Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
15. 2. 2018,
16.45

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,52

3

Natisni članek

Pjongčang 2018 Jakov Fak Jakov Fak

Četrtek, 15. 2. 2018, 16.45

6 let, 2 meseca

Kako so uspeh Jakova Faka doživeli na Hrvaškem?

"Niso hoteli, da nosi slovensko zastavo, zdaj ga častijo kot heroja"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,52

3

Slovenski športni junak dneva Jakov Fak po srebrni medalji v Pjongčangu ni prejemal čestitk le iz Slovenije, ampak tudi iz domovine Hrvaške, za katero je pred osmimi leti osvojil bron na ZOI v Vancouvru. Nekateri hrvaški mediji pa so se spomnili tudi manj prijetnih tem, zlasti tiste, ki je dvigovala prah po tem, ko je nesojeni slovenski zastavonoša Fak odstopil od kandidature.

mediji Fak | Foto:

''Niso hoteli, da nosi slovensko zastavo, zdaj pa ga častijo kot junaka,'' so zapisali pri hrvaškem časniku Večernji list in poudarili, da je Fak osvojil prvo medaljo za Slovenijo na letošnjih olimpijskih igrah.

Spomnili so se na burne dneve, ko se je Fak zaradi neprimernih komentarjev na spletu samovoljno umaknil iz kroga kandidatov za nosilca slovenske zastave na slovesnosti ob odprtju. To ni ušlo hrvaškim medijem, ki so se po srebrni medalji na 20 km hitro spomnili na dogodke, ki so tik pred začetkom ZOI 2018 dvignili nemalo prahu.

Sloveniji se je pridružil zaradi Velepca

mediji Fak | Foto: ''Jakov Fak do podviga nad podvigom! Presegel je zgodovinsko medaljo za 'Lijepu našu' in Sloveniji poklonil uspeh kariere,'' so zapisali pri hrvaškem športnem dnevniku Sportske novosti in pojasnili, da je bronasti hrvaški olimpijec osem let po tretjem mestu na ZOI 2010 v Vancouvru prišel do uspeha kariere in Sloveniji zagotovil zgodovinsko srebrno biatlonsko medaljo.

''Naj spomnimo, da je Jakov na olimpijskih igrah v Vancouvru za Hrvaško v šprintu osvojil bronasto medaljo, tisto leto pa nato sprejel največjo in najtežjo odločitev v karieri. Odločil se je, da nastopa za Slovenijo. Svojo odločitev je obrazložil kot veliko povezanost s človekom, ki mu dolguje vse in je z njim treniral v sklopu slovenske reprezentance. Ta mož je Uroš Velepec," so poudarili pri jutarnji.hr in navedli razlog, zaradi katerega se je hrvaški biatlonec pridružil slovenskemu taboru.

Dalmatinci čestitali Faku: Bravo, mojster

mediji Fak | Foto: ''

Slovenci slavijo, Jakov Fak je osvojil olimpijsko medaljo,'' sporoča naslovnica hrvaškega spletnega portala Index.hr, ki poudarja, da je bil Jakov rojen na Reki ter da je pred leti nastopal za hrvaško reprezentanco in z njo osvojil bronasto medaljo na olimpijskih igrah v Sočiju, v slovenski reprezentanci pa prišel do druge olimpijske medalje v karieri.

Fakov uspeh so častili tudi pri reškem časniku Novi list. ''Mrkopaljec Jakov Fak osvojil srebrno olimpijsko medaljo,'' se glasi naslov, v besedilu pa so omenili, da je osvojil že peto odličje za Slovenijo na velikih tekmovanjih.

Dalmatinski časnik Slobodna Dalmacija se je poklonil Faku z naslovom ''Veličastni Jakov Fak osvojil srebrno medaljo na preizkušnji na 20 km'' in pripisom ''Bravo, mojster''. Poudarili so, da je Fak edini Hrvat, ki je do zdaj poleg članov družine Kostelić (Janica in Ivica) osvojil medaljo na zimskih olimpijskih igrah.

Razočarani Šved priznal, da si je Fak zaslužil medaljo

mediji Fak | Foto: Kako pa so o Faku poročali na Švedskem, kjer so obžalovali nehvaležno četrto mesto Sebastiana Samuelssona? Mladi Skandinavec se je spogledoval že z drugo medaljo na teh olimpijskih igrah, a ga je v zadnji četrtini tekme prehitel biatlonec v slovenskem dresu in mu preprečil, da bi se povzpel na oder na zmagovalce.

Pri švedskem mediju Expressen.se so poudarili, da je 20-letni Samuelsson spet navdušil, in prenesli njegovo razmišljanje po napeti tekmi. Švedski biatlonec ni skrival, da je bil ob četrtem mestu kar malce razočaran. "Mislim, da sem opravil dobro delo, a ko si enkrat tako blizu medalji … Razočaran sem bil, ko sem videl, da je Fak na strelišču zadel vse tarče. A si je zaslužil medaljo,'' je na koncu športno priznal Samuelsson.

Ne spreglejte