Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 7. 2013,
14.37

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

bonton počitnice dopust

Ponedeljek, 1. 7. 2013, 14.37

8 let

So vas prijatelji in sorodniki nehali vabiti k sebi?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Še en niz nasvetov, kako biti prijetnejši gost - tokrat pri nekom doma.

Če imate srečo, lahko počitniško namestitev rešite zelo poceni – celo zastonj. Potrebujete le gostoljubne sorodnike in prijatelje, ki živijo ali imajo vikend na dopusta vredni lokaciji. Da pa ne bo obveljal pregovor naših južnih bratov "Svakog gosta tri dana dosta" (vsakega gosta je po treh dneh dovolj), se potrudite in ne bodite v napoto oziroma v zameno za brezplačno posteljo vsaj ponudite pomoč pri kakšnih opravkih.

Prinesite vsaj simbolično darilo Tudi če boste prespali le eno noč, je primerno, da se gostiteljem zahvalite z majhnim darilom, pa naj bo to steklenica vina, kakšna sladica ali, kot nam je ostalo v navadi od naših mam in babic, vrečka kave.

Priskočite na pomoč Ne pričakujte, da vam bodo gostitelji stregli kot v hotelu, ampak se ponudite, da boste pomagali pri kuhanju, pomivanju posode ali opravkih okoli hiše. Če je vaš obisk daljši, gostitelje povabite na večerjo v spodobno restavracijo ali pa vztrajajte, da boste za en dan zamenjali vloge in večerjo skuhali sami.

Prilagodite se Vsako gospodinjstvo ima svoje navade. Če se vaše ne skladajo s tistimi, ki jih imajo vaši gostitelji, se poskusite prilagoditi. To pomeni, da upoštevajte njihov urnik in ne zahtevajte, da na primer prestavijo uro kosila, ker bi vi raje jedli prej ali pozneje. Prav tako se ne zmrdujte nad hrano, ki vam jo pripravijo, če pa ste recimo vegetarijanec ali ste na kakšno živilo alergični, jim to povejte vnaprej.

Hkrati obvestite gostitelje o svojih načrtih za dni, ki jih boste preživeli pri njih. Če nimate svojega ključa, poskusite uskladiti svoje prihode in odhode z njihovimi, da ne bo nepotrebnega čakanja pri vhodnih vratih.

Pazite na red in čistočo Prostor, v katerega so vas nastanili, naj bo urejen. Postiljajte posteljo in pospravljajte svoje stvari, prav tako pa ne puščajte nereda v kopalnici.

Bodite hvaležni Gostiteljem dajte vedeti, da cenite njihovo gostoljubnost, in jih povabite k sebi na obisk. Ni nujno, da bodo povabilo sprejeli, jim boste pa tako pokazali, da ste jim hvaležni, in si morda naslednjič prislužili še prijetnejše počitnice.

Ne spreglejte