Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Maša Belak

Sreda,
6. 12. 2017,
14.51

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

nadlegovanje spolna zloraba Alyssa Milano Ashley Judd Taylor Swift Time 2017 osebnost leta

Sreda, 6. 12. 2017, 14.51

6 let, 4 mesece

Revija Time za osebnost leta izbrala žrtve spolnih zlorab

Maša Belak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15
Osebnosti leta 2017 | Foto Revija Time

Foto: Revija Time

Ameriška revija Time je razglasila osebnost leta 2017. To so večinoma ženske, ki so javno spregovorile o spolnih zlorabah. Med njimi sta tudi slavna ameriška pevka Taylor Swift in igralka Ashley Judd.

Ameriška revija Time vsako leto izbere posameznika, skupino ljudi ali idejo, ki je v preteklem letu najbolj zaznamovala dogajanje. Letošnji naziv osebnosti leta je prejela paleta ljudi, imenovanih "The Silence Breakers", ki so v tekočem letu javno spregovorili o močno razširjenih spolnih zlorabah in nadlegovanju v različnih javnih sferah, od zabavne industrije do športa in politike.

Osebnosti leta 2017 | Foto: Revija Time Foto: Revija Time

Večina od njih je žensk, ki so hollywoodskega mogotca Harveyja Weinsteina obtožile spolnega nadlegovanja, druge pa so svoje zgodbe delile na družbenih omrežjih pod oznako #MeToo.

"O Harveyjem nadlegovanju sem začela govoriti trenutek za tem, ko se je zgodilo," za Time razlaga igralka Ashley Judd. Pevka Taylor Swift je spregovorila o neprimernem vedenju didžeja Davida Muellerja.

Ta je na nekem dogodku z roko spolzel pod njeno krilo brez njenega dovoljenja. Mueller je bil zaradi tega odpuščen, pevko pa je tožil, a izgubil.

Urednik revije Time Edward Felsenthal razlaga, da so letošnjo osebnost izbrali zato, ker se je iz njihovih individualnih pogumnih dejanj razvilo družbeno gibanje, ki lahko prinese spremembe.

Med nominiranci tudi Donald Trump in Vladimir Putin

Preostali nominiranci so bili ameriški predsednik Donald Trump, ki je lani prejel naziv osebnosti leta, njegova protikandidatka na lanskih volitvah v ZDA Hillary Clinton, kitajski predsednik Xi Jinping, ruski predsednik Vladimir Putin, ki je bil osebnost leta 2007, pevka Beyonce in drugi.

Ne spreglejte