Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Branka Grbin

Sobota,
6. 1. 2018,
15.57

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,08

4

Natisni članek

zlati globusi gibanje ženske ženske Harvey Weinstein Time's Up

Sobota, 6. 1. 2018, 15.57

6 let, 3 mesece

"Konec je," pravijo hollywoodske igralke. V nedeljo bodo nosile črno.

Branka Grbin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,08

4

zlati globusi | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Sezona podelitev nagrad bo letos drugačna kot kadarkoli prej. Ženske v šovbiznisu so besne zaradi spolnih nadlegovanj, ki so bila javno razkrita lani oktobra. V luči škandala Harveyja Weinsteina se je izoblikovala značka #MeToo, zdaj pa še gibanje Time's Up oziroma Konec je, ki bo jasno vidno na nedeljski podelitvi zlatih globusov.

Potem ko so se ženske v Hollywoodu opogumile in spregovorile o letih spolnih nadlegovanj, katerih glavni krivec je producent in eden najvplivnejših mož v Hollywoodu Harvey Weinstein, se je zdaj oblikovalo gibanje Time's Up oziroma Konec je.

Gibanje, ki ostro nasprotuje spolnemu nadlegovanju, je v začetku leta nastalo na pobudo žensk v filmu, televiziji in gledališču. Time's Up je naznanil ameriški časnik New York Times, vključuje pa obsežno pismo podpore ženskam po vsem svetu - od filmskih prizorišč do kmetijskih polj. Vse ženske, ki so bile kadarkoli zlorabljene, spodbuja k temu, da o tem glasno spregovorijo. Gibanje Time's Up jim bo namenilo vso podporo.

America Ferrera in Eva Longoria, odvetnici Nina L. Shaw in Tina Chen, producentka Shonda Rhimes in igralka Reese Witherspoon | Foto: New York Times America Ferrera in Eva Longoria, odvetnici Nina L. Shaw in Tina Chen, producentka Shonda Rhimes in igralka Reese Witherspoon Foto: New York Times

Pomoč ženskam, ki nimajo denarja

Pobudnice gibanja, med katerimi so tudi Ashley Judd, Eva Longoria, America Ferrera, Natalie Portman, Rashida Jones, Emma Stone, Kerry Washington in Reese Witherspoon, zbirajo donacije za ženske, ki nimajo denarja za pravno pomoč in zato ne spregovorijo.

Do zdaj jim je uspelo zbrati že več kot deset milijonov evrov, poleg tega se zavzemajo še za legalizacijo kaznovanja podjetij, ki tolerirajo spolno nadlegovaje na delovnem mestu. Borile se bodo tudi za enakopravnost spolov v agencijah talentov.

Gibanje Time's Up poziva vse ženske, ki se bodo v nedeljo udeležile Zlatih globusov, naj se po rdeči preprogi sprehodijo v črni barvi v znak podpore vsem ženskam, ki so jih spolno nadlegovali in zlorabili. S črnino jih bodo podprli tudi moški, čeprav so njhovi smokingi že tako ali tako vsako leto večinoma črni.

Preberite še:

- Igralke bodo na prihajajoči podelitvi zlatih globusov protestirale

- Revija Time se je poklonila ženskam, ki so svoje zgodbe spolnega nadlegovanja delile pod značko #MeToo

Harvey Weinstein na podelitvi zlatih globusov leta 2015 v družbi pevk Taylor Swift in Este Haim, igralke Jaime King in pevke Lorde. | Foto: Getty Images Harvey Weinstein na podelitvi zlatih globusov leta 2015 v družbi pevk Taylor Swift in Este Haim, igralke Jaime King in pevke Lorde. Foto: Getty Images

Weinstein letos daleč stran od globusov

Letos bodo Zlati globusi tako minili brez Harveyja, nekdaj gonilne sile Hollywooda. Mnogi so se pred podelitvijo spraševali, kje sploh je ta "podgana", kot je zapisala igralka Rosanna Arquette: "Zelo čudno je, da je Harvey Weinstein v hotelu, kjer poteka tiskovna konferenca Zlatih globusov. Voham podgano."

It is Very strange ,that Harvey Weinstein is at the very same hotel in Beverly Hills that the golden globe press is being done at. I smell a Rat.

Posted by Rosanna Lisa Arquette on Thursday, January 4, 2018

A spletni portal TMZ ljudi pomirja, naj jih ne skrbi za Harveyja, saj so ga opazili v več kot 800 kilometrov oddaljeni Arizoni.

Preberite še:
-> Oče Mire Sorvino besen na Weinsteina: "Ubil ga bom"

Ne spreglejte