Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
9. 8. 2024,
7.30

Osveženo pred

6 ur, 43 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,08
ZDA Kapitol kip pevec glasbenik Johnny Cash

Natisni članek

Petek, 9. 8. 2024, 7.30

6 ur, 43 minut

Johnny Cash bo v Kapitolu dobil svoj kip

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,08
Johnny Cash | Johnny Cash je bil znan po svojem globokem baritonu in pesmih, kot so Man in Black, Ring of Fire in I Walk the Line. | Foto Guliverimage

Johnny Cash je bil znan po svojem globokem baritonu in pesmih, kot so Man in Black, Ring of Fire in I Walk the Line.

Foto: Guliverimage

V ameriškem Kapitolu bodo prihodnji mesec odkrili kip glasbenika Johnnyja Casha. Z bronasto skulpturo, ki jo bo ustvaril umetnik Kevin Kresse, bo mož v črnem postal prvi profesionalni glasbenik, ki bo dobil kip v stavbi ameriškega kongresa, kjer bo postal del nacionalne zbirke kipov. Odkrili ga bodo 24. septembra.

Kip Casha bo drugi po vrsti, ki so ga posvetili enemu od prebivalcev Arkansasa. Postavili ga bodo po tem, ko so maja letos že odkrili kip v čast borki za državljanske pravice Daisy Bates, poročajo tuji mediji.

Eden največjih glasbenikov druge polovice 20. stoletja

Leta 2019 so zakonodajalci v zvezni državi Arkansas sprejeli predlog zakona, ki določa, da obstoječa kipa guvernerja zvezne države iz 18. Jamesa P. Clarka in odvetnika Uriaha Rosea iz 19. stoletja zamenjajo s podobama Casha oziroma Batesove. Oba kipa sta v zadnjih letih sprožila odpor, zlasti zaradi Clarkove deklaracije iz leta 1894, ki je pozvala demokratsko stranko, naj ohrani "standarde belopoltih". Medtem je Rose med državljansko vojno ostal zvest Konfederaciji.

Johnny Cash (1932–2003) je bil eden največjih glasbenikov druge polovice 20. stoletja. Znan je bil po svojem globokem baritonu in pesmih, kot so Man in Black, Ring of Fire in I Walk the Line. Nastopal je tudi na filmu in televiziji. Njegova zapuščina se širi tudi dve desetletji po njegovi smrti, saj je junija posthumno izšel nov album z naslovom Songwriter.

Preberite tudi: 

Sinead O'Connor, voščena lutka
Trendi V muzeju v Dublinu načrtujejo novo voščeno lutko Sinead O'Connor
voščena Beyonce
Trendi Beyonce dobila svojo voščeno lutko, ljudje so zgroženi
Tom Cruise, Olimpijske igre Pariz 2024
Trendi V Parizu številni zvezdniki, največ zanimanja za nastope Simone Biles #video
Ne spreglejte