SiolNET. Sportal ZOI
0,08

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Rusi razočarani in besni na odločitev Moka, televizija že odpovedala prenos iger v Pjongčangu

0,08

termometer

Soči navijač žalost
Foto: Getty Images

Rusija se je z besom in jezo odzvala na odločitev Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok), ki je ruskim športnikom prepovedal nastop na zimskih olimpijskih igrah v Pjongčangu, obenem pa posameznikom dovoli nastopiti pod okriljem zastave Moka. Ruski predsednik Vladimir Putin bo svoje mnenje o odločitvi MOK sporočil kmalu.

Glasni so bili tudi prvi pozivi k bojkotu, ruska televizija je že odpovedala prenose zimskih olimpijskih iger. "Velike države na olimpijske igre ne potujejo inkognito," je bil jasen ruski senator Franc Klincevič, ki suspenza ne vidi le s športnega stališča, ampak zadevo v političnem kontekstu vidi širše in napoveduje morebitne nove zaostritve v odnosu do Zahoda.

Njegov stanovski kolega Konstantin Kozačev meni, da je odločitev Moka skladna z zahodno politiko do Rusije, a dodaja, da država zaradi tega ne sme izvajati pritiska na posamezne športnike, ki se bodo odločili za nastop v Južni Koreji ali proti njemu, zato vlada o udeležbi po njegovem mnenju ne sme odločati. "Lahko smo jezni na Zahod, a tudi našim športnim delavcem ni uspelo narediti odločilnih korakov, da te odločitve ne bi bilo," je pred lastnim pragom pometel Kozačev.

doping Wada Foto: Vid Ponikvar

Javnost zahteva pritožbe, proteste in celo bojkot. "Proti tej odločitvi se je treba boriti, saj odloča o usodi cele generacije športnikov in trenerjev," je prepričan predsednik ruske zveze za curling Dmitrij Sviščev. In čeprav številni na Zahodu menijo, da odločitev Moka ni uperjena proti športnikom, pač pa proti športnim delavcem in političnim veljakom na čelu s takratnim ministrom za šport Vitalijem Mutkom, ki so bili odgovorni za dopinški škandal v Sočiju pred štirimi leti, javnost ve, da se bodo kopja znova lomila na plečih najboljših iz "zbornaje".

Bo 12. decembra sprejeta dokončna odločitev?

Tudi športniki so zaradi odločitve pod pritiskom, saj zaradi zahtev velikega dela javnosti ne bo mogoče preprosto reči: "Grem na igre brez zastave in himne." Predsednik športnega odbora v ruski dumi Mihail Degtjarov je zato že zahteval, da se športniki zberejo 12. decembra in se skupaj odločijo, kako bodo ravnali.

Kakšni so odzivi športnikov?

Prvi odzivi so različni. Hitrostni drsalec Viktor An, po rodu Korejec, je že napovedal nastop na OI. K nastopu poziva tudi legendarni hokejist Ilija Kovalčuk: "Vsi čisti športniki morajo nastopiti. Za številne bodo to zadnje igre. Če bomo nastopili dobro, bomo zanesljivo ob tem peli tudi himno, saj športniki nismo del politike."

Pojavila so se tudi ugibanja, ali bo ruska hokejska reprezentanca, ki je ob Slovaški in ZDA tekmec Slovenije v predtekmovanju, sploh smela nastopiti na igrah.

"Če ruski športniki lahko nastopijo in če bodo napovedovalci na razglasitvi povedali, da so iz Rusije, potem naj nastopijo. Tudi sama bi," je za rusko televizijo povedala nekdanja vrhunska atletinja Jelena Isinbajeva. Sama je na olimpijskih igrah v Riu 2016 namreč izkusila prisilno prepoved, tako da ob koncu kariere dvakratna olimpijska prvakinja v Braziliji ni smela nastopiti.

V pričakovanju nastopa Vladimirja Putina

Uradna Rusija, pa naj bodo to politične ali športne oblasti, priznava težave z dopingom, še vedno pa zavrača poročila Svetovne protidopinške agencije (Wade) in Moka, da sta bila doping in prikrivanje pozitivnih vzorcev v državi sistemsko urejena.

Prav zato svet nestrpno pričakuje odziv enega najvplivnejših ljudi na svetu Vladimirja Putina, ki bo najbrž dal smernice tudi za udeležbo oziroma neudeležbo športnikov na OI. V začetku tedna je ta še napovedal, da ne glede na odločitev Rusija iger ne bo bojkotirala, a uradna stališča drugih politikov so bila tudi nasprotna. Še naprej se vrstijo obtožbe na račun prepovedi, glavni argument pa je dejstvo, da dokazi za kolektivni suspenz niso dovolj trdni.

Tudi mediji se sprašujejo, kako se bo odzvala uradna Moskva, platformo za nezadovoljstvo pa dejejo tudi sodobna socialna omrežja. V Rusiji je bil v torek na Twitterju najbolj uporabljen ključnik #NoRussiaNoGames, na katerem so si ogorčeni uporabniki dali duška nad odločitvijo Moka.

Oglasil se je celo v Rusiji živeči francoski igralec Gerard Depardieu, se dal s ključnikom fotografirati in med drugim zapisal, da Rusija ni edina država, kjer je prisoten doping, Dodal je, da Američani pač ne marajo, če se jim kdo upre.

Med športniki, ki so se pritožili na Cas, je tudi Aleksander Zubkov (na fotografiji v družbi Vladimirja Putina), športni heroj v domovini, potem ko je na igrah osvojil dve zlati odličji v bobu. Med športniki, ki so se pritožili na Cas, je tudi Aleksander Zubkov (na fotografiji v družbi Vladimirja Putina), športni heroj v domovini, potem ko je na igrah osvojil dve zlati odličji v bobu. Foto: Reuters

Diskvalificirani ruski športniki so se pritožili na Cas

Dvaindvajset ruskih športnikov, dobitnikov kolajn na zadnjih zimskih olimpijskih igrah leta 2014 v Sočiju, se je po diskvalifikaciji Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok) zaradi dopinga že pritožilo na Mednarodno športno razsodišče (Cas).

Med njimi sta tudi dve veliki imeni ruskega športa, smučarski tekač Aleksander Legkov, olimpijski prvak na 50 kilometrov, in Aleksander Zubkov, športni heroj v domovini, potem ko je na igrah osvojil dve zlati odličji v bobu.

Do zdaj je Mok diskvalificiral 25 ruskih športnikov in jim odvzel tretjino medalj, ki so jih osvojili v Sočiju: 11 od skupno 33. Posledično je Mok Rusiji prepovedal nastop na bližnjih zimskih olimpijskih igrah v Pjongčangu, ki bodo od 9. do 25. februarja prihodnje leto.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin