Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
6. 12. 2017,
17.03

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,48

2

Natisni članek

doping Soči 2104 Pjongčang 2018

Sreda, 6. 12. 2017, 17.03

6 let, 4 mesece

Vse, kar morate vedeti o ruskem škandalu in prepovedi

Putin: Ruski športniki lahko sodelujejo na OI pod olimpijsko zastavo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,48

2

Vladimir Putin | Foto Reuters

Foto: Reuters

Torkova novica dneva je bila, da ruski športniki na olimpijskih igrah v Pjongčangu ne bodo smeli nastopati pod rusko zastavo. Mednarodni olimpijski komite bo samo nekaterim ruskim športnikom omogočil nastop pod olimpijsko zastavo. Ruski predsednik Vladimir Putin je ruskim športnikom dovolil, da v Pjongčangu nastopajo pod olimpijsko zastavo.

Danes je pred javnost stopil ruski predsednik Vladimir Putin in se odzval na odločitev Moka, ki je Rusiji prepovedala nastop na februarskih OI v Pjongčangu. Ruskim športnikom je sporočil, da lahko, če želijo, na igrah nastopijo pod pogoji Moka, se pravi pod nevtrealno olimpijsko zastavo.

"Našim športnikom, ki si na igrah želijo nastopiti pod nevtrealno zastavo, tega zagotovo ne bomo prepovedali. Naših športnikov ne bomo kakorkoli onemogočali. Mnogi si za takšna tekmovanja prizadevajo celo življenje, številne med njimi poznam osebno in jih imam za prijatelje. Zanje me skrbi, čaka jih ena najtežjih odločitev v življenju," je danes povedal Putin.

Rusija tako uradno ne bo bojkotirala iger. Sicer pa je odločitev Moka v Rusiji sprožila val ogorčenja.

Video: Planet TV


Jeza in bes

Rusija se je na to odločitev z jezo in besom. Glasni so bili tudi prvi pozivi k bojkotu, ruska televizija je že odpovedala prenose zimskih olimpijskih iger. Različno so se odzvali tudi ruski športniki, ki so odločitev spremljali prek televizijskega prenosa. Eni so strmeli v tla, drugi pa so brez besed zapustili prostor.

Ruski olimpijski reprezentanci so zaradi dopinga odvzeli 11 medalj. | Foto: Sportida Ruski olimpijski reprezentanci so zaradi dopinga odvzeli 11 medalj. Foto: Sportida

Začelo se je že lani

Dogajanje v protidopinškem laboratoriju, kjer so v obdobju iger v Sočiju opravljali dopinške teste, je ob pobegu v ZDA že lani razkril ruski zdravnik Grigorij Rodčenkov, ki je bil kot nekdanji vodja protidopinškega laboratorija ključni člen ruske dopinške prevare. Kot je maja lani obsežno poročal ameriški časnik New York Times in je kanadski profesor prava Richard McLaren potrdil v McLarnovem poročilu, zdaj pa se je do enakih izsledkov dokopal še preiskovalec Samuel Schmid.

Kdo od ruskih športnikov bi lahko sploh nastopil

Na olimpijskih igrah v Pjongčangu bodo lahko nastopili le določeni ruski športniki. To so tisti, ki so vključeni v protidopinški program in na rezultatskih lestvicah zasedajo najvišja mesta. Seznam teh športnikov si lahko ogledate TUKAJ!

Ruski tekač na smučeh, Aleksander Legkov, je v Sočiju zmagal na 50-kilometrski razdalji. Pozneje je padel na dopinškem testu. | Foto: Guliverimage/Getty Images Ruski tekač na smučeh, Aleksander Legkov, je v Sočiju zmagal na 50-kilometrski razdalji. Pozneje je padel na dopinškem testu. Foto: Guliverimage/Getty Images

Ruski hokejisti pozivajo Putina

Velika vprašajev je tudi pri ruskih hokejistih. Mednarodna hokejska zveza je sporočila, da potrebuje od 24 do 48 ur, da bodo lahko sprejeli določene sklepe. Se lahko zgodi, da bodo namesto njih vskočili beloruski hokejisti?

Dan po šokantni novici se je oglasil Ilja Kovalčuk, zvezdnik ruske hokejske reprezentance. Ta je dejal, da jim lahko vzamejo himno in zastavo, medtem ko jim časti ne morejo vzeti. Ruski hokejisti so predsedniku Vladimirju Putinu poslali prošnjo, da bi zaigrali na OI.

Nik Zupančič: Odločitev MOK me ni presenetila

Na olimpijskem hokejskem turnirju so Rusi v skupini s Slovenci, za mnenje o odločitvi Moka smo zato poprosili tudi pomočnika selektorja risov Nika Zupančiča. "Na žalost tukaj niso v igri le športniki oziroma športna panoga, ampak se mi zdi, da je zdaj veliko odvisno od politike. To je neka povsem druga sfera. Zdaj se kažejo moči, ki sploh niso povezane s športom,"  nam je povedal med drugim. 

"Vsi so čisti. Zdaj pa pridejo veljaki in rečejo, da ne smejo na olimpijske igre. To je velik šok." | Foto: Sportida "Vsi so čisti. Zdaj pa pridejo veljaki in rečejo, da ne smejo na olimpijske igre. To je velik šok." Foto: Sportida

Slovenca na delu v Rusiji zgrožena

Nad to odločitvijo sta bila šokirana slovenska trenerja, ki svoje delo uspešno opravljata v Rusiji. Precej čustveno sta se odzvala  Urban Planinšek, šef ruskih smučarjev, in trener ruskih tekmovalk Matjaž Triplat.

"Imam velike pomisleke, ali se sme kaznovati tiste, ki niso zagrešili ničesar." | Foto: Vid Ponikvar "Imam velike pomisleke, ali se sme kaznovati tiste, ki niso zagrešili ničesar." Foto: Vid Ponikvar

Janez Kocjančič: Brez Rusije ni vrhunske kakovosti v večini športov

Različno so se odzvali športni funkcionarji in prvi mož Slovenske protidopinške  agencije, Jani Dvoršak. Veliko bolj kritična sta bila Janez Kocijančič, novi predsednik evropskih olimpijskih komitejev, in predsednik slovenskega olimpijskega komiteja Bogdan Gabrovec.

Kakšna je osvežena lestvica medalj?

Dopinško afero v Sočiju naj bi načrtovala in podpirala ruska vlada, saj je bil glavni cilj Rusije to, da postane najuspešnejša država na domačih olimpijskih igrah. To jim je na koncu tudi uspelo, saj je ruska reprezentanca osvojila 33 odličij, med njimi kar 13 zlatih.

Po vseh razkritjih, ko so Rusom odvzeli 11 odličij, se je lestvica najboljših držav spremenila. Na olimpijskih igrah v Sočiju je nastopilo 232 ruskih športnikov, od tega so 25 športnikom dosmrtno prepovedali nastope.

Ne spreglejte