Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
5. 10. 2014,
16.27

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

študent ugodnosti

Nedelja, 5. 10. 2014, 16.27

7 let, 12 mesecev

Študent ceneje v gledališče, na fitnes ali po svetu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Pravica do zdravstvenega zavarovanja in študentskega dela, subvencionirano bivanje in študentska prehrana so le nekatere med njimi.

Študentska izkaznica, ki jo ob vpisu na fakulteto prejme študent, je po pravilniku o študentski izkaznici javna listina, s katero študent ali študentka izkazuje svojo istovetnost in status študenta. Veljavna je le, če je na njej nalepka za tekoče študijsko leto. Z njo študent uveljavlja svoje pravice ali pa z njo pridobiva druge ugodnosti, ki izhajajo iz statusa študenta. Tako lahko koristi marsikatero ugodnost, ki ne le, da olajša življenje med študijem, temveč ga tudi popestri. Cenejši javni prevoz Študent lahko potuje in se prevaža ceneje. Ne le z avtobusnim ali železniškim prevozom po Sloveniji (od doma do kraja šolanja) ter mestnimi avtobusi, temveč tudi po svetu. Slovenske železnice tako mladim do 26. leta nudijo popuste za potovanja po Sloveniji in Hrvaški, za potovanja v tujino pa so priljubljene vozovnice RailPlus in InterRail. Avtobusni prevozniki študentom ponujajo ugodnosti v obliki mesečnih vozovnic, ki so cenovno bolj ugodne od plačevanja za vsako vožnjo posebej. Enako velja za mestni potniški promet. Potovanja Ne le z vlakom, ugodnejše lahko študent potuje tudi sicer. Nekatere turistične agencije ponujajo ugodnosti, študenti, željni potovalnih dogodivščin, pa bodo veliko informacij in pomoči našli pri Študentski potovalni agenciji. Ob ugodnih letalskih kartah tam nudijo tudi informacije o študentskem delu v tujini, pomagajo pri iskanju študentskih praks ali pomagajo načrtovati študentsko izmenjavo. Članarina v knjižnicah Med študijem bodo obiski različnih knjižnic neizogibni. Iskanje literature za predavanja, pisanje seminarskih in raziskovalnih nalog, učenje za izpite ali pisanje diplomskih, magistrskih del je veliko lažje, če se dobro znajdete v okolju knjižnic – ne le tiste na matični fakulteti. Z vpisom na fakulteto, članico univerze, si lahko izposojate knjižnično gradivo vseh fakultetnih knjižnic. Ob tem pa so cenejše tudi članarine v drugih, splošnih in mestnih knjižnicah. Športne aktivnosti Vodene športne vadbe, mesečne ali letne članarine za fitnese in druge športne objekte so s študentsko izkaznico lahko cenejše. Preverite tudi različne organizirane vadbe, ki jih razpisujejo fakultete – nekatere tudi kot izbirni predmet, zato lahko združite prijetno s koristnim in s telovadbo zberete tudi nekaj kreditnih točk. Ugodnejše športne vadbe, vadbe joge, plesa in druge aktivnosti organizirajo tudi Študentska organizacija Slovenije ter lokalni študentski klubi po državi.

Jezikovni in drugi tečaji Med študijem lahko dodatno izpopolnite ali se naučite katerega od tujih jezikov. Jezikovni tečaji in drugi tečaji so običajno prilagojeni tudi študentskim urnikom, izvajajo se zvečer, pogosto v študentskih kampusih. Ponudbo tečajev prav tako preverite na fakultetah, študentskih servisih in prostorih ali spletnih straneh ŠOU. Študentski abonmaji v kulturnih ustanovah Da študij ne bo minil le za knjigami ali na zabavah, se že v začetku študijskega leta vpišite na katerega od abonmajev. Z vpisom v abonma si lahko študent ogleda gledališke in druge predstave po ugodnejši ceni, urnik predstav pa je določen vnaprej. Nekatere kulturne in umetniške hiše, muzeji in galerije tudi sicer ponujajo ugodnejše vstopnine ob predložitvi študentske izkaznice. Študentski paketi in ugodnosti pri tehnoloških nakupih Mladi izkoristite ugodnejše pakete mobilne telefonije, nekateri prodajalci pa ponujajo popuste tudi pri nakupu osebnih računalnikov in drugih izdelkov. Kaj pa finance? Med študijem je pregled nad financami še posebej pomemben, saj lahko s skrbnim varčevanjem in delom prek študentskega servisa postavite temelje za lažji prehod v neodvisno življenje, ko statusa in subvencij ne bo več. Banke študentom ponujajo ugodnejše poslovalne pogoje, posojila in limite, možnosti varčevanja in podobno.

Ne spreglejte