SiolNET. Novice Svet
2,10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Izjemna najdba v Pompejih

2,10

termometer

Arheologi so na arheološkem najdišču Pompeji tokrat odkrili okostje plemenskega žrebca s sedlom iz lesa in brona in z bogatim okrasjem, ki je pripadal pomembnemu vojščaku, najverjetneje generalu. Kot poroča italijanska tiskovna agencija Ansa, je bil konj domnevno osedlan, da bi lastnik lahko oddirjal na pomoč prebivalcem mesta med izbruhom vulkana.

Upravnik arheološkega najdišča Pompeji Massimo Osanna je dejal, da odkritje okostja velja za izjemno najdbo. Osedlanega in obrzdanega rjavca, ki je najverjetneje pripadal generalu, so odkrili ob izkopavanjih v hlevu, v katerem so odkrili okostja še dveh oziroma treh konj.

Pompeji Novice Novo odkritje: Pompeji v resnici uničeni pozneje, kot so mislili #video

Konj verjetno poginil zaradi zadušitve

Po predvidevanjih je konj poginil zaradi zadušitve z vulkanskimi sajami ter zaradi vročinskega šoka, kar je bilo sicer smrtonosno za vse, ki jim ob izbruhu Vezuva ni uspelo pravočasno zbežati na varno.

Odkritje sicer ne spada v veliki projekt izkopavanj v Pompejih, ki je financiran iz evropskih sredstev, navaja Ansa. Najdišče namreč leži na severu nekdanjega mesta, kjer so zaznali številne poskuse nezakonitih izkopavanj. Lokalne oblasti so po preiskavi spodbudile upravljavce Pompejev, naj začnejo izkopavanja še na tem koncu.

September na Viasat History Trendi Zgodovina orožja in zadnjih 48 ur Pompejev #foto

Arheologi proučujejo dragoceno najdbo

Osanna je povedal, da najdba osedlanega plemenskega žrebca opravičuje domneve, da gre za pomembno območje raziskav, ki so ga začeli odkrivati že v začetku 20. stoletja. Tedaj so raziskovali bogato opremljeno vilo ob hlevu, ki jo je upravnik najdišča po najdbah primerjal z bolj znano Vilo misterijev.

Trenutno arheologi proučujejo dragoceno najdbo, a kot je napovedal Osanna, bo tako imenovano Posestvo osedlanega rjavca čez čas tudi na ogled javnosti.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 49
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin