SiolNET. Trendi Kultura
0,17

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Na ogled postavili sliko, ki s seboj nosi obilo skrivnosti

0,17

termometer

Klimtova delovna soba
Delovna soba Gustava Klimta v ateljeju na ulici Feldmühlgasse, na kateri je mogoče videti sliki Nevesta in Dama s pahljačo Foto: ONB Wien/Moriz Nähr

V dunajskem muzeju Belvedere je od danes naprej na ogled eno zadnjih del Gustava Klimta, ki ima za seboj turbulentno zgodovino. Zaradi te so morale avstrijske oblasti za izposojo slike lastniku zagotoviti imuniteto za čas trajanja razstave.

Kmalu po smrti največjega dunajskega secesijskega umetnika Gustava Klimta (1862–1918) so v njegovem ateljeju posneli fotografijo, na kateri je na slikarskem stojalu mogoče videti dve sliki. Ena je Dama s pahljačo, druga pa nedokončana Nevesta.

Medtem ko je Nevesta že dolga leta na ogled v dunajskem muzeju Belvedere, pa je Dama s pahljačo, ki jo bodo v Belvederu razstavljali do 13. februarja prihodnje leto, povsem druga zgodba.

Ta slika namreč s seboj nosi precej skrivnosti. Začne se že pri upodobljeni ženski, Klimt je namreč v svojih delih pogosto upodabljal dame iz visoke dunajske družbe, za to delo pa je najverjetneje poziral neznani model.

Gustav Klimt, Dama s pahljačo, 1917-18 Gustav Klimt, Dama s pahljačo, 1917-18 Foto: Zasebna zbirka/Belvedere/Markus Guschelbauer

Še bolj nenavadno je potovanje same slike. Po trenutno znanih raziskavah jo je za njeno zadnjo razstavo na Dunaju leta 1920 posodil industrialec Erwin Böhler. Nato je slika z družino Böhler odpotovala v Švico in se z zbirateljem Rudolfom Leopoldom v Avstrijo vrnila v 50. letih prejšnjega stoletja.

V začetku devetdesetih se je slika pojavila v Združenih državah Amerike, kjer so jo prodali na dražbi. Avstrijska država je proti neznani osebi zaradi suma nezakonitega izvoza slike sprožila postopek, vendar trgovcev ni bilo mogoče izslediti in postopek je bil ustavljen.

Trenutni lastnik s temi dogodki ni bil seznanjen, da bi lahko glede na preteklost sliko prepeljali v Avstrijo, zato je Republika Avstrija za čas razstave lastniku podelila imuniteto.

Klimt Orsay Trendi Delo slavnega umetnika bodo vrnili družini, ki ga je izgubila v času nacizma

Razstava, namenjena zadnjemu umetniškemu obdobju Gustava Klimta, bo na ogled v muzeju Belvedere med 25. marcem 2021 in 13. februarjem 2022. Po prvem delu razstave, kjer bo poleg Dame s pahljačo moč videti tudi druga nedokončana dela, kot so Nevesta, Adam in Eva ter Dama v belem, bo v začetku oktobra Dama s pahljačo postavljena še na razstavi, ki bo osvetlila vpliv japonske in kitajske umetnosti na Klimtova pozna dela.

Oglejte si še:

Portret gospe, Gustav Klimt Trendi Se je razpletla ena največjih skrivnosti iz sveta umetnosti? Trendi Klimtova vila: edini ohranjeni slikarjev atelje na Dunaju

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin