SiolNET. Sportal ZOI
2,70

termometer

  • Messenger
  • Messenger
JAKOV FAK – OLIMPIJSKI PODPRVAK

Slovenska zastava mu ni bila usojena, olimpijska kolajna pač

2,70

termometer

Junak četrtkovega olimpijskega večera Jakov Fak je po osvojeni srebrni kolajni na 20 kilometrov, prvi za Slovenijo na igrah v Pjongčangu, stopil pred slovensko sedmo silo in spregovoril o prvih vtisih, primerjavah z Vancouvrom, slovenski zastavi ...


Jakov Fak Foto: Reuters

Nasmejan, a vseeno umirjen. Hudomušen, a vseeno resen. Vesel, a vseeno osredotočen. Jakov Fak. Po brezhibnosti na strelišču, kjer je podprl vseh 20 tarč, in hitrem teku, ki ga je popeljal do olimpijskega srebra, s katerim je dopolnil svojo zbirko, v kateri sta tudi naslov svetovnega prvaka in olimpijski bron iz Vancouvra, se je 30-letni hrvaški biatlonec s slovenskim potnim listom v svojem slogu predstavil še pred mikrofoni in diktafoni.


15. 2. 2018: Dan, ki bo s posebnimi črkami zapisan v Fakovo biografijo. 15. 2. 2018: Dan, ki bo s posebnimi črkami zapisan v Fakovo biografijo. Foto: Guliverimage/Getty Images Novinarsko vprašanje, iz katerega se športniki že vrsto let norčujejo: občutki?
Najprej sem bil vesel zaradi kolajne, nato zaradi družine in vseh ljudi, ki so delali z menoj. Predvsem po dveh težkih letih. Ni mi bilo lahko. Večkrat sem pomislil na to, ali sem bom lahko vrnil. Ko nisi zdrav, ni prijetno. Že vrnitev v svetovni pokal je bila zame velika zmaga, ko osvojiš še kolajno ...

Je bilo po dveh tekmah v Pjongčangu, ko ni šlo vse po načrtih, še težje?
Zagotovo. Še težje. Predvsem po zasledovalni tekmi, ki je bila ena najslabših v mojem življenju. No, tretja tekma je bila popolno nasprotje. Pa še nekaj je … Velik izziv sem videl že v vremenu. Tokrat ni bilo takšnega mraza, tako da sem lahko uprizoril predstavo, kakršno sem si želel.

Napoved za preostale tekme?
Bomo videli. Potrudil se bom.

Vsaka odločitev, ki ste jo sprejeli, je bila pravilna. Tudi tista, da se umaknete kot kandidat za zastavonošo?
Kar naredim, premislim. To je zame. Takšna je bila usoda. Ni mi bilo usojeno, da sem zastavonoša.

Kolajna pa ...
Nimam je še. Ko jo bom prejel, bom zelo čustven. Vesel sem. To je velika nagrada zame in za celotno ekipo. Hvala vsem! Sicer pa sem vedel, da sem dobro pripravljen. Dobro se počutim. Ko sem zdrav, sem zmožen doseči želeni rezultat. Ni pa vselej vse odvisno od mene. Tu so še drugi tekmeci, njihova uspešnost, vreme ...

20 strelov, 20 zadetkov 20 strelov, 20 zadetkov Foto: Reuters

Vrnimo se k tekmi. Je šlo vse po načrtu?
Čeprav sem vedel, da zaostajam za vodilnimi, sem tekel tako, kot so mi narekovali notranji občutki.

Bili ste brezhibni na strelišču, a očitno je bilo, da ste si pred prav zadnjim strelom vzeli nekaj trenutkov.
Vedel sem, da bom moral podreti vse tarče, če bom želel osvojiti kolajno. To ni preprosto. A za takšne stvari treniramo od otroštva. Danes je bilo vse na moji strani. Sem si pa pred zadnjim strelom res vzel nekaj trenutkov. Razlog so solzne oči.

Ste tedaj, ko ste oddali strel, vedeli, da vas čaka tek proti kolajni?
Vedel sem, da moram delati še do konca. Ko pretečeš 16 kilometrov, se ni preprosto lotiti še zadnjih štirih. Sem pa tempiral po lastnih zmožnostih. Iz svojega telesa sem skušal iztisniti vse. Za zmago ni bilo dovolj, a verjamem, da sem dal od sebe maksimum.

Po ponesrečenem nastopu v zasledovanju ste dejali, da se bo vaša ekipa zanesljivo norčevala iz vas. Je bilo veliko zbadanja?
Da. A to je del športa. Če delaš neumnosti, si to tudi zaslužiš. Vseeno obstajajo meje. To naj ostane znotraj ekipe, nisem pa zamerljiv človek.

Jakov Fak je Sloveniji priboril prvo kolajno na 23. ZOI. Jakov Fak je Sloveniji priboril prvo kolajno na 23. ZOI. Foto: Stanko Gruden, STA

Vancouver in Pjongčang.
Če gledam na to, po kakšnih težavah sem se vrnil, lahko rečem le, da ima ta kolajna res veliko vrednost.

Bron in srebro. Kaj pa zlato?
Bomo videli. Trudil se bom ostati zdrav. Če sem zdrav, je mogoče vse.

Je pa čas za veselje. Danes namreč Korejci praznujejo novo leto.
Odlično! Čas je za zabavo. Pomislil sem na to, da je od kolajne v Vancouvru minilo osem let in en dan.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 917
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin