Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
5. 12. 2017,
19.55

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,90

7

Natisni članek

MOK doping Rusija Pjongčang 2018

Torek, 5. 12. 2017, 19.55

6 let, 4 mesece

MOK Rusiji prepovedal nastop na zimskih olimpijskih igrah 2018

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,90

7

Samuel Schmid, Thomas Bach | Foto Reuters

Foto: Reuters

Mednarodni olimpijski komite, ki je danes zasedal v Lozani, je Ruse kaznoval s prepovedjo nastopa na zimskih olimpijskih igrah, ki bodo prihodnje leto v Pjongčangu. Ruski športniki bodo lahko v Južni Koreji nastopali pod olimpijsko zastavo.

Odločitev je Mednarodni olimpijski komite (MOK) sprejel zaradi ruskega "sistemskega manipuliranja s protidopinškimi testi" v obdobju iger v Sočiju leta 2014, je poudaril predsednik MOK Thomas Bach.



Čisti ruski športniki pod olimpijsko zastavo 

Rusije kot države torej v Pjongčangu ne bo, bodo pa tja posebej povabljeni nekateri ruski športniki, ki bodo na igrah v Južni Koreji lahko nastopali pod nevtralno olimpijsko zastavo. Tem bodo namesto ruske himne igrali olimpijsko. 

Povabljeni ruski športniki bodo nastopali pod oznako OAR (Olympic Athlete from Russia – olimpijski športniki iz Rusije), na igrah v Pjongčangu pa ne bo "ruske zastave, ruskih uniform in ruske himne". Povabljeni bodo samo športniki, ki do zdaj še niso bili v nobenem dopinškem prekršku.

Izvršni odbor MOK je ob tem namestniku ruskega predsednika vlade in nekdanjemu športnemu ministru Vitaliju Mutku dosmrtno prepovedal udeležbo na olimpijskih igrah.

Je Mednarodni olimpijski komite ravnal prav, ko je iz iger v Pjongčangu izključil Rusijo?

  • Da
    51,79 %
    289 glasov
  • Ne
    48,21 %
    269 glasov
Oddanih 558 glasov

"Proporcionalen odgovor na napad na integriteto OI in športa"

O tako imenovani "nuklearni opciji", torej izključitvi Rusije iz olimpijskih iger, je MOK razmišljal že lani, pred poletnimi igrami v Riu de Janeiru, a se je odločil za milejšo obliko suspenza in morebitne prepovedi prepustil panožnim zvezam. "Takrat nam še ni uspelo slišati druge strani. Rusiji smo dali priložnost, da se zagovarja, kot ji to omogoča postopek. Tega smo tokrat izpeljali in sprejeli proporcionalne sankcije ter zaščitili čiste športnike," je danes v Švici povedal Bach.

Poteza MOK je po besedah Bacha odgovor na "napad na olimpijske igre in šport, ki v zgodovini nima presedana". MOK je Rusiji izstavil še račun v višini 15 milijonov ameriških dolarjev za stroške preiskave.

Bo Rusija bojkotirala igre v Pjongčangu?

Po preiskavi, ki so jo maja lani izpeljali na podlagi pričanja žvižgača Grigorija Rodčenkova, nekdanjega vodje moskovskega protidopinškega laboratorija, ki je osvetlil sistematično goljufanje z vzorci urina, je MOK že odvzel 11 medalj, ki so jih ruski športniki osvojili v Sočiju. Poleg tega je že 25 ruskih športnikov dosmrtno izključil iz olimpijskih iger.

Predsedniku ruskega olimpijskega komiteja Aleksandru Žukovu so začasno odvzeli članstvo v MOK. Pričakujejo, da se bo Rusija na današnjo odločitev pritožila, povsem mogoče je tudi, da bo igre v Pjongčangu bojkotirala in nastope prepovedala tudi svojim čistim športnikom, ki bi sicer lahko tekmovali pod olimpijsko zastavo.

Žukov se je v Lozani odzval na odločitev MOK, poroča STA. "Kaznovati nedolžne je nepravično in nemoralno," je dejal. Pojasnil je še, da bodo odločitev o tem, ali bodo ruski športniki, ki bodo izpolnili Mokove kriterije, potovali na ZOI 2018 (tam bi tekmovali pod olimpijsko zastavo), dali 12. decembra na posebnem olimpijskem srečanju.

Putin: To je ponižujoč kompromis

Russia Today sicer navaja besede tiskovnega predstavnika Kremlja Dmitrija Peskova, da Rusija nima namena bojkotirati iger, ruski minister za šport Pavel Kolobkov pa je zatrdil, da bodo "preverili vse pravne možnosti", preden se odzovejo. Ruski predsednik Vladimir Putin naj bi izključitev Rusije in povabilo ruskim športnikom označil za "ponižujoč kompromis".

Ruska nacionalna televizija VGTRK je že napovedala, da olimpijskih iger brez ruskih reprezentanc ne bo prenašala, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

Zadnja država, ki ni smela sodelovati na zimskih olimpijskih je bila Južnoafriška republika. Zaradi apartheida je bila iz olimpijske družine izgnana med leti 1962 in 1992.

Ne spreglejte