Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Branka Grbin

Sobota,
3. 2. 2018,
15.23

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

naravna kozmetika kozmetika Flower and Spice Karmen Novak

Sobota, 3. 2. 2018, 15.23

5 let, 6 mesecev

Slovenka je na Nizozemskem ustvarila svojo znamko kozmetike

Branka Grbin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Karmen Novak | Foto Osebni arhiv

Foto: Osebni arhiv

Karmen Novak je na Nizozemskem končno zbrala pogum in uresničila dolgoletne sanje. Ker ni bila čisto zadovoljna s prejšnjimi službami v Sloveniji in ker po selitvi na Nizozemsko ni vedela, kaj bi počela, se je odločila, da bo zgradila nekaj svojega.

Karmen Novak je pred selitvijo na Nizozemsko v Ljubljani delala v oglaševalski agenciji, pred tem v videoprodukciji, kasneje pa je odprla prvo slovensko spletno trgovino za slovenske modne oblikovalce, a se žal ni obnesla. Nazadnje je v Sloveniji s pomočjo programa Smerokaz mladim predstavljala vpogled v različne poklice.

Vedno je namreč menila, da lahko vsak spremeni poklic in da se da vsega naučiti, četudi nisi več tako mlad. In ravno to je storila tudi sama, saj si je vedno želela, da bi zgradila nekaj svojega.

Preberite tudi Karmenino izkušnjo življenja na Nizozemskem:

Karmen Novak
Novice Nizozemci Slovenijo v večini vidijo kot dokaj revno balkansko državo

Skupaj s šolanjem, raziskavo in razvojem je v postavitev znamke vložila dve leti.  | Foto: Osebni arhiv Skupaj s šolanjem, raziskavo in razvojem je v postavitev znamke vložila dve leti. Foto: Osebni arhiv Dobro razmislila o svojih željah in jim sledila

Po selitvi na Nizozemsko, kamor jo je odpeljala ljubezen, sprva ni natanko vedela, kaj bi počela. Službe v marketingu ni dobila, ker ne zna dovolj dobro nizozemskega jezika, v majhnem mestu Apeldoorn, kjer živi, pa niti ni bilo neke izbire, pravi.

"Po pravici povedano, si tudi nisem želela iti nazaj v kako agencijo. Razmislila sem, kaj me veseli, in sem se spomnila, da imam rada wellness in da vedno rada obiskujem trgovine z naravno kozmetiko. Začela sem razmišljati, da bi mogoče začela sama kaj proizvajati."

Potem se ji je posvetilo, da bi verjetno morala obstajati kakšna spletna izobraževanja o izdelavi naravne kozmetike.

"Našla sem šolo Formula Botanica iz Velike Britanije, ki je po mojem mnenju najboljša šola za vse, ki se želijo naučiti izdelovanja naravne kozmetike. Ko sem začela, sem postala kar malo obsedena. Pridobila sem diplomo iz formuliranja organske kozmetike in napredno diplomo znanost v organski kozmetiki, ob tem pa še dodatno certifikat v formuliranju mask."

To izobraževanje naj bi trajalo približno štiri leta, pravi Karmen, ona pa ga je končala v manj kot dveh. Poleg tega se je medtem udeležila tudi šestmesečnega poslovnega tečaja, trenutno obiskuje še enega.

Izdelki so stoodstotno naravni in iz organskih sestavin in brez toksinov. | Foto: Matevž Kostanjšek Izdelki so stoodstotno naravni in iz organskih sestavin in brez toksinov. Foto: Matevž Kostanjšek

V švicarskem laboratoriju navdušeni nad njenimi recepti

Izdelava kozmetike, predvsem krem, jo je tako prevzela, da se je ukvarjala samo še s tem. In ni trajalo dolgo, da se je odločila za ustanovitev svoje blagovne znamke Flower and Spice.

In zdaj sem tukaj, tik pred tem, da jo začnem prodajati. Ker sem želela, da bodo izdelki res vrhunske kakovosti, sem se povezala z laboratorijem v Švici, vodilnim v proizvajanju naravne kozmetike že 35 let. Oni lahko zame lažje pridobijo vrhunske sestavine in naredijo izdelek, kakršnega si želim. Je seveda dražje, ampak se splača. Tam so bili presenečeni, ko so videli moje zamisli, rekli so, da kaj takega še niso videli. Recimo, da sem bila samouk in sem k temu pristopila malo drugače.

Novakova je v zagon podjetja vložila 15 tisoč evrov, a ocenjuje, da bodo stroški začetne investicije, s prvo dobavo izdelkov narasli do 50 tisoč evrov. Upa, da se ji bo ta znesek povrnil v prvi polovici tega leta, saj so med drugim tudi vlagatelji že izkazali zanimanje za Flower and Spice.

Izdelki bodo na voljo prek spleta po vsem svetu, tudi Slovencem. | Foto: Matevž Kostanjšek Izdelki bodo na voljo prek spleta po vsem svetu, tudi Slovencem. Foto: Matevž Kostanjšek

Za urbano žensko pod stresom, ki nima časa za naravo

Trenutno ponuja tri izdelke: serum, vlažilno kremo in nežni piling. Razvija pa že dva dodatna: čistilo za obraz in masko. Razvoj enega izdelka ji vzame od šest mesecev do enega leta, približno pol leta trajajo vsa testiranja. Prve tri izdelke je razvijala vzporedno.

Ko bo končala linijo za obraz, se bo posvetila liniji za telo, kasneje pa si želi izdelati še posebno linijo za spaje in wellnesse. Ob ustvarjanju ima v mislih posebno žensko:

"Izdelki so namenjeni urbani ženski, ki živi dokaj stresno življenje in nima časa iti v naravo. 'Trust your instict. Bring nature back to your daily life' je slogan Flower and Spice, modern apothecary. To pomeni, da želim, da bi ženske spet imele stik z naravo vsak dan. Izdelki so stoodstotno naravni in iz organskih sestavin in brez toksinov."

Podobo znamke so ji pomagali dodelati še trije Slovenci. | Foto: Matevž Kostanjšek Podobo znamke so ji pomagali dodelati še trije Slovenci. Foto: Matevž Kostanjšek

Celotno podobo so ji pomagali zasnovati še trije Slovenci: fotograf Matevž Kostanjšek, prehranska stilistka Gruša Zorn in oblikovalka vizualnih sporočil Petra Rodman. "Načeloma vso delovno silo iščem v Sloveniji, tako da je ta znamka dejansko sad dela samih Slovencev."

Čeprav se Slovenci radi dajemo v nič, lahko potrdim, da se lahko vsi kadarkoli kosajo z vrhunskimi strokovnjaki iz tujine.

Izdelke bo začela prodajati zelo kmalu. Najprej bodo na voljo izdelki za obraz. | Foto: Matevž Kostanjšek Izdelke bo začela prodajati zelo kmalu. Najprej bodo na voljo izdelki za obraz. Foto: Matevž Kostanjšek

"Ljudje smo veliko bolj sposobni, kot si mislimo"

Točnega datuma začetka prodaje izdelkov še nima, cilj pa je že jasno začrtan: "Rada bi razvila globalno znamko. Zaradi priljubljenosti naravne kozmetike je trg zelo zasičen, tako da bo kar veliko dela. Se že veselim!"

Ob tem bi ljudem, ki si vedno želijo delati nekaj drugega, a so ujeti v rutini in jih je strah poskusiti kaj novega, sporočila: "Naj te ne bo strah poskusiti kaj novega. Če se lotiš nečesa, kar te res veseli, boš vso energijo usmeril tja in bo zagotovo uspešno. Ljudje smo v osnovi veliko bolj sposobni, kot si mislimo."

Preverite še:

Gruša Zorn, prehranska stilistka
Trendi Gruša Zorn ima sanjski poklic, ki ji ga lahko zavidajo vsi gurmani #intervju
Ne spreglejte