SiolNET. Trendi Kultura
0,75

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Pompeji imajo novega čuvaja #video

0,75

termometer

Podjetje Boston Dynamics je ustvarilo robotskega psa, poimenovali so ga Spot, ki bo ponoči pazil na izkopanine v Pompejih. Ustvarili so ga z namenom, da bo natančno pregledoval celotno območje in posredoval podatke, kako izboljšati varnostne in strukturne težave, s katerimi se italijansko mesto spoprijema od leta 2013.

Robot je opremljen s 360-stopinjsko kamero, s katero bo Pompeje ščitil tudi pred nezakonitimi lovci na relikvije, ki s kopanjem predorov povzročajo hude strukturne težave.

Mesto bo nadziral tudi leteči laserski skener

Mesto bo imelo tudi svoje "oko na nebu", leteči laserski skener Leica BLK2FLY, ki bo sposoben samostojno izvajati 3D-skeniranje ruševin, s čimer bo Spotu pomagal pri opravljanju zahtevnih nalog. 

Robotski pes je še zadnji element v širši pobudi za preoblikovanje Pompejev v "pametni arheološki park" z inteligentnim, trajnostnim in vključujočim upravljanjem. Unesco je namreč leta 2013 v mestu odkril strukturne pomanjkljivosti in poškodbe ter zagrozil, da bo mesto odstranil s seznama svetovne dediščine, če ne bodo sprejeti ukrepi za izboljšanje njegovega ohranjanja.  

Pompeje še vedno uničujejo tatovi

Število tatvin v mestu se je ustrezno zmanjšalo, ko je Italija leta 2012 okrepila zatiranje kriminala, povezanega s kulturo. Kljub temu pa ga še vedno uničujejo tatovi, ki poskušajo s kopanjem predorov priti do starodavnih relikvij.

1 / 3
2 / 3
3 / 3

Oglejte si še:

Pompeji Trendi V Pompejih odkrili grobnico z dobro ohranjenim truplom premožnejšega meščana Pompeji Trendi Po dva tisoč letih odprli okrepčevalnico, kjer so jedli stari Rimljani #video s Novice Izjemna najdba v Pompejih

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin