Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
11. 8. 2024,
19.02

Osveženo pred

2 uri, 16 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,11
trebuh zdravo življenje šport vadba

Natisni članek

Nedelja, 11. 8. 2024, 19.02

2 uri, 16 minut

Trend, ki bo poskrbel za raven trebuh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,11
Vadba | Foto Shutterstock

Foto: Shutterstock

V zadnjih mesecih se je v svetu fitnesa pojavil nov trend, ki je pridobil veliko pozornosti na družbenih omrežjih. Gre za trend kitajskih trebušnjakov, ki je v hipu postal viralen, predvsem zaradi svoje preprostosti, učinkovitosti in dostopnosti za vsakogar, ne glede na starost ali stopnjo telesne pripravljenosti. Toda kaj točno so kitajski trebušnjaki in zakaj so postali tako priljubljeni? Vse to vam razkrijemo v nadaljevanju tega članka.

Kaj so kitajski trebušnjaki?

Kitajski trebušnjaki niso povsem novi v svetu vadbe, vendar so v zadnjem času doživeli pravi preporod zaradi objav na družbenih omrežjih, kjer so številni navdušenci nad fitnesom začeli deliti svoje izkušnje in rezultate. Gre za različico klasičnih trebušnjakov, ki vključujejo počasno in nadzorovano dvigovanje zgornjega dela telesa, pri čemer je poudarek na pravilni tehniki, dihanju in aktivaciji trebušnih mišic. Vključijo se lahko tudi v plesno točko, kjer trebuh aktivirate stoje. 

Pri kitajskih trebušnjakih je cilj, da se med izvedbo vaje v celoti osredotočimo na angažiranje jedra trebuha in ne na uporabo vztrajnostne sile. Vaja je zasnovana tako, da jo lahko izvaja skoraj vsak, od začetnikov do profesionalnih športnikov, saj omogoča prilagajanje intenzivnosti glede na posameznikovo raven telesne pripravljenosti.

Zakaj so postali tako priljubljeni?

Preprosti in dostopni za vsakogar

Kitajski trebušnjaki ne zahtevajo posebne opreme ali veliko prostora, zato jih lahko izvajamo kjerkoli, doma, v parku ali celo v pisarni. Primerni so predvsem za ljudi, ki morda nimajo časa ali sredstev za obisk fitnesa.

Rezultati bodo vidni zelo hitro

Mnogi, ki so vključili kitajske trebušnjake v svojo rutino, poročajo o hitrih in vidnih rezultatih. Ker vaja cilja na jedro telesa, lahko redna vadba vodi do močnejših trebušnih mišic, izboljšane drže in zmanjšanja obsega pasu.

Vadba | Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Povezanost s tradicionalno kitajsko kulturo

Kitajski trebušnjaki naj bi imeli korenine v tradicionalnih kitajskih borilnih veščinah, kjer je bil močan trup ključen za obrambo in napad. 

Družbena omrežja so poskrbela za prepoznavnost

Ni mogoče zanikati vpliva družbenih omrežij pri širjenju tega trenda. Številni vplivneži in trenerji so začeli deliti svoje rutine in rezultate, kar je povzročilo pravi val zanimanja med njihovimi sledilci.

Kako začeti?

Če želite preizkusiti kitajske trebušnjake, je pomembno, da začnete počasi in s pravilno tehniko. Vaje so navadno enake osnovnim, vendar se izvajajo počsneje. Tukaj je nekaj osnovnih korakov za izvajanje navadnih trebušnjakov v počasnejši verziji:

@lizbethdaniii Simple yet effective 😮‍💨 #pilates #pilatesabworkout #pilatesabs #foryou #viral #fyp ♬ Push Push Push - Devci

Korak 1

Lezite na hrbet z nogami, pokrčenimi v kolenih, stopala pa naj bodo plosko na tleh.

Korak 2

Roke postavite na prsni koš ali jih prekrižajte za glavo.

Korak 3

Počasi dvigujte zgornji del telesa, pri čemer se osredotočite na aktivacijo trebušnih mišic.

Korak 4

Dihajte počasi in enakomerno ter se izogibajte sunkovitim gibom.

Korak 5

Ko dosežete vrh dviga, se počasi spustite nazaj na tla.

Za začetnike je priporočljivo začeti s tremi serijami po od 10 do 15 ponovitev in postopoma povečevati število, ko pridobite več moči in vzdržljivosti.

Vadba | Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Preberite še:

Podočnjaki
Trendi Kako se na naraven način znebiti podočnjakov?
melona
Trendi Ta poletni sadež ima številne pozitivne učinke na zdravje
hidracija
Trendi Znaki, ki dokazujejo, da pijete premalo vode
Ne spreglejte