SiolNET. Trendi Potovanja
3,13

termometer

  • Messenger
  • Messenger
S kavča na plano

Ideja za izlet: Slikovita srednjeveška trdnjava nad strmo sotesko Kolpe

3,13

termometer

Drugi največji grajski kompleks pri nas

Kostel je precej samotno območje ob Kolpi s številnimi naravnimi, kulturnimi, sakralnimi in arhitekturnimi posebnostmi, med katerimi najbolj izstopa veličastni grad Kostel. Njegova okolica je tudi zakladnica izletniških točk za vso družino.

Tik ob meji s Hrvaško, pol ure vožnje iz vasi Željne, stoji drugi največji grajski kompleks v Sloveniji, ki ponuja čudovite razglede na dolino Kolpe. Znotraj grajskega obzidja je še vedno naselje, kar je nekaj posebnega pri nas. Območje gradu Kostel združuje grad, naselje pod njim ter cerkev Sv. Treh kraljev iz gotskih časov.

Delno obnovljen grad Kostel Delno obnovljen grad Kostel

Dve desetletji prenove

Grad je deloval kot obrambna točka protiturške obrambe, dolgo časa je propadal, zdaj pa se njegova veličastna lepota počasi, a le deloma vrača, tako da tudi danes lahko spoznamo grajski utrip iz  srednjeveških časov.

Prva omemba gradu – Casstrum Grauenwarth oziroma Grofovska straža – sega v leto 1336, ki je hkrati tudi poštna številka kraja, leta 1809 pa so ga porušili francoski vojaki. Izjemno burno zgodovino gradu, ki so ga za javnost odprli leta 2018 po dveh desetletjih postopne obnove, lahko spoznamo na vodenih ogledih in različnih tematskih razstavah.

S kavča 03 Kostel

Pohodniške poti okrog grajske utrdbe

S kavča 03 Kostel

Kostel je med drugim zanimiv po treh zanimivih markiranih pešpoteh z različnimi težavnostnimi stopnjami in različnih dolžin.

Kostelska grajska pot je 14,6 kilometra dolga krožna pot od Žage ob Kolpi do gradu Kostel in nazaj.

Višinska razlika: 400 m

V prvem delu od zaselka Žaga ob Kolpi do vasice Suhor hodimo po Kočevski planinski poti. Trasa je primerna tudi za kolesarjenje, saj poteka večinoma po poteh in cestah.

Kolpa

Kostelska planinska pot je 19,1 kilometra dolga krožna planinska pot, primerna za celodnevne pohode.

Višinska razlika: 880 m

Izhodišče je vas Potok pri Fari, od koder se po gozdni poti odpravimo do Stružnice in nadaljujemo do Kuželjske stene, od tam se približamo vasi Rake in nekaj časa hodimo ob Kolpi. Mimo zaselka Laze pri Kostelu se vrnemo nazaj do izhodišča.

Spremljajte novo spletno popotniško oddajo S kavča na plano!

Oglejte si videoposnetek, kaj vse lahko odkrijete v mogočnih kočevskih gozdovih:

kočevska medvedi osilnica Trendi Brata Novak med kočevskimi medvedi, belimi orli in ledenodobnimi lovci S kavča 02 Trendi Brata Novak obiskala spečo princeso slovenskega turizma S kavča 01 Trendi Po Koroški drvela s 120 kilometri na uro

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin