SiolNET. Trendi Kulinarika
1,43

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Slovenske gostilne z najboljšo vinsko ponudbo

1,43

termometer

Festival penečih vin
Foto: Bojan Puhek

Tuji kulinarični ocenjevalci vinskim listom in vinski ponudbi posvečajo veliko pozornost. Med restavracijami, ki imajo višje ocene, recimo eno ali več Michelinovih zvezdic, ni niti ene, ki ne bi imela izvrstne vinske karte.

Pri nas je drugače. Ocenjevalci se z vinom ne ukvarjajo, največkrat ga komaj omenijo, gostinci pa so seveda srečni, ker se jim ni treba posebej posvečati vinom. Dobra vinska karta in dobra vinska klet sta namreč velik strošek.

Na srečo je tudi v naših krajih nekaj gostiln, kjer razmišljajo drugače in vedo, da k hrani spada tudi vino. Najboljšo vinsko ponudbo imajo večji sistemi, kot so hoteli ali restavracije, ki vina tudi prodajajo. Na naši lestvici ni vinotek, ki imajo dobre vinske karte, ne pa hrane.

Gašper Čarman je ponudbo svoje ljubljanske vinoteke zdaj razširil tudi v domačo gostilno v Retečah. Gašper Čarman je ponudbo svoje ljubljanske vinoteke zdaj razširil tudi v domačo gostilno v Retečah. Foto: Matej Povše

1. Danilo (Reteče)

Prenovljeni gorenjski prvaki so skupaj s sestrskim eVinom ob modernejših pogledih na jedačo lansirali tudi prenovljeno, izjemno bogato vinsko karto, na kateri ne manjka niti eno pomembno slovensko vino. Ob tem zajema skoraj vse, kar počne svetovna vinska scena. Za razvajence je lahko vinska karta tudi le čtivo, ima namreč več kot 30 strani.

2. Rožmarin (Maribor)

Podobno kot Danilo ima tudi Rožmarin svojo enoto za uvoz in prodajo vina. Težko je reči, kdo ima popolnejšo vinsko karto. Če Gašper blesti med domačimi, je treba reči, da je Saša izjemno močan pri ponudbi francoskih, predvsem prestižnih vin. Konec koncev ima ob stotinah etiket tudi lastno vinsko komoro.

Saša Arsenovič v svoji bordojski komori pod Rožmarinom skriva pravo vinsko bogastvo. Saša Arsenovič v svoji bordojski komori pod Rožmarinom skriva pravo vinsko bogastvo. Foto: Ana Kovač

3. Sophia - Kempinski Palace (Portorož)

Mednarodna veriga razkošnih hotelov si lahko privošči marsikaj in natančno to počenejo tudi pri vinih. Imajo najboljše in najdražje šampanjce, kopico vin, ki stanejo tisočake, od naših pa le najboljše, ki v Sophii dobijo razmeroma visoke cene.  

4. Maxim (Ljubljana)

Nasproti parlamenta so na delu nove moči, ki jih ob izrednem posluhu za vrhunsko jedačo zanimajo tudi dobra vina in žgane pijače. Ob najboljših slovenskih vinih imajo nekaj najdražjih vin iz Francije in Italije ter novega sveta.

V portoroškem hotelu Kempinski Palace ponosno razstavljajo dokaze, da imajo tudi goste, ki naročajo najdražje steklenice na svetu. V portoroškem hotelu Kempinski Palace ponosno razstavljajo dokaze, da imajo tudi goste, ki naročajo najdražje steklenice na svetu. Foto: Miha First

5. Rakar (Trebnje)

Na Dolenjskem so štiri solidne vinske karte: ob Rakarju še Grad Otočec, Repovž in Vovko. Najbolj sistematično so se posla lotili v Gornjih Ponikvah, kjer vinska karta poleg obilice dolenjskih in slovenskih vin pokaže vso tujino (rekordno število šampanjcev), celo Libanon in Bolgarijo. Samo letniki se zdijo včasih malce preveč veteranski.

6. Sushimama (Ljubljana)

K sodobni japonski hrani spada tudi najboljše vino, ne samo sake. Vinska karta v Sushimami na Wolfovi ima zavidljivo število vin na kozarec in veliko šampanjcev. Ob slovenskih vinih ponujajo kar nekaj Burgundije in Bordeauxa.

Calypso v Hitovem hotelu in igralnici Perla lahko srečnim dobitnikom ponudi marsikaj zanimivega. Calypso v Hitovem hotelu in igralnici Perla lahko srečnim dobitnikom ponudi marsikaj zanimivega. Foto: Ana Kovač

7. Calypso - casino & hotel Perla (Nova Gorica)

Gostje v največji evropski igralnici na vsake toliko tudi dobijo in takrat mora odleteti zamašek šampanjca. Vinska karta je seveda natančno izdelana, zajemo vso Primorsko, odtenek drugih slovenskih pokrajin ter posladke z vsega sveta za bogate italijanske igralce.   

8. Galerija okusov (Novo Celje)

Kar dolgo po odprtju so se fantje iz Galerije odločili popraviti vinsko karto. In to uspešno. Na kakšnih 50 ne preredko naseljenih straneh so predvsem natančni pri ponudbi najboljših štajerskih vin, preostalo Slovenijo in vina iz Evrope ponujajo po Gašperjevem okusu.

Galerija okusov, ena bolj zanimivih gostiln na Celjskem, je (končno) dobro pripravljena tudi na ljubitelje vina. Galerija okusov, ena bolj zanimivih gostiln na Celjskem, je (končno) dobro pripravljena tudi na ljubitelje vina. Foto: Miha First

9. Cubo (Ljubljana)

Nekoč so imeli v Zeleni jami najboljšo vinsko karto v Ljubljani, potem se jim je sesula, v zadnjem času pa jo znova obnavljajo. Imajo vse šampanjce, ki si jih zamislite in ki jih radi ponudijo tudi na kozarec, ob tem pa konkretno izbiro slovenskih in vseh pomembnih svetovnih regij.

10. Gredič (Ceglo)

Brez dvoma najlepša vinska klet v Sloveniji ima na svojih policah vse, kar se dogaja na obeh straneh Brd - od Movie do Venice, od Marjana do Picecha. Jasno, zaradi položaja v Brdih se ne odločajo za širši mednarodni spekter vin.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 190
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin