Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
20. 6. 2016,
15.25

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,28

6

Natisni članek

Siolov žarek dobrodelnost Siol z vami na dopustu

Ponedeljek, 20. 6. 2016, 15.25

6 let, 6 mesecev

Brezplačne počitnice za družine, ki živijo v težkih socialnih razmerah

Mojca bo na morje peljala dvojčka, ki sta ostala brez mame, val zanimanja tudi za brezplačne počitnice na Bledu in Cresu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,28

6

Kar je obljubila, bo čez 14 dni tudi udejanjila. Mojca iz Celja, ki je v začetku junija na Facebooku objavila poziv, v katerem je zapisala, da je pripravljena na počitnice odpeljati otroka iz socialno ogrožene družine, bo v Istro peljala 12-letna dvojčka iz Žalca. Veliko zanimanja je tudi za brezplačno uporabo apartmajev na Cresu in Bledu.

Mojčin poziv na Facebooku, v katerem je ponudila možnost, da se ji kakšen od otrok, ki si sicer počitnic na morju ne bi mogli privoščiti, pridruži na enotedenskem letovanju v počitniški prikolici, postavljeni v kampu Lanterna pri Poreču, je sprožil ogromno zanimanja.

"Vse skupaj me je prijetno presenetilo, hvaležna sem tudi sinu Alenu, ki je bil pobudnik, da letos spet postavimo počitniško prikolico," je povedala 50-letna Celjanka, ki je pred leti na lastni koži izkusila, kako trpko je življenje, če živiš v pomanjkanju.

Zakaj ne bi počitnic omogočila še komu, se je spraševala Mojca iz Celja in na Facebooku objavila odmeven zapis, ki je zbudil ogromno zanimanja. | Foto: Zakaj ne bi počitnic omogočila še komu, se je spraševala Mojca iz Celja in na Facebooku objavila odmeven zapis, ki je zbudil ogromno zanimanja.

Odločitev za objavo takšnega poziva je bila povsem logična, pravi. "Pomislila sem, zakaj ne bi počitnic omogočila še komu.  Zjutraj sem preprosto sedla za računalnik in napisala, kar mi je ležalo na duši."

Zanaša se na intuicijo

Že ob našem prvem pogovoru je omenila, da se bo pri odločitvi, komu omogočiti počitnice, povsem zanašala na svojo intuicijo. Tako je tudi izbrala.

Na enotedenske počitnice, kjer jim bo družbo delala tudi angleška buldoginja Lina, bo peljala 12-letna dvojčka, fanta in dekle iz Žalca, ki sta lani ostala brez mamice in še nikoli nista bila na hrvaški obali.

Z otrokoma in njunim očetom se je srečala prejšnji konec tedna in takoj so se ujeli. "Oče mi je takoj zaupal, kar mi je zelo pomembno, otroka pa tudi. Živijo na kmetiji in so vajeni preprostega življenja," je povedala svetlolasa ljubiteljica potovanj, ki se preživlja s telefonskim svetovanjem ljudem v stiski.

Na počitnice bodo odpotovali v začetku julija, ob koncu tedna pa se jim bo pridružil tudi njun oče s prijateljico.

Dobro se z dobrim vrača

V tem času se je naučila marsičesa. "Da se dobro vedno z dobrim vrača in da nam bo težje, če si sami ne bomo pomagali in živeli v sožitju, saj država nima pravega posluha za socialno ogrožene ljudi."

Prepričana je, da njen poziv pred leti ne bi doživel tako množičnega odziva, "saj smo se šele zdaj začeli zavedati, kakšna so razmere v naši državi. Tisti, ki so še imeli nekaj prihrankov, so lahko vsaj nekako živeli, tiste, ki so bili že tako ali tako bolj na robu, pa je zdaj najbolj udarilo. Včasih je dovolj, da se odrečemo kavi na dan in pomagamo z drobnimi pozornostmi," predlaga sogovornica.

Družbo jim bo delala angleška buldoginja Lina.  | Foto: Družbo jim bo delala angleška buldoginja Lina.

Obeta se še ena dobrodelna akcija

In to še ni konec, poudarja Mojca. "Pozimi bomo s podobno mislečimi organizirali še eno podobno akcijo, le da bomo tokrat otroke odpeljali v hribe," je napovedala.

Veseli jo tudi to, da so njenemu zgledu sledili tudi nekateri drugi Slovenci. Tako na primer Petra Rakovec brezplačno oddaja luksuzni apartma na Bledu – izbrali so že dve družini, ki bosta tam lahko užili po pet dni počitnic –, Danijel Pantelić je ponudil svoj apartma na Cresu.

Izredno zanimanje tudi za poziv z Bleda

Kot rečeno, je tudi Petra Rakovec z Bleda na Facebooku objavila, da so v apartmaju na Bledu pripravljeni gostiti družino, ki bi si počitnice sicer težko privoščila. Tudi ta objava je doživela neverjeten odziv. Objavo je na Facebooku delilo že več kot tri tisoč ljudi.

"Žena je že večkrat omenila, da bi pomagali drugim ljudem, in ko je na Facebooku videla objavo gospoda, ki je ponujal počitnice na Cresu, sva se odločila, da počitnice omogočiva tudi midva," nam je povedal Petrin mož Niko Rakovec.

Bled Blejsko jezero | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

Počitnice za družino s petimi otroki in mamo samohranilko

"Javili so se nam ljudje, ki poznajo družine v težavah, pa tudi družine same," je povedal. Z ženo sta se po temeljitem premisleku odločila, da počitnice omogočita družini s petimi otroki in mami samohranilki, ne izključujeta pa niti možnosti, da gostoljubje ponudita še kdaj.

Njuna poteza je spodbudila tudi preostale blejske turistične ponudnike. "Javili so se nam gostinci in nas povabili, da družini pripeljemo k njim na kosilo, našel pa se je tudi prevoznik, ki je ponudil kombi, če družina morda ne bi imela prevoza."

Rakovec bo poleti obiskal nekatere turistične ponudnike na Bledu in se pozanimal, ali bi bili družini pripravljeni podariti na primer vstopnico za Grajsko kopališče ali ji omogočiti izkušnjo na letnem sankališču na Straži. "To pomeni, da bi imeli res poln počitniški paket," pravi.

Poziv zakoncev Rakovec na Facebooku je doživel več kot tri tisoč delitev:

Naj se sproži plaz ...

Razmišlja tudi o tem, da bi pozval še preostale ponudnike turističnih kapacitet na Bledu in jih spodbudil, da se odločijo za podobno potezo. "Na Bledu je dovolj kapacitet in zunaj turistične sezone vse niso zapolnjene, morda bi takrat lahko komu pomagali in ga osrečili z dopustom," razmišlja Rakovec, ki si želi, da bi k podobnemu ravnanju lahko spodbudili tudi druge slovenske turistične kraje.

Kdo si ne želi na počitnice?  | Foto: Kdo si ne želi na počitnice?

Kaj pa počitniške hiše politikov?

Vse omenjene pobude so na Facebooku doživele izjemen odziv in odobravanje, eden od komentatorjev pa je predlagal, da se za podobno potezo odločijo tudi slovenski politiki, saj imajo mnogi med njimi počitniške hiše ob morju.

Ne spreglejte