Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
16. 12. 2016,
19.10

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,18

2

Natisni članek

Jani Dvoršak doping Richard McLaren

Petek, 16. 12. 2016, 19.10

6 let, 6 mesecev

Teden dni po šokantnem dopinškem poročilu: kaj sledi?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,18

2

doping thumb | Foto Reuters

Foto: Reuters

Pred natanko tednom dni je kanadski profesor prava Richard McLaren v Londonu objavil drugi del težko pričakovanega poročila, v katerem navaja, da je več kot tisoč ruskih olimpijcev in paraolimpijcev imelo koristi od sistemskega dopinga.

V poročilo profesorja McLarna je vključenih več kot 30 športnih panog, tako z zimskih in poletnih olimpijskih iger kot tudi z univerzijade. Med njimi je tudi nogomet.

McLaren je dokaze predal protidopinškim in športnim organizacijam in jih prosil za nadaljnje sodelovanje. Eden od naslednjih korakov bo zaslišanje vpletenih, pozneje pa tudi razkritje imen tistih športnikov, ki so si pri doseganju rezultatov pomagali s prepovedanimi sredstvi.  


-> Bo olimpijsko zgodovino treba spisati na novo?


"Sodeč po tem, kar sem prebral in slišal, bo kar nekaj spremenjenih rezultatskih lestvic in statičnih podatkov," napoveduje direktor SLOADO Jani Dvoršak. | Foto: Vid Ponikvar "Sodeč po tem, kar sem prebral in slišal, bo kar nekaj spremenjenih rezultatskih lestvic in statičnih podatkov," napoveduje direktor SLOADO Jani Dvoršak. Foto: Vid Ponikvar

Dvoršak napoveduje glavobole

"Verjetno bo poročilo povzročilo kar nekaj glavobolov, saj bo, sodeč po vsem, kar sem prebral in slišal, kar nekaj spremenjenih rezultatskih lestvic in statičnih podatkov," dogajanje spremlja prvi mož slovenske protidopinške agencije SLOADO Jani Dvoršak.

Prepričan je, da bo trajalo več mesecev, da se zadeve razčistijo, a da bodo dopinški prekrškarji z zimskih olimpijskih iger v Sočiju znani že precej prej.

"Dejstvo je, da smo skoraj v predolimpijski sezoni in da je to treba čim prej urediti," poudarja. "Prepričan sem, da si nihče ne bo želel dolgotrajnih postopkov."

Doping test | Foto: Reuters Foto: Reuters

Številka je šokantna

Sam izkupiček McLarnovega poročila ocenjuje kot šokanten. "Številka tisoč vpletenih je lahko korektna ali ne, tega ne morem oceniti, nedvomno pa to ni dobro za sam šport."

Rešitev? Dosmrtna izključitev iz športa.

Edino rešitev v primeru naklepnih dopinških kršitev (in to že v prvem poskusu) vidi v dosmrtni izključitvi iz športa za vse, ki so kakorkoli povezani z zlorabo prepovedanih sredstev. "Za športnike, trenerje in zdravnike. To je edina možnost," poudarja Dvoršak.

Kaj je večja kršitev človekovih pravic?

Prepričan je, da se bo politika v zvezi s tem izkristalizirala najpozneje do leta 2019. To je stvar pravniške formalizacije, pravi.

"Pravniki morajo dokazati, da je kršitev človekovih pravic športnikov, ki morajo tekmovati s tistimi, ki so jim kadarkoli v življenju dokazali uporabo dopinga in so zato vseskozi v prednosti večja od kršitve človekovih pravic športnikov, ki se jih na podlagi dokazov do konca življenja izključi iz športa," je osvetlil dilemo.

doping | Foto: Reuters Foto: Reuters

Enak meter za vse

Moti ga, ker je vse preveč prstov uperjenih zgolj proti Rusiji, pozablja pa se na druge države.  

"Mislim, da bi se z enakim metrom moralo meriti tudi druge države. Rusi so bili že glede nastopa na olimpijskih igrah v Riu bolj kaznovani kot drugi in to v vsej tej zadevi močno bode v oči," pravi.

Soči ostal brez svetovnega prvenstva

Ena od posledic McLarnovega poročila in razkrite afere sistematičnega dopinga v Rusiji je tudi poteza Mednarodne zveze za bob in skeleton, ki je ruskemu Sočiju odvzela organizacijo svetovnega prvenstva, ki bi moralo biti na nekdanjih olimpijskih prizoriščih februarja 2017. Nadomestnega prireditelja za zdaj še niso našli, zveza bo novo prizorišče sporočila predvidoma v naslednjih dneh. 

Ne spreglejte