Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
6. 12. 2017,
9.42

Osveženo pred

6 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2,08

1

Ilja Kovalčuk Rusija prepoved doping slovenska hokejska reprezentanca Pjongčang 2018 olimpijske igre Vladimir Putin

Natisni članek

Sreda, 6. 12. 2017, 9.42

6 let, 8 mesecev

Ruski hokejisti prosijo Putina

Ilja Kovalčuk: Moramo na OI. Če ne bomo sodelovali, se predajamo.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2,08

1

Ilja Kovalčuk ruska hokejska reprezentanca | Foto Reuters

Foto: Reuters

"Vzeli so nam himno in zastavo, ne pa časti. Moramo sodelovati na olimpijskih igrah. Bojkot bi pomenil, da se predajamo," je po rdeči luči Rusiji za nastop na februarskih olimpijskih igrah dolgoletni član ruske hokejske izbrane vrste, zvezdnik Ilja Kovalčuk, dal vedeti, da je pripravljen nastopiti pod olimpijsko zastavo. Ruski hokejisti so predsedniku Vladimirju Putinu poslali prošnjo, da bi zaigrali na OI. Ta je v sredo popoldan dejal, da Rusi lahko nastopijo pod olimpijsko zastavo.

Preiskovalne komisije Mednarodnega olimpijskega komiteja in vodilni možje MOK so v torek odločili, da ruski športniki na olimpijskih igrah v Pjongčangu prihodnje leto ne bodo smeli nastopati pod rusko zastavo. Razlog je sistematični doping, ki ga je podpirala država.

Po besedah predsednika MOK Thomasa Bacha bodo v Pjongčangu Rusi lahko tekmovali, a tekmovanja petih krogov se bodo lahko udeležili le s posebnim povabilom, nastopali pa bodo pod olimpijsko zastavo, kar ob zmagah prinaša olimpijsko, ne ruske himne … O tem, kdo si po mnenju ljudi pri MOK zasluži povabilo, bo odločala posebna komisija.



Prošnja Putinu, ki je dal blagoslov

Ruski hokejisti so na predsednika Vladimirja Putina že naslovili pismo, da želijo kljub odločitvi MOK nastopati na OI. Ta je pred časom dejal, da igranje pod olimpijsko zastavo ne pride v poštev. | Foto: Reuters Ruski hokejisti so na predsednika Vladimirja Putina že naslovili pismo, da želijo kljub odločitvi MOK nastopati na OI. Ta je pred časom dejal, da igranje pod olimpijsko zastavo ne pride v poštev. Foto: Reuters

Ruski mediji so pred olimpijsko zaušnico obsežno pisali o tem, da bodo njihovi športniki na OI zaigrali zgolj in samo pod rusko zastavo, a kot kaže, so nekateri pripravljeni sprejeti tudi nova pravila. Še posebej boleča je bila odločitev MOK za rusko moško hokejsko reprezentanco, eno od favoritinj turnirja.

Dolgoletni član zborne komande, njen nekdanji kapetan in zvezdnik vodilnega moštva Kontinentalne hokejske lige SKA Sankt Peterburg Ilja Kovalčuk je v torek ruskim medijem dejal, da so z reprezentančnimi oklepniki pripravljeni nastopiti tudi pod olimpijsko zastavo.

"Moramo iti na olimpijske igre. Če se jim bomo odpovedali oziroma jih bojkotirali, to pomeni, da se predajamo. Jasno nam je, da je odločitev MOK povsem politična. Nekako nam je bilo jasno, da se bo to zgodilo. A če bodo naši športniki odšli na OI, bo to povezalo našo državo. Vsi čisti športniki morajo iti. Za mnoge bodo to zadnje olimpijske igre in takšne priložnosti ne bodo imeli več," je odločen 34-letnik.

Ruska hokejska reprezentanca je tako na predsednika Vladimirja Putina, odločilnega moža, že naslovila prošnjo, da kljub črnemu torku nastopi v Južni Koreji. Oktobra je Putin dejal, da to ne pride v poštev,v sredo popoldan pa se je oglasil in Rusom, "dal blagoslov".



Politika presegla šport, a če bo bog dal, bodo peli svojo himno

"Športniki nismo del politike. Za nas turnir ne bo drugačen. Patriotizem, ljubezen do države je v naših srcih. Da imaš to, ne potrebuješ zastave na prsih. Če nam bo bog omogočil, da nastopamo dobro, bomo zagotovo peli svojo himno," o ruskem domoljubju razmišlja Kovalčuk in upa, da bo nastopil še na svojih petih olimpijskih igrah.

"Da, vzeli so nam zastavo in himno, a niso nam vzeli časti in ponosa. Vemo, da smo Rusi in da zastopamo najboljšo državo na svetu. " Bo 34-letnik zaigral še na petih OI? | Foto: Reuters "Da, vzeli so nam zastavo in himno, a niso nam vzeli časti in ponosa. Vemo, da smo Rusi in da zastopamo najboljšo državo na svetu. " Bo 34-letnik zaigral še na petih OI? Foto: Reuters

"Imam občutek, da je politika presegla šport, pa čeprav so vedno zatrjevali, da ni vpletena vanj. Hokejski turnir na olimpijskih igrah je osrednji dogodek, moramo se ga udeležiti. Smo le športniki, ki vsak dan trdo trenirajo in sanjajo, da bi zastopali svojo državo. Da, vzeli so nam zastavo in himno, a niso nam vzeli časti in ponosa. Vemo, da smo Rusi in da zastopamo najboljšo državo na svetu. Prepričan sem, da nas bodo navijači še bolj podprli, mi pa jim bomo poskušali vrniti na najboljši mogoč način. Če bo bog tako hotel, bom igral še na petih olimpijskih igrah, ki so zame velika čast in še večja odgovornost," sporoča izkušeni Rus, ki ima v vitrini eno olimpijsko kolajno, in sicer bron iz Torina.



S Slovenijo, ZDA in Slovaško

Slovenci so v isti olimpijski skupini kot Rusi. | Foto: Reuters Slovenci so v isti olimpijski skupini kot Rusi. Foto: Reuters

Rusija bi morala skupinski del olimpijskih iger odigrati v družbi Slovenije, ZDA in Slovaške.

Na to, ali bo zborna komanda zaigrala, ali bo prejela predsedniško dovoljenje in povabilo, bo treba še nekoliko počakati. Za zdaj še ni jasno, kaj se bi zgodilo, če ruskih hokejistov v Pjongčangu ne bo. Pri Mednarodni hokejski zvezi (IIHF) so v torek dejali, da potrebujejo čas. Mogoče je, da Rusov ne bo zamenjal nihče ali pa da bi namesto njih zaigrali Belorusi.

Ruski hokejisti se sicer nemoteno pripravljajo na OI, v torek so tudi izbrali predolimpijsko zasedbo za Channel One Cup, zadnji reprezentančni pripravljalni turnir pred Pjongčangom, ki ga bo sredi decembra gostila Moskva. Sodelovali bodo še Čehi, Kanadčani, Švedi, Finci in Južni Korejci.

Hokejski olimpijski turnir, tekme Slovenije

Sreda, 14. februar 2018
13:10* ZDA - Slovenija

Petek, 16. februar 2018
8:40* Rusija - Slovenija

Sobota, 17. februar 2018
13:10* Slovenija – Slovaška

*srednjeevropski časovni pas (lokalni čas:+8 ur)

Ne spreglejte