Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
14. 7. 2024,
22.21

Osveženo pred

1 teden, 2 dneva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,25
naravna kozmetika nasvet nega kože med

Natisni članek

Nedelja, 14. 7. 2024, 22.21

1 teden, 2 dneva

Kako lahko z medom koristimo svoji koži?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,25
Med | Foto Shutterstock

Foto: Shutterstock

Med je naravni dar, ki ga čebele proizvajajo že tisočletja. Njegova uporaba v prehrani je dobro znana, vendar se pogosto spregleda njegov čudovit učinek na kožo. Vsebuje številne hranilne snovi, ki so ključne za zdravo in sijočo kožo. V nadaljevanju vam razkrijemo, kakšne koristi ima med za našo kožo in zakaj ga je dobro vključiti v svojo negovalno rutino. 

Naravni vlažilec 

Med je naravni vlažilec, kar pomeni, da privlači in zadržuje vlago. Ko ga nanesete na kožo, pomaga ohranjati njeno hidracijo, kar je še posebej koristno za suho in dehidrirano kožo. Redna uporaba medu lahko pomaga zmanjšati suhost in luščenje ter koži povrniti mehkobo in prožnost. 

Med je vsestranska sestavina.
 | Foto: Shutterstock Med je vsestranska sestavina. Foto: Shutterstock

Protivnetne lastnosti 

Med ima močne protivnetne lastnosti, ki lahko pomagajo zmanjšati rdečico ali oteklino, ki se pojavi na koži. To je še posebej koristno za tiste, ki se soočajo z aknami ali drugimi vnetnimi kožnimi stanji. Nanos medu na prizadeta območja lahko pomiri kožo in pospeši proces celjenja. 

Antibakterijski učinki 

Ena izmed najbolj znanih koristi medu je njegova antibakterijska moč. Med lahko pomaga pri preprečevanju okužb in pospešuje celjenje ran, zato je odlična sestavina za tiste, ki se borijo z aknami, saj pomaga zmanjšati število bakterij na koži, ki povzročajo izbruhe aken. 

Nego z medom uporabljajo tudi kozmetičarke.
 | Foto: Shutterstock Nego z medom uporabljajo tudi kozmetičarke. Foto: Shutterstock

Antioksidanti za zaščito kože 

Med je bogat z antioksidanti, ki pomagajo ščititi kožo pred škodljivimi prostimi radikali. Prosti radikali lahko povzročijo prezgodnje staranje kože, zato je lahko uporaba medu za nego kože učinkovit način boja proti gubam in drugim znakom staranja. Med lahko vsebujejo tudi kupljeni produkti, kot so kreme, geli in drugi izdelki. 

Kako uporabljati med v svoji lepotni rutini 

Domača maska za obraz: Nanesite tanko plast medu na obraz in pustite delovati od 15 do 20 minut, nato sperite s toplo vodo. Koža bo mehka in navlažena. 

Izdelajte piling: Zmešajte med z nekaj sladkorja ali mletega ovsa in nežno vmasirajte v kožo s krožnimi gibi. Sperite z vodo in uživajte v gladki koži. 

Tretma proti aknam: Za zdravljenje aken nanesite majhno količino medu neposredno na problematična mesta in pustite delovati čez noč. 

Izdelajte si svoje izdelke za nego kože.
 | Foto: Shutterstock Izdelajte si svoje izdelke za nego kože. Foto: Shutterstock

Med je resnično vsestranska sestavina, ki jo naša koža obožuje. Ne glede na to, ali ga uporabljate kot vlažilec, piling ali tretma za akne, boste hitro opazili njegove številne koristi. Vključite ga v svojo lepotno rutino in uživajte v naravni negi kože, ki jo ponuja ta čudovita sestavina. Vsekakor pa se lahko odločite tudi za kupljene izdelke, ki vsebujejo med. 

Preberite še:

Gua Sha
Trendi Kakšne so prednosti masažne tehnike gua sha?
Makeup
Trendi Kakšne so prednosti kremnih ličil?
Vazelin
Trendi Lepotne skrivnosti vazelina
Ne spreglejte