SiolNET. Trendi Kultura
2,22

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V Ljubljani prižgali praznične lučke, a tokrat brez župana Zorana Jankovića #foto #video

2,22

termometer

V Ljubljani je popoldne, nekaj čez 17. uro, na tradicionalni prireditvi zagorelo 50 kilometrov prazničnih lučk in 900 svetlobnih teles, ki simbolično naznanjajo vstop v veseli december. Že dopoldne se je odprl praznični sejem z darilnim programom in gostinsko ponudbo. Novost letošnjega decembrskega programa je praznična vasica na Trgu francoske revolucije. Za razliko od preteklih let govora ob slavnostnem prižigu na Prešernovem trgu ni imel župan Zoran Janković, ampak podžupan Aleš Čerin.

1 / 10
2 / 10
3 / 10
4 / 10
5 / 10
6 / 10
7 / 10
8 / 10
9 / 10
10 / 10

Novoletna okrasitev prestolnice, ki jo je zasnoval Urban Modic, je duhovna komponenta z miselnim kaosom. Okrasitev zato nosi naslov Splošni um/duh skupnosti in je posvečena vsem, ki živijo z multiplo sklerozo. Osrednjo novoletno okrasitev dopolnjujeta tudi praznični osvetlitvi Jakopičevega sprehajališča in Mestne hiše.

Letos govora ob slavnostnem prižigu lučk na Prešernovem trgu ni imel župan Zoran Janković, ampak podžupan Aleš Čerin. Ob njem so bili otroci, ki so s petjem razveselili zbrano množico. 

Ljubljana lučke Novice V Ljubljani zmanjšujejo porabo električne energije, lučke bodo gorele skrajšan čas

Pred prižigom lučk odprli tudi praznični sejem

Staro mestno jedro je prepleteno s petdesetimi kilometri prazničnih lučk, nameščenih je od 850 do 900 svetlobnih teles in 48 lampijonov, ki so jih izdelali ljubljanski osnovnošolci in bodo krasili drevesa v parku Zvezda.

Pred prižigom lučk se je odprl tudi praznični sejem, ki je ob koncu leta tradicionalno središče družabnega dogajanja v mestu. Na Bregu, Cankarjevem nabrežju, Kongresnem trgu, Prešernovem trgu, Gallusovem nabrežju, Petkovškovem nabrežju, Stritarjevi ulici ter križišču Wolfove ulice in Kongresnega trga stoji 39 sejemskih hišk z darilnim programom in gostinsko ponudbo.

Božične jaslice na Gallusovem nabrežju letos že desetič

Poleg osvetlitve so na ogled že tradicionalne jaslice iz slame na Gallusovem nabrežju ter 79 zelenih dreves na Wolfovi, Čopovi, Stritarjevi in Trubarjevi ulici, ki jih bodo okrasili meščani in obiskovalci.

Novost letošnjega decembrskega programa je praznična vasica na Trgu francoske revolucije, ki si jo bodo obiskovalci lahko ogledali vse do 17. decembra. Na Gallusovem nabrežju pa bodo na ogled božične jaslice, letos že desetič, lesene jaslice v naravni velikosti pa bodo na ogled na Ljubljanskem gradu.

Program, v katerem bo prestolnica tudi prizorišče več koncertov, bo pester vse do 8. januarja.

Prižig lučk tudi v Krškem in Mozirskem gaju

Tudi v Krškem se je danes s prižigom prazničnih lučk začel veseli december in z njim pestro dogajanje v mestu. Praznična okrasitev privabi številne obiskovalce, ki ta dan uživajo v pestrem programu, ki mu sledi še večerni koncert.

V kar 1,7 milijona prazničnih lučk se bo danes odel tudi Mozirski gaj, kjer bo hkrati zaživela 7. božična bajka Slovenije. Obiskovalcem bo na ogled do 8. januarja.

Kdaj bodo lučke prižgali v drugih krajih po Sloveniji, si lahko ogledate spodaj:

Lučke Novice Začeli postavljanje lučk v Ljubljani: toliko naj bi znašali stroški za elektriko #foto Čarobni Maribor Trendi Kdaj se bodo po Sloveniji prižgale praznične lučke

Komentarji

14

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin