Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
5. 12. 2017,
20.19

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,88

Natisni članek

olimpijske igre Pjongčang 2018 doping

Torek, 5. 12. 2017, 20.19

6 let, 4 mesece

Kako so v ruskih laboratorijih menjavali urinske vzorce in kaj ima pri tem zloglasni ruski zdravnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,88
Grigorij Rodčenkov

Mednarodni olimpijski komite je zaradi sistematične zlorabe dopinga v Sočiju leta 2014, ruskim športnikom (z izjemami) danes prepovedal nastopanje na zimskih olimpijskih igrah v Pjongčangu. Dogajanje v protidopinškem laboratoriju, kjer so v času iger v Sočiju opravljali dopinške teste (ter načrtno menjavali urinske vzorce), je ob pobegu v ZDA že lani razkril ruski zdravnik Grigorij Rodčenkov, ki je bil kot nekdanji vodja protidopinškega laboratorija ključni člen ruske dopinške prevare.

Kot je maja lani obsežno poročal ameriški časnik New York Times in je kanadski profesor prava Richard McLaren potrdil v McLarnovem poročilu, zdaj pa se je do enakih izsledkov dokopal še preiskovalec Samuel Schmid, je dopinško zlorabo načrtovala in podpirala ruska vlada, njen cilj pa je bil Rusijo postaviti na prvo mesto dobitnikov olimpijskih odličij v Sočiju. To jim je na koncu tudi uspelo. Ruski športniki so osvojili kar 33 olimpijskih medalj, med njimi je bilo 13 zlatih.


Novinar, ki je razkril največjo prevaro v svetu športa #intervju


Dopinški laboratorij v Sočiju, v katerem so se dogajale dopinške prevare.  | Foto: Dopinški laboratorij v Sočiju, v katerem so se dogajale dopinške prevare.

Menjava urinskih vzorcev

V laboratoriju na prizorišču zimskih olimpijskih iger v Sočiju leta 2014 so v času iger fizično zamenjevali vzorce urina vseh dobitnikov medalj in preostalih ruskih športnikov, ki so morali opraviti dopinški test.

Ameriški časopis je objavil tudi fotografijo prostora, v katerem se je menjava dogajala. Skozi majhno odprtino, ki je na prvi pogled povsem nesumljiva, so zamenjali najmanj sto takšnih vzorcev, omenja se tudi številka tisoč, in jih nadomestili s čistim urinom oziroma urinom, ki ni bil zaznamovan s sledmi dopinga in ki so ga zbrali že nekaj mesecev pred igrami.

Usoden koktajl prepovedanih substanc

Rodčenkov, ki velja za velikega poznavalca dopinga, je ruskim športnikom pripravil poseben koktajl prepovedanih substanc, metenolona, trenbolona in oxandrolona, ter jih zmešal z alkoholom, piše New York Times. Ta je pospešil absorpcijo prepovedanih snovi in zakril sledi dopinga. Moški naj bi uživali viski Chivas, ženske pa naj bi sestavine poplaknile z vermut martinijem.

Ruski smučarski tekač Aleksander Legkov se je v Sočiju veselil zlate medalje v teku na 50 kilometrov, a je zaradi zlorabe dopinga ostal brez nje. Kaznovan je tudi z doživljenjsko prepovedjo nastopanja na športnih tekmovanjih. | Foto: Reuters Ruski smučarski tekač Aleksander Legkov se je v Sočiju veselil zlate medalje v teku na 50 kilometrov, a je zaradi zlorabe dopinga ostal brez nje. Kaznovan je tudi z doživljenjsko prepovedjo nastopanja na športnih tekmovanjih. Foto: Reuters

"Bili smo izjemno dobro opremljeni," je povedal Rodčenkov. "Imeli smo pravo znanje in izkušnje, da smo bili na olimpijskih igrah v Sočiju pripravljeni, kot še nikoli pred tem. Delali samo kot švicarska ura."

Rodčenkova, ki je imel nalogo, da ruskim športnikom pomaga osvojiti največ medalj, je za njegov prispevek med igrami nagradil celo ruski predsednik Vladimir Putin, po razkritju dokumentarnega filma o sistematični zlorabi dopinga v ruski reprezentanci, ki je prst uperil predvsem v ruske atlete, pa je moral odstopiti.

Pobeg v ZDA

Rodčenkov, dolgoletni direktor moskovskega protidopinškega laboratorija, je novembra 2015 roki pravice pobegnil v ZDA, kjer si je v Los Angelesu ustvaril nov dom, februarja lani pa sta nenadoma umrla dva njegova nekdanja kolega v ruski agenciji.

Pri selitvi čez lužo mu je pomagal ameriški filmski ustvarjalec Bryan Fogl, ki je o tej temi posnel dokumentarni film o dopingu v mednarodnem športu. Film z naslovom Icarus je luč sveta ugledal letos, Fogl pa si je, domnevno zato, da bi bolje razumel materijo, o kateri je snemal film, tudi sam pomagal z dopingom, pri tem pa mu je pomagal prav kontroverzni Rodčenkov.

Slednjega so ruski preiskovalci pred dnevi obtožili, da je ruske športnike dopingiral na lastno pest in sam tudi manipuliral z izidi dopinških testov. "Ugotovili smo, da je Rodčenkov osebno dostavljal prepovedana sredstva športnikom in njihovim trenerjem, ki niso vedeli, kaj jemljejo, oziroma so se sredstva šele pozneje znašla na seznamu prepovedanih," so 28. novembra zapisali preiskovalci.

Napovednik za dokumentarni film Icarus:

MOK je 25 ruskih športnikov dosmrtno izključil iz olimpijskih iger, enajstim pa je odvzel olimpijske medalje. Namestniku ruskega predsednika vlade in nekdanjemu športnemu ministru Vitaliju Mutku, ki državno podporo dopingu vztrajno zavrača, je doživljenjsko prepovedal uradno udeležbo na olimpijskih igrah, predsednika ruskega olimpijskega komiteja Aleksandra Žukova pa je doletel suspenz na mestu člana MOK.

Ne spreglejte