Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sreda,
6. 12. 2017,
9.49

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,60

1

Natisni članek

Matjaž Triplat doping Rusija MOK olimpijske igre Pjongčang 2018

Sreda, 6. 12. 2017, 9.49

6 let, 4 mesece

Slovenski skakalni trener v Rusiji o odločitvi Mok

Matjaž Triplat: Da to narediš, je absurd!

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,60

1

Matjaž Triplat | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

V torek je v svetu odjeknila novica, da je Mednarodni olimpijski komite (Mok) Rusijo kaznoval s prepovedjo nastopa na zimskih olimpijskih igrah v Pjongčangu prihodnje leto. Z Rusijo je povezan tudi slovenski skakalni trener Matjaž Triplat, ki vodi ruske skakalke. "Odločitev, da nastop prepovejo vsem športnikom, je absurdna," je jasen Triplat.

Slovenski skakalni trener Matjaž Triplat je vstopil v četrto sezono vodenja ženske ruske skakalne reprezentance. Že pretekli teden, ko so skakalke nastopile na uvodu v sezono v Lillehammerju, se je veliko govorilo o morebitni kazni, ki jo je Mok zdaj dejansko uresničil. Vsem ruskim športnikom je namreč prepovedal nastop na zimskih olimpijskih igrah v Pjongčangu pod rusko zastavo. Nastopili bodo lahko le čisti športniki, a še to pod olimpijsko zastavo.

"Stvari niso tako črno-bele, kot je videti navzven"

Matjaž Triplat v ruski ženski reprezentanci dela že četrto sezono. | Foto: Vid Ponikvar Matjaž Triplat v ruski ženski reprezentanci dela že četrto sezono. Foto: Vid Ponikvar "Sodelavci so dobili informacije z ministrstva, da bi se to lahko zgodilo že takrat, ko smo bili na Norveškem. Vse skupaj je velika zmešnjava. Stvari niso tako črno-bele, kot je videti navzven. Zelo mi je čudno, da nekoga, ki se je vedno držal olimpijskih načel, oropaš nastopa na olimpijskih igrah. Športi so si zelo različni. Nekateri niso niti malo tvegani. Vse skupaj je zelo zapleteno. Če so hoteli disciplinirati športnike, so se tega lotili napačno. Naj se lotijo funkcionarjev, naj kaznujejo grešnike, ne pa ljudi in športnike, ki z dopingom nimajo nič. To je celotna veriga. V prvi vrsti so športniki, ki so čisti, potem smo trenerji, ne nazadnje družine, ki se ne bodo mogle udeležiti iger. To ni pošteno. To je krivično," je odločno povedal Triplat.

Nekdanji prvi mož ženske skakalne reprezentance se ne strinja z odločitvijo Mok, zlasti ker ve, koliko truda športnik, ki je čist, vloži v nastop na olimpijskih igrah. In te so za mnoge vrhunec kariere. Nastopiti pod olimpijsko zastavo namreč ni isto.

"Ponuditi nekomu liziko, da bo nastopal pod drugo zastavo, je smešno"

Irina Avakumova je najboljša ruska skakalka, ki ima visoke cilje na olimpijskih igrah v Pjongčangu. | Foto: Vid Ponikvar Irina Avakumova je najboljša ruska skakalka, ki ima visoke cilje na olimpijskih igrah v Pjongčangu. Foto: Vid Ponikvar "Na fakulteti so nas učili, kaj je smisel olimpizma. To načelo podirajo s tem, ker to kršijo. Naj grešnike obravnavajo individualno in jih kaznujejo. Ne moreš kaznovati kar vseh. To je politična odločitev in ne takšna, ki bi temeljila na športnih temeljih. Da se bodo na ta način maščevali celotnemu športu v Rusiji, je bolno. Da to narediš in prepoveš vsem, je absurd," je jasen slovenski skakalni strokovnjak.

Ker Rusi veljajo za nacionaliste, obstaja tudi možnost, da športniki ne bodo nastopili pod olimpijsko zastavo. Verjetno bo kaj več na to temo povedal ruski predsednik Vladimir Putin.  

"Na splošno bo veliko razočaranje, če se bo to zgodilo. Rusi so zelo ponosen narod. Odvzeti pravico nastopa na olimpijskih igrah nekomu, ki je bil nenehno čist, in mu ponuditi liziko, da bo nastopal pod drugo zastavo, je smešno. Kolikor jih poznam, ne bo šlo tako. Hoteli bodo zastopati sebe in celotno nacijo. Pričakujem, da tega ne bodo sprejeli. Po osamosvojitvi je bilo drugače, ker so šele urejali državo ..." je o ruskem ponosu povedal Triplat.

Na udaru bi lahko bila tudi njegova služba

Matjaž Triplat je nedavno sodeloval tudi z Matjažem Zupanom, ki je zdaj na čelu bolgarske reprezentance. | Foto: Vid Ponikvar Matjaž Triplat je nedavno sodeloval tudi z Matjažem Zupanom, ki je zdaj na čelu bolgarske reprezentance. Foto: Vid Ponikvar Nastali položaj meče slabo luč tudi na njegov poklic, saj ne ve, za kakšen ukrep se bodo odločili v Rusiji. Lahko se zgodi, da bo zaradi dopinga že jutri izgubil službo: "Tudi to je mogoče. S tem se nisem ukvarjal. Za nas, ki delamo v Rusiji, je vse skupaj na trhlih tleh. Lahko se odločijo, da se odpovejo tujim trenerjem. Zakaj bi imeli tujce, če nimajo pravice nastopa na olimpijskih igrah?"

Prav tako pa vse skupaj vpliva na njegove tekmovalke, saj so se zavzeto pripravljale na olimpijsko sezono, zlasti njegovo prvo favoritinjo Irino Avakumovo, ki je bila na prvi postojanki v Lillehammerju četrta, šesta in sedma: "Dekleta morajo to dati čez in se usmeriti v svoje naloge ter jih opraviti po najboljših močeh. Odločitve bodo, kakršne bodo. Smo palčki v športno-političnih igrah. Ne preostane nam drugega, kot da delamo dalje. "

 

Ne spreglejte