SiolNET. Sportal ZOI
3,15

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Odziv direktorja Slovenske protidopinške organizacije (SLOADO)

Jani Dvoršak po ostri odločitvi MOK: Morda se sliši idealistično, ampak pravila morajo biti enaka za vse.

3,15

termometer

Jani Dvoršak direktor Sloado
Foto: Ana Kovač

Mednarodni olimpijski komite se je odločil, da zaradi dokazanega sistematičnega zlorabljanja dopinga med ruskimi športniki, ki naj bi ga koordiniral politični vrh, na olimpijskih igrah v Pjongčangu prepove nastop ruskim športnikom, dokazano čistim pa omogoči nastop pod nevtralno zastavo. To sproža mešane odzive, z odločitvijo pa je zadovoljen direktor slovenske protidopinške agencije Jani Dvoršak, s katerim smo se pogovarjali nekaj ur po razglasitvi novice. 

Kako komentirate odločitev Mednarodnega olimpijskega komiteja, da ruskim športnikom prepove nastop na olimpijskih igrah v Pjongčangu, tistim, ki dokažejo svojo čistost, pa omogoči nastop pod nevtralno zastavo brez nacionalnih obeležij?

Odločitev je bila pričakovana, glede na izsledke preiskovalne komisije, ki jo je vodil Samuel Schmid, pa po moji oceni povsem na mestu. Ruski dopinški škandal sta pregledali dve komisiji (najprej McLarnova, zdaj še Schmidtova) in obe dokazali, da je šlo v Rusiji za sistematično zlorabo prepovedanih sredstev. Dokazi so konkretni in mislim, da je kompromis, ki ga je sklenil MOK, dovolj korekten, zavedam pa se, da prav gotovo vsem ne bo všeč. Po eni strani so se odpovedali sodelovanju z Olimpijskim komitejem Rusije, po drugi strani pa bodo omogočili nastop vsem čistim ruskim športnikom.

Je Mednarodni olimpijski komite ravnal prav, ko je iz iger v Pjongčangu izključil Rusijo?

  • Da 289 glasov
    51,79%
  • Ne 269 glasov
    48,21%
Oddanih 558 glasov

Odločitev o nastopanju na poletnih olimpijskih igerah v Riu so sprejele panožne športne zveze, saj MOK zaradi procesa preiskave še ni imel vseh dokazov, niti zbranih vseh izjav vpletenih. Odločitev o nastopanju na poletnih olimpijskih igerah v Riu so sprejele panožne športne zveze, saj MOK zaradi procesa preiskave še ni imel vseh dokazov, niti zbranih vseh izjav vpletenih. Foto: Reuters

Zakaj so pred poletnimi olimpijskimi igrami v Riu de Janeiru 2016 odločitev o nastopanju ruskih športnikov prenesli na panožne športne zveze, v primeru Pjongčanga pa so se odločili za vse na ravni MOK?

Razlog je v tem, da leta 2016 preiskava še ni bila končana. Ker niso imeli izjav vseh vpletenih, MOK po moji oceni ni mogel sprejeti te odločitve, zato jo je prepustil mednarodnim športnim zvezam. Zakaj? Ker te poznajo svoje športnike in vejo, kako in na kakšen način se izvaja njihov protidopinški program.

MOK je pred kratkim skupaj z Mednarodno protidopinško agencijo (Wada) imenoval posebno organizacijo ITA (Independent Testing Authority). Ta skupaj z delovno skupino, ki sta jo ustanovila MOK in WADA, izvaja protidopinški program. Prav ITA, ki ji predseduje francoska političarka Valerie Fourneyron, bo sestavila seznam ruskih športnikov, ki naj bi bili upravičeni do nastopa na OI.

Del tega programa je tudi slovenska protidopinška agencija. V zadnjih dveh mesecih smo med slovenskimi športniki izvedli dodatnih 60 testiranj. Lahko rečem, da so postopki zelo dobro koordinirani.

NOvico o odločitvi MOK sta javnosti sporočila predsednik MOK Thomas Bach in preiskovalec Samuel Schmid. NOvico o odločitvi MOK sta javnosti sporočila predsednik MOK Thomas Bach in preiskovalec Samuel Schmid. Foto: Reuters

Odločitev MOK je verjetno zelo glasno, jasno in pomenljivo sporočilo mednarodnemu športu.

Da, to je najpomembneje. Predvsem to, da tisti, ki sistematično kršijo protidopinška pravila, ne morejo tekmovati. To se mi zdi ključno ne glede na to, kdo je povzročitelj.

Signal, vsaj jaz ga tako razumem, je, da pravila veljajo za vse. Morda se to sliši idealistično, a meni to zelo veliko pomeni.

Ruski mediji in ruska javnost so prepričani, da se jim godi krivica in da so testi zadnje čase uperjeni še posebej zoper njih. Kako to komentirate?

Zagotovo so ruski športniki v zadnjem obdobju še posebej izpostavljeni, vendar ne pozabimo, da ob vsem tem potekajo testi v vseh državah in da so tudi športniki iz drugih držav za zlorabo dopinga enako kaznovani. Ne gre samo za ruske športnike. Je pa res, da je bil v zadnjem času tudi zaradi sistemskega dopinga, ki se ga je v Rusiji dokazano uporabljalo v zadnjih letih, poudarek na njihovih športnikih toliko večji.

V Sočiju je nastopilo rekordno število ruskih olimpijcev (232), v Pjongčangu jih bo le peščica. V Sočiju je nastopilo rekordno število ruskih olimpijcev (232), v Pjongčangu jih bo le peščica. Foto: Getty Images

Vem, da nimate čarobne krogle, skozi katero bi se lahko ozrli v prihodnost, pa vendar ... Ali mislite, da obstaja možnost, da bodo Rusi kdaj priznali sistematično kršenje protidopinških pravil in da se bo sistem v Rusiji začel graditi na novih, bolj zdravih temeljih? Je to utopično?

Konec oktobra sem se srečal z novim direktorjem ruske protidopinške agencije Rusada, ki mi je zagotovil, da so tam temelji postavljeni povsem na novo. Poznam tudi ljudi, ki jih je v to organizacijo postavila Wada, in še nekaj drugih, tako da sem glede tega optimističen.

Vem, da bodo postavili sistem, ki bo transparenten in bo izpolnjeval zahteve svetovnega protidopinškega programa. Prepričan sem, da se bodo stvari postavile na svoje mesto. Druge možnosti namreč sploh ni.

Dvaindvajset ruskih športnikov, dobitnikov kolajn na zadnjih zimskih olimpijskih igrah leta 2014 v Sočiju, se je po diskvalifikaciji MOK pritožilo na Mednarodno športno razsodišče. Med njimi sta tudi dve veliki imeni ruskega športa, smučarski tekač Aleksander Legkov, olimpijski prvak na 50 kilometrov, in Aleksander Zubkov (na fotografiji), športni heroj v domovini, potem ko je na igrah v Sočiju osvojil dve zlati odličji v bobu. Dvaindvajset ruskih športnikov, dobitnikov kolajn na zadnjih zimskih olimpijskih igrah leta 2014 v Sočiju, se je po diskvalifikaciji MOK pritožilo na Mednarodno športno razsodišče. Med njimi sta tudi dve veliki imeni ruskega športa, smučarski tekač Aleksander Legkov, olimpijski prvak na 50 kilometrov, in Aleksander Zubkov (na fotografiji), športni heroj v domovini, potem ko je na igrah v Sočiju osvojil dve zlati odličji v bobu. Foto: Getty Images

Kakšna je po vaši oceni vloga Grigorija Rodčenkova, dolgoletnega vodje moskovskega protidopinškega laboratorija, čigar pričanje je bilo eno ključnih v preiskavi Wade in MOK? Ruski preiskovalci so konec novembra za vse skupaj okrivili kar njega, češ da je športnikom in trenerjem na lastno pest zagotavljal prepovedana sredstva in da stvar ni bila dirigirana z ruskega političnega vrha? Ga poznate?

Osebno ne, je pa on osrednja zgodba razpleta, čeprav menim, da samo njegovo pričanje v tej zgodbi ne bi zadostovalo. Zraven je še vrsta drugih dokazov, povezanih z njegovim pričanjem.

Mislim, da bo prihodnost pokazala, kakšno vlogo je dejansko imel. Bil je direktor protidopinškega laboratorija, bil je človek, ki je razvijal doping, po drugi pa je bil tisti, ki je rusko dopinško zgodbo skozi filmski svet (dokumentarni film Icarus) prinesel v svet.  

Dolgoletni vodja moskovskega laboratorija Grigorij Rodčenkov je bil v preiskavi ruske doping afere eden ključnih mož. Dolgoletni vodja moskovskega laboratorija Grigorij Rodčenkov je bil v preiskavi ruske doping afere eden ključnih mož.

Mislite, da se bo veliko ruskih športnikov, ki so dokazano čisti, odločilo za nastop na igrah, kjer bodo tekmovali pod olimpijsko zastavo in brez nacionalnih obeleženj, ali bo ruska politika to zatrla v kali?

Težko rečem, na to je nemogoče odgovoriti, za to bo treba počakati nekaj časa. Po prespani noči bodo zadeve bolj jasne.

Burni odzivi ruske športne javnosti

22 ruskih športnikov se je zaradi odločitve MOK danes pritožilo na Mednarodno športno razsodišče, vse glasnejši pa so tudi prvi pozivi k bojkotu. Ruska televizija je že odpovedala prenose zimskih olimpijskih iger, ruski predsednik Vladimir Putin pa je danes sporočil, da bo odločitev o nastopanju ruskih olimpijcev sporočil kmalu.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 29
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin