SiolNET. Trendi Potovanja
3,27

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Bi imeli svoj otok? Na Hrvaškem jih je na prodaj kar nekaj. #video

3,27

termometer

Hrvaška, Jadran, otok
Foto: Getty Images

Med 1.244 otoki, kolikor jih premore Hrvaška, jih je nekaj v zasebni lasti, nekateri med njimi pa so že nekaj časa na prodaj. Cene? Od 700 tisoč do več milijonov evrov.

Hrvaški spletni portal Morski.hr je objavil pregled jadranskih otokov, ki jih je mogoče kupiti. Prav vsi, ki so trenutno na prodaj, so nenaseljeni, na nekaterih stojijo zgradbe v bolj ali manj slabem stanju, drugi so popolnoma goli ali pa popolnoma zaraščeni.

Tudi če je otok vaš, na njem ne morete graditi vsepovprek

Ob tem na omenjenem portalu poudarjajo, da je gradnja na otokih skoraj nemogoča, čeprav nekateri prodajalci trdijo nasprotno.

"Obnova obstoječih objektov je nekako še možna, medtem ko je na obalnem pasu brez posebnih dovoljenj in koncesij nemogoče graditi," so pojasnili na portalu Morski.hr, "na kmetijskem in gozdnem zemljišču, kakršna so na večini majhnih nenaseljenih otokov, pa je mogoče zgraditi le manjše objekte omejenih dimenzij oziroma obnoviti morebitne obstoječe zgradbe."

Najnovejša ponudba: otok v narodnem parku Kornati

Cene otokov, ki se trenutno prodajajo na hrvaških portalih z malimi oglasi oziroma v nepremičninskih agencijah, se večinoma gibljejo med deset in 70 evri za kvadratni meter. Posebej pa velja izpostaviti otok, ki so ga začeli prodajati pred kratkim - gre za otok znotraj narodnega parka Kornati, meril naj bi kar 640 tisoč kvadratnih metrov, zanj pa je treba odšteti okoli 5,5 milijona evrov, kar pomeni, da je cena kvadratnega metra celo nižja od desetih evrov.

Kornati Foto: Pixabay

Prodajalci v oglasu zatrjujejo, da na otoku stojita dva porušena objekta, ki ju je mogoče obnoviti, čerpav je otok sredi narodnega parka.

Najcenejši za 700 tisoč evrov

Med hrvaškimi otoki, ki so trenutno na prodaj, je otok Mali Kosmač blizu Rogoznice, ki ga prodajajo za 700 tisoč evrov. Leži blizu celinske obale, meri pa pičlih pet tisoč kvadratnih metrov.

Že nekaj časa se prodaja neimenovani otok v zadrskem arhipelagu blizu otoka Veli Iž, ki meri 128.800 kvadratnih metrov in naj bi bil po navedbah prodajalca "čudovite oblike", na njem pa stoji tudi zgradba iz 19. stoletja. Zanj očitno ni povpraševanja, saj je po poročanju portala Morski.hr njegova prvotna cena znašala 6,7 milijona evrov, zdaj je znižana na okroglih šest milijonov.

Med bolj zanimivimi je tudi oglas za 195 tisoč kvadratnih metrov zemljišča na enem od otokov pri Lošinju, po fotografijah sodeč, gre za otok Male Orjule.

Zemljišče, ki je na prodaj, predstavlja slabo polovico otoka (preostanek je v državni lasti), na njem je star nasad oljk z dobrimi 200 drevesi, ob tem pa naj bi po navedbah prodajalke do letošnje jeseni pridobili tudi dovoljenje za gradnjo treh vil in paviljona.

Preberite še:

Lošinj, Mali Lošinj Trendi Kje in kaj jesti na Lošinju, "slovenskem" jadranskem otoku Mars Island, Obonjan Trendi Zvezdnik zakupil hrvaški otok, tam prireja festival z noro dragimi vstopnicami #video Kudadoo Trendi Dopust na zasebnem otoku? To je najboljši luksuzni hotel na svetu. #foto

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 10
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin