SiolNET. Sportal ZOI
0,58

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kocijančič kritičen do odločitve Moka glede izključitve Rusije

0,58

termometer

Janez Kocijančič, Soči
Foto: STA

Novi predsednik Evropskih olimpijskih komitejev (EOC) Janez Kocijančič je kritičen do odločitve Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok), da se Rusiji prepove nastop na zimskih olimpijskih igrah v Pjongčangu. Zlasti če bo to veljalo za tiste športnike, ki niso zagrešili ničesar, je dejal.

Spomnimo: izvršni odbor Moka je odločitev sprejel zaradi sistematičnega in od države podprtega dopinga, zato se Rusija ne bo mogla udeležiti zimskih olimpijskih iger v Južni Koreji med 9. in 25. februarjem prihodnje leto. Bodo pa lahko pod olimpijsko zastavo nastopili tisti ruski športniki, ki bodo izpolnili stroge Mokove kriterije.

Kocijančič je sinoči na Odmevih na TV Slovenija to potezo Moka označil za ostro. "Očitno je šlo za zelo široko uporabo dopinga in glede tega nimam nobenih dvomov - vsi, ki so naredili dopinške prekrške (...), morajo biti kaznovani v skladu z načelom ničelne tolerance do dopinga," je dejal.

Nastop pod nevtralno zastavo brez nacionalnih obeležij je sporen

"Imam pa velike pomisleke, če se kaznuje tiste, ki niso zagrešili ničesar. In te rešitve, da športniki, ki so zanesljivo čisti, nastopajo pod nevtralno zastavo brez nacionalnih obeležij, se mi zdijo precej sporne," je dodal.

"Očitno bodo ruski športniki nastopali pod znatno strožjimi pogoji kot vsi drugi športniki na olimpijskih igrah. In to se mi zdi sporno. Želel bi si, da bi bili na najvišjih svetovnih tekmovanjih, na tekmovanju najvišjega ranga, vsi športniki enakopravni," je bil še kritičen Kocijančič.

"Brez Rusije ni vrhunske kakovosti v večini športov"

Menil je, da izključitev Rusije ne bo dobra ne za mednarodni šport ne za mednarodno olimpijsko gibanje. "Če bo šlo v to smer, bo šlo v napačno smer. Rusija je največja država na svetu, osvojila je - še kot Sovjetska zveza - čez 1.700 medalj in brez Rusije najbrž vrhunske svetovne kakovosti v večini športov ni," je dejal.

"Upam, da se te stvari ne bodo naprej zaostrovale. Vsekakor bi se mi zdelo, da bi bila hladna vojna v športu nepotrebna," je še dodal Kocijančič.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 5
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin