave Trusted Brand.

Med milenijci, ki vedno raje zahajajo tudi v naravo in na podeželje, imajo zelo visoke zahteve po brezhibni povezanosti. Odkrivanje lepot bolj odročnih krajev bo zaradi tehnologije 5G, ki mesta in regije spreminja v pametne destinacije, veliko bolj zanimivo in povezljivo – lažje bo opravljati rezervacije v namestitvah in restavracijah ter odkrivati skrite zaklade, kar bo res obogatilo našo potovalno izkušnjo.

Peta generacija mobilnih omrežij (5G) Telekoma Slovenije pokriva že eno tretjino prebivalcev Slovenije, omrežje pa se nenehno dograjuje.

Z omrežjem 5G v svet brez omejitev

Tehnologija 5G nam omogoča, da lahko tudi na izletu uživamo v neskončni izbiri glasbe, filmih in pogovorih s prijatelji. | Foto: Getty Images Tehnologija 5G nam omogoča, da lahko tudi na izletu uživamo v neskončni izbiri glasbe, filmih in pogovorih s prijatelji. Foto: Getty Images

Vklopite storitev 5G in postanite del prihodnosti tudi vi. Omrežje 5G ni več nedosegljiva prihodnost, saj ga v Sloveniji že lahko uporabljamo, potrebujemo le pravi paket ali storitev 5G, ki jo lahko vključimo pri kateremkoli mobilnem paketu, ter primeren mobitel, ki podpira 5G-omrežje. Tehnologija 5G-povezljivosti nam omogoča, da uživamo v bliskovitih hitrostih prenosa.

Kako do omrežja 5G? Z mobitelom, ki podpira 5G-omrežje, se moramo priklopiti na ustrezno omrežje in lahko uživamo v tekočem nalaganju ter predvajanju spletnih vsebin.

Telekom Slovenije je s 1. junijem vsem svojim naročnikom mobilnih paketov omogočil brezplačen dostop do omrežja 5G, ki se izvede samodejno ob prijavi mobitela 5G v omrežje. Brezplačno storitev 5G pa si lahko vsi naročniki vklopijo tudi tako, da pošljejo SMS s ključno besedo 5G na številko 1918, ali pa si jo vklopijo v Mojem Telekomu

Izberite enega od mobitelov Telekoma Slovenije, ki podpirajo 5G-omrežje

Kako hiter prenos podatkov omogoča omrežje 5G? Mobilno omrežje 5G Telekoma Slovenije dosega visoke hitrosti, ki teoretično znašajo do 1 Gbit/s v smeri k uporabniku in do 100 Mb/s iz smeri uporabnika.

Velika hitrost in odzivnost omogočata prenos videoposnetkov visoke ločljivosti in 3D-vsebin ter izjemno zmogljivo mobilno širokopasovno povezljivost, ki je ključna za hitro brskanje po spletu, interaktivne igre, avtonomno vožnjo in upravljanje vozil na daljavo, robotiko, navidezno resničnost in različne industrijske procese. Poleg hitrosti pa 5G prinaša še bistveno zanesljivejši in stabilnejši mobilni prenos podatkov.

Primer: celoten film v visoki ločljivosti si tako lahko naložimo v nekaj sekundah.

Ne spreglejte