Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Torek,
5. 12. 2017,
21.30

Osveženo pred

6 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Orange 7,18

2

Soči Pjongčang 2018 MOK doping Rusija svetovni pokal Urban Planinšek

Natisni članek

Torek, 5. 12. 2017, 21.30

6 let, 8 mesecev

Slovenski šef ruskih smučarjev

Urban Planinšek: To je nepoštena umazanija!

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Orange 7,18

2

"Šok! Predvsem pa nepoštena in umazana poteza do vseh tistih, ki igrajo po pravilih," po odločitvi Mednarodnega olimpijskega komiteja o rdeči luči za Rusijo na zimskih olimpijskih igrah v Pjongčangu razmišlja Urban Planinšek, sicer vodja ruskih smučarskih reprezentanc.

Aleksander Horošilov ne bo branil ruskih barv na ZOI 2018. | Foto: Sportida Aleksander Horošilov ne bo branil ruskih barv na ZOI 2018. Foto: Sportida

Ob odločanju o (ne)nastopanju Rusov na olimpijskih igrah v Riu 2016 se je Mednarodni olimpijski komite izognil ultimativni označbi državno nadzorovanega dopinga in je vroč kostanj predal panožnim zvezam. Ko pa so imeli predsednik Thomas Bach in preostali vodilni možje MOK na mizi usodo Rusov za Pjongčang 2018, so bili bolj neusmiljeni. Bržčas tudi zaradi obtožb, ki se nanašajo prav na zimsko druščino in zlorabe v Sočiju leta 2014.

Odločitev o prepovedi nastopa Rusije na ZOI 2018 in "oblikovanju" dopinško povsem čiste ekipe pod olimpijsko zastavo pa znatno vpliva tudi na slovensko smučarsko stroko. Ta je že osem let ukoreninjena v ruski sistem. Poleg vodje reprezentanc Urbana Planinška namreč v največji državi nekdanje Sovjetske zveze delujejo še trenerji Jani Hladnik, Matija Grašič in Dejan Poljanšek. Skupaj z dvema kondicijskima trenerjema in tremi serviserji slovenska enklava šteje devet mož.

Urban Planinšek ne skriva jeze. | Foto: Sportida Urban Planinšek ne skriva jeze. Foto: Sportida

"Rusi so ponosen narod, zato …"

"Trenerji pravijo, da so naši tekmovalci povoženi. Jasno, kaj ne bi bili?! Redno opravljajo dopinške teste pri nevtralnih agencijah. Vsi so čisti. Zdaj pa pridejo veljaki in rečejo, da ne smejo na olimpijske igre. To je velik šok. Predvsem pa nepoštena odločitev, ki kaznuje tudi poštene, marsikomu med njimi pa razblinja olimpijske sanje. Ne le to, lahko mu uniči kariero," odločitev Mednarodnega olimpijskega komiteja komentiral Urban Planinšek.

Vodja ruskih smučarjev dvomi o tem, da bodo Rusi sprejeli kompromis in v okrnjeni zasedbi nastopili pod olimpijsko zastavo. "Osebno bi seveda želel, da fantje in dekleta, ki dolga leta garajo za olimpijske sanje, nastopijo. Ne vem, kaj se bo zgodilo. Vem, da vodstvo nacionalnega komiteja ni bilo naklonjeno tem idejam. Veste, Rusi so zelo ponosen narod. Na olimpijskih igrah bi branili barve svoje države. Tako pa … Ne vem, sem brez pravih besed," odgovarja Mariborčan, ki je bil del ruske reprezentance že na zdaj spornih igrah v Sočiju.

"Komu lahko verjamemo?"

Planinšek se z odločitvijo MOK ne more sprijazniti niti zaradi dejstva, da ima v moški ekipi resnega kandidata za odličje. To je Aleksander Horošilov, ki je že četrto sezono del elitne slalomske sedmerice. V sezoni 2014/15 je bil celo tretji slalomist svetovnega pokala. Pohvali se lahko tudi z devetimi uvrstitvami na stopničke za zmagovalce v svetovnem pokalu. Med temi je tudi zmaga na tradicionalnem spektaklu v Schladmingu. Tam je tekmece matiral leta 2015. Februarja bi bil med favoriti. Zdaj pa ...

"Ne le zaradi njega. Žal mi je zaradi vseh. Predvsem pa imam občutek, da pravega ozadja zgodbe ne poznamo. Vse bolj se mi zdi, da vse skupaj izvira iz filma Ikarus. Da ne bo pomote, sem proti dopingu in za kaznovanje vseh, ki kršijo pravila. Z vročo glavo ne želim s prstom kazati na kogarkoli, toda v svetovnem športu marsikomu ne verjamem," je pogovor sklenil Planinšek.

Ne spreglejte