Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
23. 12. 2016,
12.44

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

Natisni članek

Soči MOK doping Richard McLaren

Petek, 23. 12. 2016, 12.44

6 let, 7 mesecev

Mok začel disciplinski postopek proti 28 ruskim olimpijcem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23
Soči navijač žalost | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Mednarodni olimpijski komite (Mok) je danes v zvezi z dopinškimi prekrški začel disciplinski postopek proti 28 ruskim športnikom, ki so barve Rusije zastopali na zimskih olimpijskih igrah leta 2014 v Sočiju. Postopek je spodbudila objava drugega dela McLarnovega poročila v začetku meseca, ki je razkrila sistemski doping v Rusiji.

Glavni preiskovalec Svetovne protidopinške agencije (Wada) je analiziral 95 vzorcev ruskih športnikov iz Sočija in jih dal na voljo Moku. Po poročanju kanadskega odvetnika Richarda McLarna so pri kar 28 športnikih ugotovili in dokazali zlorabo prepovedanih sredstev ter manipuliranje z vzorci.

V dopinški zaroti med olimpijskimi igrami v Sočiju se je znašlo kar 12 ruskih športnikov, ki so v Sočiju osvojili kolajne.

Richard McLaren je z objavo poročila dvignil veliko prahu. | Foto: Reuters Richard McLaren je z objavo poročila dvignil veliko prahu. Foto: Reuters

McLaren je dejal, da je bilo v ruski program sistemskega dopinga, ki ga je vodila in spodbujala država, vključenih več kot tisoč ruskih športnikov.

Mok za zdaj še ni razkril imen 28 športnikov, proti katerim je uvedel disciplinski postopek.

Putin zanikal vpletenost ruske države

Vladimir Putin si prizadeva, da bi Rusija rešila težavo z dopingom. | Foto: Reuters Vladimir Putin si prizadeva, da bi Rusija rešila težavo z dopingom. Foto: Reuters Ruski predsednik Vladimir Putin se na današnjem pogovoru z novinarji ni mogel izogniti vprašanjem na temo dopinga, ki je zadnje leto in zlasti zadnji mesec po objavi McLarnovega poročila, da je država izvajala sistemski doping, najbolj vroča tema v športu. Putin je javno zanikal, da bi se država kadarkoli vpletala v zlorabo prepovedanih sredstev.

Putin je na svoji letni novinarski konferenci izjavil, da ima Rusija, tako kot še nekatere države, resda težavo s športniki, ki si do boljših izidov pomagajo s prepovedanimi sredstvi, a da ti nikoli niso bili deležni državne podpore.

"Številne države imajo težavo z dopingom in moramo narediti vse, kar je v naši moči, da težavo uspešno rešimo," je dejal ruski predsednik in dodal, da Rusija v boju proti dopingu tesno sodeluje tako z Mednarodnim olimpijskim komitejem (Mok) kot s Svetovno protidopinško agencijo (Wada).

Ne spreglejte