Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
9. 11. 2022,
8.06

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Vsebino omogoča Agragold

Foto in video: Jan Lukanović

Natisni članek

advertorial praznični jedilnik martinovo sladice Posladkaj si življenje recepti AGRAGOLD

Sreda, 9. 11. 2022, 8.06

2 meseca, 2 tedna

Kremna, sočna in hrustljava martinova sladica #video

Vsebino omogoča Agragold

Foto in video: Jan Lukanović

AGRAGOLD | Foto Siol.net

Foto: Siol.net

Nekaj dni pred največjim ljudskim praznikom, ko se mošt spremeni v mlado vino, že delamo načrte, kaj bomo poleg klasične pečene gosi ali druge perutnine, dušenega rdečega zelja in mlincev ponudili še od sladkega, tako kot se spodobi po vsaki dobri pojedini. Martinovo, ki je praznik jesenskega obilja, še posebej častijo v vinorodnih krajih, z njim pa se veselimo nove letine.


V rubriki Posladkaj si življenje pred vsakim praznikom poskrbimo, da je na mizi tudi vedno kaj sladkega.


Tokratni navdih za posladek po martinovi pojedini smo poiskali na severu Evrope, na Norveškem, kjer v peciva in sladice zelo radi dodajajo sadje, še posebej ljuba so jim jabolka. Teh pa je zdaj v izobilju, zato je ta sladica ravno pravšnja, da tudi mi pripravimo nekaj slastnega in preprostega, idealnega za posladek po martinovi pojedini, saj je bogatega okusa, a vendar lahka in hitro pripravljena.

Izjemno okusna sladica za jesenske dni

AGRAGOLD | Foto: Uroš Majerle Foto: Uroš Majerle

Sladico s skrivnostnim imenom Tilslorte bondepiker (v prevodu: Zastrto podeželsko dekle) je enostavno narediti, kljub temu pa je videti zelo prefinjeno. Čudovito kombinacijo praženih sladkih drobtin, stepene smetane in jabolčne kaše v plasteh zložimo v stekleno skledico ali visok kozarec.

Okusna, sveža in slastna sladica je popolna za zaključek martinove pojedine, zelo pa bo teknila tudi na povsem navaden jesenski dan, ko se moramo malo pocrkljati s svežo, sladko in hrustljavo sladico.

Tilslorte bondepiker

Sestavine za jabolčno kašo:

4 jabolka

70 g rjavega sladkorja AGRAGOLD

sok pol limone

0,5 dl vode

Sestavine za hrustljave drobtinice:

AGRAGOLD | Foto: Jan Lukanović Foto: Jan Lukanović 2 žlici oz. 60 g masla

2 žlici oz. 40 g rjavega sladkorja AGRAGOLD

6 žlic oz. 80 g drobtin

žlička mletega cimeta

3 dl sladke smetane

2 žlički kristalnega sladkorja AGRAGOLD

žlica narezanih pistacij ali drugih oreščkov

Priprava:

Jabolčna kaša:

Jabolka olupimo in narežemo na koščke ter jih stresemo v kozico. Dodamo limonov sok, vodo in sladkor AGRAGOLD. Dušimo do mehkega in dobro ohladimo.

Hrustljave drobtine:

V ponvi segrejemo maslo, dodamo sladkor AGRAGOLD in cimet ter malo popražimo, da sladkor karamelizira. Dodamo drobtine in na hitro popražimo ter ohladimo. Drobtine se bodo strdile in postale hrustljave.

Sladko smetano stepemo s sladkorjem. Vse skupaj po plasteh naložimo v visoke kozarce. Začnemo z drobtinami, dodamo jabolka in smetano ter še enkrat ponovimo. Na koncu posujemo z narezanimi pistacijami.

AGRAGOLD | Foto: Siol.net/ A. P. K. Foto: Siol.net/ A. P. K.

Kuharski namig: Lahko se poigramo z dodajanjem okusov in strukture, tako da vmešamo drobno sesekljana jabolka, oreščke, suho sadje ali različne marmelade iz sadja ali jagodičja.

AGRAGOLD | Foto: Jan Lukanović Foto: Jan Lukanović

Škratov posladek iz skandinavskih gozdov

Ko smo že ravno pri norveških sladicah, lahko poskusite še eno zapeljivo kremno sladico, ki bo teknila te dni. To je krema ali mousse iz brusnic, sladkorja in stepenih beljakov. Lepa rožnata barva kreme, ki ji pravijo tudi trollkrem – v gozdovih, kjer živijo škratki ali troli, menda zelo bogato uspevajo brusnice –, bo posebej lepo videti v visokih kozarcih in bo s svojo svežino zelo teknila po bogatem kosilu.

krema mousse | Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock Sestavine:

3 beljaki

2 žlici kristalnega sladkorja AGRAGOLD

200 g brusnične marmelade

pol žličke vaniljevega izvlečka

ščepec soli

Priprava:

Vse sestavine stepemo z ročnim mešalnikom. Mešati moramo vsaj pet minut oziroma dokler se na vrhu ne začnejo delati čvrsti vršički. Kremo naložimo v visoke kozarce in okrasimo z metinimi lističi. Zaradi beljakov moramo kremo porabiti v 24 urah.

Jabolčna krema ali mousse

Še ena različica kremnega sadnega posladka, ki bo očarala vse, ki prisegajo na sveže okuse.

Sestavine:

sladica | Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock Za jabolčni kompot:

1 jabolko

2 žlici kristalnega sladkorja AGRAGOLD

1 dl vode

2 žlički limonovega soka

1,5 žličke želatine


30 ml mrzle vode

2 žlici jabolčnega soka

2 žlici kristalnega sladkorja AGRAGOLD

3 žlice grškega jogurta

150 ml sladke smetane

jabolko za dekoracijo

Najprej naredimo jabolčni kompot. Jabolko olupimo in narežemo na koščke ter stresemo v kozico, dodamo 2 žlici sladkorja AGRAGOLD, 1 dl vode in 2 žlički limonovega soka. Na rahlem ognju kuhamo, da se jabolko zmehča. Ko se ohladi, ga pretlačimo s paličnim mešalnikom.

Želatino pripravimo tako, da jo v prahu stresemo v 20 ml mrzle vode ter počakamo, da nabrekne. Ko malo nabrekne, jo segrejemo, da se povsem stopi.

Naredimo kremo ali mousse. Jabolčni pire preložimo v posodo za mešanje, dodamo jabolčni sok, 2 žlici sladkorja AGRAGOLD, grški jogurt in stopljeno želatino. Dobro zmešamo, da se vse sestavine lepo povežejo. Postavimo v hladilnik. Medtem stepemo sladko smetano in jo nato vmešamo v jabolčno kremo. Lahko mešamo tudi nad skledo z ledom, da se bo zmes prej ohladila in začela strjevati. Kremo naložimo v kozarčke, ki jih vsaj za eno uro postavimo v hladilnik, da se krema zgosti. Okrasimo s tankimi jabolčnimi rezinami, lahko pa prelijemo s karamelno kremo in koščki jabolka.

Nenadomestljiva sestavina za najslajše trenutke

AGRAGOLD | Foto: Jan Lukanović Foto: Jan Lukanović

Posladkajte si jesen z vrhunskimi sladkorji AGRAGOLD, saj prisegajo na tradicijo in domače okuse. V svoji ponudbi ima  AGRAGOLD na voljo kristalni sladkor, rjavi sladkor in sladkor v prahu, ki vedno poskrbijo, da je domače kulinarično ustvarjanje vsem v veliko veselje in užitek.

Beli sladkor AGRAGOLD ima zelo nežno granulacijo in se zato pri pripravi najrazličnejših sladic hitro stopi ter vam zagotovi popoln uspeh.

Sladkor v prahu AGRAGOLD bo zaradi svoje mehke strukture pričaral trenutke še slajše. Drobno mleti kristali sladkorja so lahko topljivi in se odlično mešajo s testom, kremami, glazuro in preostalimi sestavinami, ki jih uporabimo pri pripravi različnih sladic. Idealen je za posipanje že narejenih tort in peciva.

Na voljo je tudi legendarni sladkor v kockah AGRAGOLD, ki s svojimi popolno oblikovanimi kockami vse trenutke spremeni v sladko uživanje.

AGRAGOLD Demerara je naraven, nerafiniran sladkor iz sladkornega trsa, namenjen vsakodnevnemu uživanju ter pripravi hrane in napitkov z orehi, medom, lešniki, čokolado in tudi suhim sadjem. S svojo naravno aromo daje vašim jedem eksotičen okus.

Poskusite še več jesenskih receptov, ki smo jih za vas predstavili v rubriki Posladkaj si življenje:

Agragold Pita
Trendi Vse, kar potrebujete to jesen: slasten kolač s sočno kremo #video
Agragold pita
Trendi Sočna jesenska crostata s figami #video
Kaki Agragold
Trendi Hitra veganska sladica v kozarcu #recept
Ne spreglejte