Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
26. 9. 2016,
15.52

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73

Natisni članek

Nazaj v šolo

Ponedeljek, 26. 9. 2016, 15.52

6 let, 7 mesecev

V slovenskem šolstvu največ pripomb na predmet zgodovina

Hrvate zmotili mama v predpasniku in ženska z dekoltejem, kaj pa moti Slovence?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73

Potem ko smo pred kratkim pisali o hrvaškem učbeniku za glasbo, ki je javnost razburil zaradi po mnenju nekaterih neprimerne upodobitve mame in ženske, smo na Zavodu za šolstvo preverili, kakšnih pripomb, če sploh, so deležni učbeniki in delovni zvezki, ki jih uporabljajo slovenski šolarji.

V začetku novega šolskega leta so uporabniki hrvaškega profila na Facebooku Knjige, ki imajo rade otroke opozorili na učbenik za glasbo, namenjen hrvaškim prvošolcem. Ta po njihovem mnenju povsem neprimerno prikazuje podobo matere in ženske.

Avtorica učbenika Diana Atanasov Piljek je mater upodobila kot staromodno gospodinjo v predpasniku in hišnih copatah s cofki, žensko pa kot zapeljivo dolgolasko z oblinami in visokimi petami.


Preberite še:


Prvi šolski dan Sostro učenje šola | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Na hrvaškem ministrstvu za šolstvo so se odzvali s pojasnilom, da v dveh šolskih letih, odkar je učbenik v uporabi (od leta 2014), na njegovo vsebino še niso prejeli nobene pritožbe. Dodali so, da je učbenik pridobil pozitivno strokovno mnenje. Po njihovem mnenju gre pri poročanju o tem za senzacionalizem.

Anketa na Siol.net: polovico bralcev ilustraciji zmotili, polovice ne

O zadevi smo povprašali tudi bralce našega medija. Na vprašanje, ali se vam zdi primer upodobitve mame in ženske v učbeniku Moja glasba 1 sporen, je dobrih 49 odstotkov bralcev odgovorilo, da jih način upodobitve ne moti, slabih 47 odstotkov pa jih meni ravno nasprotno. 

 | Foto:

Zavod za šolstvo: Malo kritik, več predlogov

Kaj pa učbeniki in delovni zvezki, ki jih uporabljajo slovenski šolarji? Kako pogoste, če sploh, so pripombe nanje, smo preverili na Zavodu za šolstvo.

Kot so nam zagotovili, tovrstnih pripomb ni veliko. Bolj pogosto kot kritika na konkretne vsebine v obstoječih učnih gradivih na Zavod za šolstvo prihajajo predlogi po razbremenitvi učnih gradiv z vsebinami na splošno in po dopolnitvi učnih gradiv z aktualnimi vsebinami. To so na primer vsebine s področja vedenja in čustvene inteligence, zdravstva, računalništva.

Najpogosteje se obregnejo ob zgodovino

Pripombe se najpogosteje nanašajo na predmet zgodovina, bolj konkretno na umestitev vsebin novejše zgodovine, so zapisali v odgovoru.

Osnovnošolski delovni zvezek bo potreboval osvežitev. Znamenita Benečanka, rdeča hiša na Tartinijevem trgu v Piranu, ni več rdeča, ampak ima po obnovi fasado v sivi barvi. | Foto: Osnovnošolski delovni zvezek bo potreboval osvežitev. Znamenita Benečanka, rdeča hiša na Tartinijevem trgu v Piranu, ni več rdeča, ampak ima po obnovi fasado v sivi barvi.

O obnovi znamenite Benečanke, stavbe na Tartinijevem trgu v Piranu, ki ima tudi v osnovnošolskem učbeniku za družbo svoje mesto, smo pisali v prispevku Zakaj rdeča hiša ni nič več rdeča?.

Občasno prejmejo tudi pripombe na predmet slovenščina, gre na primer za kritiko besedil posameznih avtorjev, dokaj pogosto pa predlogi in pripombe zajemajo tudi medpredmetne vsebine, ki so vključene v različne predmete oziroma področja.

Predlogi se nanašajo predvsem na vsebine, ki pomenijo učinkovito sodelovanje in življenje v družbi, so pojasnili na zavodu.

Učbenik | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Za gimnazijske predmete in splošnoizobraževalne predmete v srednjem strokovnem in poklicnem šolstvu evidence po posameznih predmetih na zavodu ne vodijo, zato podatkov o predlogih nimajo.

Ne spreglejte