Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
7. 9. 2016,
15.46

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,40

5

Natisni članek

Nazaj v šolo

Sreda, 7. 9. 2016, 15.46

6 let, 6 mesecev

Prvošolski učbenik za glasbo, ki je s seksistično primerjavo razburil hrvaško javnost

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,40

5

Uporabniki hrvaškega Facebook profila Knjige, ki imajo rade otroke so opozorili na učbenik za glasbo, namenjen hrvaškim prvošolcem, ki po njihovem mnenju povsem neprimerno prikazuje podobo matere in ženske.

Učbenik Moja glasba 1, izšel je pri založbi Alfa, so hrvaški prvošolci začeli uporabljati v šolskem letu 2014/2015. Po besedah hrvaškega ministrstva za šolstvo, izobraževanje in šport do zdaj nanj niso dobili nobenih pripomb, je pa zato zmotil uporabnike strani na Facebooku z naslovom Knjige, ki imajo rade otroke.

Staromodna gospodinja : bujna zapeljivka

Po njihovem mnenju (ki so ga včeraj podprli tudi številni bralci in ga delili svojim virtualnim prijateljem) je avtorica učbenika Diana Atanasov Piljek v njem uporabila povsem neprimerni ilustraciji. Prva prikazuje mati kot staromodno gospodinjo v predpasniku in hišnih copatih s cofki, druga pa upodablja žensko v podobi zapeljive svetlolase dolgolaske z oblinami in visokimi petami.

Po pisanju hrvaškega spletnega portala index.hr, ta je bil eden številnih hrvaških spletnih medijev, ki so se razpisali o za mnoge spornem učbeniku, naj bi učbenik, ki ima sicer primarno nalogo poučevanja glasbe, na prikrit način otrokom podajal informacijo o tem, da je mati oseba, ki je obsojena na delovno silo in rezervirana za roditeljsko funkcijo, medtem ko je ženska prikazana izrazito seksualizirano in to v smislu, kot da eno izključuje drugo.

Index.hr še navaja, da sporočilo teh dveh podob otroke uči, da je mesto poročenih žensk v kuhinji, neporočene pa so neke vrste lovilke moških.

Mati "nastopa" v pesmi Mlin ... | Foto: Mati "nastopa" v pesmi Mlin ...

Ministrstvo: Učbenik je dobil zeleno luč

Na novico o neprimernem učbeniku so se že odzvali na hrvaškem ministrstvu za šolstvo, kjer so zapisali, da v dveh šolskih letih, odkar je učbenik v uporabi (od leta 2014), na njegovo vsebino še niso prejeli nobene pritožbe, ter dodali, da je učbenik pridobil pozitivno strokovno mnenje. Po njihovem mnenju gre pri poročanju o tem za senzacionalizem.

Kot so še pojasnili, je ilustracija matere prikazana na straneh 9 in 50, medtem ko je ilustracija ženske uporabljena na straneh 17 in 52, kar naj bi pomenilo, da nista povezani in da ju otroci na tak način niti ne dojemajo. Prav tako naj bi imeli vsaka svoje mesto v učbeniku. Mati je vezana na ljudsko pesem z naslovom Mlin (kjer se pojavlja v paru z moškim v predpasniku, ki mu je ime Mišo in je najverjetneje mlinar), ženska pa na pesem V Zagrebu je hišica. Moški, ki se pojavlja z žensko, v učbeniku nima imena.

Vabljeni k sodelovanju v anketi:

Se vam zdi primer upodobitve mame in ženske v učbeniku Moja glasba 1 sporen?

  • Da.
    47,46 %
    243 glasov
  • Ne.
    48,83 %
    250 glasov
  • Ne vem, me ne zanima.
    3,71 %
    19 glasov
Oddanih 512 glasov

 

Na Zavod za šolstvo smo naslovili vprašanje o tem, kako pogosto dobivajo pripombe ali kritike vsebine v učnem gradivu slovenskih šol in za kakšen primer konkretno je šlo nazadnje. Ko bomo odgovor prejeli, ga bomo objavili.

... ženska pa v pesmi V Zagrebu je hišica. | Foto: ... ženska pa v pesmi V Zagrebu je hišica.

Se vam zdi takšno razločevanje sporno ali ne?

Ste tudi vi opazili kaj spornega v slovenskih učbenikih? Če ste, vas vabimo, da delite z nami. Fotografijo s kratkim opisom nam lahko posredujete na elektronski naslov siolfoto@tsmedia.si ali jo z nami delite prek Facebooka Siol.net Novice.

Ne spreglejte