SiolNET. Novice Svet
2,44

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Novo odkritje: Pompeji v resnici uničeni pozneje, kot so mislili #video

2,44

termometer

Napis, ki so ga odkrili v arheološkem parku Pompeji, priča o tem, da je izbruh vulkana Vezuv v Neaplju mesto uničil po 17. oktobru leta 79, in ne 24. avgusta, kot je veljalo do zdaj. Napis so po pisanju tujih medijev našli na eni od hiš antičnega mesta.

Kot je za italijanske medije povedal direktor arheološkega parka Massimo Osanna, so arheologi našli napis "16. dan pred novembrskimi kalendami", kar pomeni 17. oktober.

Do zdaj je sicer veljalo, da je antični mesti Pompeji in Herkulaneum uničil izbruh Vezuva 24. avgusta, podatek pa je temeljil na zapisih iz tistega časa in arheoloških najdbah.

Napis, ki so ga našli na eni od hiš antičnega mesta, priča, da so bili Pompeji uničeni oktobra, in ne avgusta leta 79. | Foto: Twitter - Voranc Napis, ki so ga našli na eni od hiš antičnega mesta, priča, da so bili Pompeji uničeni oktobra, in ne avgusta leta 79. Foto: Twitter - Voranc

O poznejšem uničenju pričajo tudi ostanki jesenskega sadja

Vendar pa so se že od 19. stoletja dalje po besedah Osanne pojavljali dokazi, kot so ostanki jesenskega sadja na vejah, ki so jih našli v pepelu in ruševinah. Ti so namigovali, da je do izbruha prišlo pozneje.

"Danes bomo morda z veliko ponižnosti na novo napisali zgodovinske knjige, saj izbruh Vezuva datiramo v drugo polovico oktobra," je povedal italijanski minister za kulturo Alberto Bonisoli.

Arheološki park Pompeji je druga najbolj obiskana turistična zanimivost v Italiji, več obiskovalcev naštejejo le v rimskem Koloseju. V prvih osmih mesecih letošnjega leta so v Pompejih našteli več kot tri milijone obiskovalcev.

Gosposvetska arheologi Trendi Na Gosposvetski cesti odkrili ostanke pokopališke cerkve

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 31
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin