Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
16. 6. 2017,
15.37

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

Natisni članek

LGBT DKino Telekom Slovenije priporočila film televizija TV-serija Parada ponosa Mesečina HBO TViN

Petek, 16. 6. 2017, 15.37

6 let, 6 mesecev

TV-priporočila

LGB-TV: od Sodobne družine do Mesečine #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45
TV-priporočila: Parada ponosa

V soboto, 17. 6., se bo s povorko po Ljubljani sklenil 17. festival Parade ponosa. Ob tej priložnosti smo na malih zaslonih poiskali vsebine, ki slavijo drugačnost in prikazujejo težave, s katerimi se spopadajo pripadniki in pripadnice lezbične, gejevske, biseksualne, transeksualne in queer skupnosti.


Devičnika (Date and Switch, 2014)

LGBT filmi | Foto:

Srednješolska maturanta Michael in Matty sta prijatelja že od mladih nog. Oba muči dejstvo, da sta še vedno devičnika, zato skleneta pakt, da bosta do maturantskega plesa izgubila nedolžnost. Nato pa Matty Michaelu povsem nepričakovano pove, da je gej …

Film je na voljo v videoteki VOYO.

Poletje s Sangaile (Sangailes vasara, 2015)

17-letna Sangaile je navdušena nad letali, a se boji višine. Na letalskem mitingu spozna Auste, ki jo spodbuja, naj se osvobodi strahu. Poletna ljubezen Sangaile da krila, da končno poleti.

Čutno in čutečo zgodbo o poletni ljubezni dveh najstniških deklet litovske režiserke Alanté Kavaité so premierno prikazali na festivalu Sundance 2015, kjer je prejel nagrado za režijo v kategoriji svetovni igrani film.

V nedeljo, 11. 6., ob 18.25 na Cinemax.* Na voljo tudi na HBO GO.
Film je na voljo tudi v videoteki DKino in spletni videoteki DKino na www.tvin.si.

Philadelphia (1993)

TV-priporočila: Parada ponosa | Foto:

Drama o homoseksualnem moškemu (Tom Hanks), ki ga odpustijo iz odvetniškega podjetja po tem, ko se razve, da je okužen z virusom HIV. Odloči se, da bo zadoščenje poiskal na sodišču, v sodnem boju pa mu pomaga homofobni odvetnik (Denzel Washington).

Film letos umrlega Jonathana Demmeja (Ko jagenjčki obmolknejo) je Akademija nagradila z oskarjema za najboljšega igralca in najboljšo izvirno filmsko pesem (Bruce Springsteen za Streets of Philadelphia).

Film je na voljo v videoteki Pickbox.

Carol (2015)

Tankočutna ljubezenska drama, ki jo je Todd Haynes (Daleč od nebes) posnel po romanu ameriške pisateljice Patricie Highsmith, se dogaja v New Yorku v 50. letih prejšnjega stoletja in prikazuje prepovedano razmerje med perspektivno fotografinjo (Rooney Mara) in starejšo žensko (Cate Blanchett), ki prestaja težavno ločitev.

Eden najbolj hvaljenih filmov leta 2015 je prejel več kot 80 uglednih filmskih nagrad in priznanj. Nominiran je bil za šest oskarjev, pet zlatih globusov in devet baft, potegoval se je tudi za zlato palmo, Mara pa je bila v Cannesu razglašena za najboljšo igralko.

Film bo v videoteki DKino na voljo od ponedeljka, 19. junija.

Glee – 4. sezona

TV-priporočila: Parada ponosa | Foto:

Priljubljena glasbeno-komična serija, ki odkrito govori o spolni identiteti, sledi optimističnemu srednješolskemu učitelju Williamu Schuesterju, ki si zada prav posebno misijo – preobraziti in navdahniti nekoč slavno šolsko pevsko-plesno ekipo ter jo pripraviti na nastope na največjih in najprestižnejših tekmovanjih.

Četrto sezono serije Glee predvajajo vsak dan na Brio.*

Ponos (Pride, 2014)

Biografska komična drama o skupini lezbičnih in gejevskih aktivistov, ki so leta 1984 zbirali sredstva za pomoč družinam, ki jih je prizadela stavka britanskih rudarjev.

Čeprav imajo ti enake nasprotnike – vlado, policijo in tabloide –, je trk dveh kultur je sprva kar radikalen, sčasoma pa se med njima razvije prekrasna zgodba o prijateljstvu in solidarnosti.

Film, v katerem spremljamo vrsto odličnih britanskih igralcev (Bill Nighy, Imelda Staunton, Dominic West, Paddy Considine), je v Cannesu prejel Queer palmo, potegoval pa se je tudi za zlati globus za najboljšo komedijo leta.

V petek, 16. 6., ob 20.05 na TV SLO 2.*

Daleč za griči (După dealuri, 2012)

TV-priporočila: Parada ponosa | Foto:

Nenavadna ljubezenska zgodba med dvema dekletoma, postavljena v odmaknjen romunski samostan, ki jo je navdahnil resničen primer eksorcizma.

Film Cristiana Mungiua, prejemnika zlate palme za pretresljivo dramo 4 meseci, 3 tedni in 2 dneva, je v Cannesu prejel nagrado za najboljši scenarij, Cosmina Stratan in Cristina Flutur pa sta bili razglašeni za najboljši igralki.

Film je na voljo v videoteki VOYO.

Igra oponašanja (The Imitation Game, 2014)

Benedict Cumberbatch v zgodbi o Alanu Turingu – britanskem matematiku, kriptografu in dolgo zamolčanem junaku druge svetovne vojne, ki je razbil kodo nacističnega šifrirnega stroja Enigma, sam pa ostal velika uganka.

Turing je bil eden od približno 49 tisoč homoseksualnih moških, ki so jih med letoma 1885 in 1967 po takratnem britanskem zakonu obsodili zaradi t. i. velike nespodobnosti.

Leta 2013 je kraljica Elizabeta II. Turinga posmrtno pomilostila, januarja letos pa je britanska vlada sprejela zakon, s katerim so pomilostili tudi druge obsojence.

Film je na voljo v videoteki DKino in spletni videoteki DKino na www.tvin.si.

Preden se znoči (Before Night Falls, 2000)

LGBT filmi | Foto:

Večkrat nagrajena biografska drama Juliana Schnabela o preganjanem in izgnanem kubanskem homoseksualnem pisatelju Reinaldu Arenasu, z vlogo katerega si je odlični Javier Bardem (Ni prostora za starce) prislužil prvo nominacijo za oskarja.

Izvrstno igralsko zasedbo filma dopolnjujejo Sean Penn, Johnny Depp in Diego Luna.

V torek, 13. 6., ob 11.30 in v četrtek, 29. 6., ob 22.45 na Cinemax 2.* Na voljo tudi na HBO GO.

Bruno (Brüno, 2009)

Boleče smešna satira s Sacho Baronom Cohenom v vlogi homoseksualnega modnega guruja, ki prek intervjujev ikon popularne kulture komično prikaže absurde modne industrije.

Film je na voljo v videoteki DKino in spletni videoteki DKino na www.tvin.si.

Sodobna družina – 8. sezona (Modern Family)

TV-priporočila: Parada ponosa | Foto:

Z 22 emmyji nagrajena humoristična nanizanka spremlja tri povsem različne starševske skupnosti, ki se trudijo premostiti generacijske, kulturne in družbene vrzeli, pri tem pa prinašajo iskren in huronsko zabaven portret toplega in včasih grotesknega objema sodobne družine.

Dolgoletna partnerja Mitchell in Cameron ter njuna posvojenka Lily nam pokažejo, da je ta lahko tudi mavrična.

Osmo sezono serije Sodobna družina predvajajo na kanalih HBO 2 in HBO 3.

Svobodna ljubezen (Freeheld, 2015)

Oskarjevka Julianne Moore in nominiranka za to nagrado Ellen Page v resnični zgodbi o ljubezni med dvema ženskama in njunem boju za enakopravnost.

Ko odlikovani policistki iz New Jerseyja Laurel diagnosticirajo neozdravljivega raka, se mora ta boriti za zapuščinsko pravico svoje partnerice Stacie, pri čemer ji pomagata okoreli detektiv (Michael Shannon) in politični aktivist (Steve Carell).

V četrtek, 15. 6., ob 16.50 in v soboto, 24. 6., ob 23.35 na Cinemax 2.* Na voljo tudi na HBO GO.
Film je na voljo tudi v videoteki DKino in spletni videoteki DKino na www.tvin.si.

Pasje popoldne (Dog Day Afternoon, 1975)

TV-priporočila: Parada ponosa | Foto:

Na resničnih dogodkih temelječa kriminalna drama o moškem, ki oropa banko, da bi lahko svojemu ljubimcu plačal operacijo spremembe spola.

Kar je bilo mišljeno kot hitra in preprosta tatvina, se sprevrže v bizarno nočno moro, saj nespretnim zločincem spodleti vse, česar se lotijo, kriza s talci pa se naposled sprevrže v medijsko norijo.

Kulturno prelomna mojstrovina Sidneyja Lumeta je prejela oskarja za najboljši izvirni scenarij, za zlati kipec pa se je potegovala še v petih drugih kategorijah: za najboljši film leta, režijo, glavnega igralca (Al Pacino), stranskega igralca (Chris Sarandon) in filmsko montažo.

V petek, 16. 6., ob 1.30 in v soboto, 24. 6., ob 2.05 na HBO.*

Transamerika (Transamerica, 2005)

Visoko izobražena transeksualka Bree čaka na operacijo, s katero bi dokončala spremembo spola iz moškega v žensko, ko izve, da ji je bilo dodeljeno skrbništvo nad najstniškim sinom, za katerega niti ni vedela, da obstaja. "Oče" in sin se tako kmalu znajdeta na nepričakovanem popotovanju po ZDA.

Zvezdnica serije Razočarane gospodinje Felicity Huffman je za prepričljivo igro prejela zlati globus za najboljšo igralko v drami, nominirana pa je bila tudi za oskarja.

Film je na voljo v videoteki VOYO.

Dvojina (2013)

LGBT filmi | Foto:

Izvrstni Nina Rakovec in Mia Jexen v romantični zgodbi o dveh sorodnih dušah – mladi danski turistki Iben in voznici minibusa Tini –, ki se spoznata v napačnem trenutku.

Drugi celovečerec Nejca Gazvode, slovenskega režiserja uspešnice Izlet.

Film je na voljo v videoteki DKino in spletni videoteki DKino na www.tvin.si ter v videoteki VOYO.

Mesečina (Moonlight, 2016)

Zgodba o iskanju identitete in impresionistična skica življenja ter slogovno drzna pripoved o odraščanju v revnem predelu Miamija, ki je zaradi tenkočutne upodobitve afroameriške moškosti nemudoma obveljala za pionirsko delo. Prejemnik treh oskarjev, tudi za najboljši film leta!

Film bo v videoteki DKino na voljo od konca junija.

Adelino življenje (La vie d'Adèle, 2013)

TV-priporočila: Parada ponosa | Foto:

Drzna pripoved o strastnem razmerju med občutljivo srednješolko (Adèle Exarchopoulos) in svobodomiselno študentko umetnosti (Léa Seydoux), ki je režiserju Abdellatifu Kechichu in glavnima igralkama v Cannesu prinesla prestižno zlato palmo.

Film je na voljo v videoteki DKino.


Programska mesta na televiziji Telekoma Slovenije

PROGRAM: PROGRAMSKO MESTO: OGLED NAZAJ?*
Videoteka DKINO 5  
HBO/HBO 2/HBO 3 6 in 201/204/206 DA
HBO OD/HBO GO 203/240  
Videoteka Pickbox 242  
Cinemax/Cinemax 2 208/209 DA
Brio 221 DA
Videoteka VOYO 239  
TV SLO 2 2 DA

*Velja za linearne programe.


Ne spreglejte