Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Četrtek,
15. 2. 2018,
14.41

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,10

6

Natisni članek

Jakov Fak Jakov Fak Pjongčang 2018 #zanaše

Četrtek, 15. 2. 2018, 14.41

6 let, 2 meseca

JAKOV FAK PO OSVOJENI SREBRNI KOLAJNI

Jakov Fak: Kot v pravljici!

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,10

6

"Na progi sem začutil, da je to moj dan," je po osvojeni srebrni kolajni na 20 kilometrov dejal Jakov Fak, za katerega je bil tokrat prehiter le Johannes Thingnes Boe, Slovenija pa se je veselila prve kolajne na 23. zimskih olimpijskih igrah.

Od našega poročevalca iz Pjongcanga | Foto: Jakov Fak je po bronasti medalji (2010) osvojil še srebrno olimpijsko odličje v biatlonu. | Foto: Guliverimage/Getty Images Jakov Fak je po bronasti medalji (2010) osvojil še srebrno olimpijsko odličje v biatlonu. Foto: Guliverimage/Getty Images

"V naši ekipi se bodo verjetno najprej en večer norčevali iz mene, nato pa se bom lahko pripravil na tretjo preizkušnjo," je po ponesrečeni ponedeljkovi zasledovalni tekmi ugotavljal Jakov Fak in misli usmerjal proti 20-kilometrski preizkušnji. Takrat je že vedel, da se bo živo srebro vendarle nekoliko dvignilo, kar blagodejno vpliva na njegov poškodovani (pred leti pomrznjeni) kazalec desne roke. A ključno gorivo za preskok je videl v psihološki pripravi. Vse preostalo je imel. Le pokazati je moral.

In je pokazal. Na velikem odru – na 20-kilometrski individualni preizkušnji, ki je resda redkeje v programu, a med biatlonci velja za osnovno disciplino, predvsem pa tisto, v kateri se pokaže celoten repertoar tehničnega znanja, telesne pripravljenosti in psihološke stabilnosti. Fak je na šesti tekmovalni dan 23. zimskih olimpijskih iger vse to združil v enotno, tokrat srebrno sestavljanko.

"Kolajna na olimpijskih igrah je krona vsega. Predvsem po tem, ko sem bil bolan, sem bil že zelo zaskrbljen. Spraševal sem se, ali bo telo zdržalo. Zdaj je. Imam kolajno," je v Južni Koreji povedal nezgrešljivi Fak.  | Foto: Reuters "Kolajna na olimpijskih igrah je krona vsega. Predvsem po tem, ko sem bil bolan, sem bil že zelo zaskrbljen. Spraševal sem se, ali bo telo zdržalo. Zdaj je. Imam kolajno," je v Južni Koreji povedal nezgrešljivi Fak. Foto: Reuters

Pravljica, sanje …

"Kot bi bil v pravljici. Kot bi sanjal. Pred igrami v Sočiju sem bil bolan. Lansko sezono sem izpustil. Dve leti sem se mučil. Ni mi bilo lahko. Lani sem le dvakrat štartal. Ni se bilo lahko vrniti. Že vrnitev je zmaga. Sledili so dobri rezultati, zdaj pa še ta kolajna. Pravo zadovoljstvo," je bil uspeha vesel hrvaški biatlonec s slovenskim potnim listom. Zanj je to že druga olimpijska kolajna, prva za Slovenijo. Za to je začel nastopati leta 2010, kmalu po tem, ko je v Vancouvru osvojil bron v šprintu. A če je imel takrat tudi kar nekaj sreče v vremenski loteriji, tokrat dvomov o povsem enakovrednih pogojih ni bilo.

Kolajna, ki jo bo okrog vratu prejel v soboto, je tako čista kot solza. "Ko sem bil majhen, sem gledal olimpijske igre in svetovna prvenstva. Želel sem postati poklicni športnik. Nato sem postal olimpijec. Kolajna na olimpijskih igrah pa je krona vsega. Predvsem po tem, ko sem bil bolan, sem bil že zelo zaskrbljen. Spraševal sem se, ali bo telo zdržalo. Zdaj je. Imam kolajno," je dejal 30-letni nekdanji svetovni prvak iz Mrkoplja, ki bo v Pjongčangu nastopil še v tekmi s skupinskim štartom in na vsaj eni od dveh štafet.

 

Ne spreglejte