SiolNET. Trendi Aktualno
0,34

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V Kanadi našli 552-karatni rumeni diamant v velikosti jajca

0,34

termometer

552 karatni rumeni diamant Kanada
Foto: Posnetek zaslona Dominion Diamond Mines

V Kanadi je bil nedavno odkrit 552-karatni rumeni diamant. Gre za največji tovrstni diamant odkrit v severni Ameriki.

Rudarsko podjetje Dominion Diamond Mines je v četrtek v sporočilu za javnost razkrilo, da so oktobra diamant odkrili v rudniku Diavik Diamond na severozahodnih ozemljih Kanade.

diamantno letalo Trendi Družba Emirates Airlines razburila z "diamantnim" letalom

Ta "neverjetni dragulj", kot ga je poimenovalo podjetje, meri 33,74 milimetrov v dolžino in 54,56 milimetrov v širino. Odkrili so ga med začetnim presejevalnim postopkom v tovarni za predelavo Diavik. 

"Abrazijske oznake na površini kamna potrjujejo težko potovanje, ki ga je diamant preživel med predelavo. Dejstvo, da je ostal nedotaknjen, je izjemno," pravi Kyle Washington, predsednik Dominion Diamond Mines.

Pogled iz zraka v rudnik diamantov Diavik, južno od arktičnega kroga na severozahodnih ozemljih Kanade. Pogled iz zraka v rudnik diamantov Diavik, južno od arktičnega kroga na severozahodnih ozemljih Kanade. Foto: Reuters

Oglas Novice Zanimiv oglas, ki je na Facebooku deležen velike pozornosti

Dodal je, da so v njihovem rudiniku odkrili in izdelali nekaj najlepših diamantov na svetu, novo odkriti velikan pa bo gotovo na vrhu seznama. 

Podjetje diamanta ne bo prodalo v grobem stanju, prav tako je še prezgodaj, da bi določili njegovo vrednost. V kratkem bodo izbrali partnerja za rezanje in poliranje kamna.

Po navedbah podjetja najdba presega tudi prejšnji rekord, ki ga je imel 187,7 karatni Diavik Foxfire, odkrit v istem rudniku leta 2015. Dominion ima v lasti 40 odstotkov rudnika Diavik.

Srečko Jadek in Pavle Pensa Siol Plus "Nacionalni interes se je uveljavljal mimo pravne države" #intervju Nejc Kodrič / Damijan Merlak Digisvet Koliko je vreden kup bitcoinov, ki sta ga zgradila slovenska milijonarja

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 14
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin