Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Petek,
9. 12. 2016,
13.52

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,63

3

Natisni članek

WADA doping Richard McLaren

Petek, 9. 12. 2016, 13.52

6 let, 6 mesecev

Wada objavila končno poročilo

Šokantno poročilo: več kot tisoč ruskih športnikov je imelo koristi od sistemskega dopinga

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,63

3

Richard McLaren | Foto Reuters

Foto: Reuters

Poročilo, ki ga je danes v Londonu predstavil kanadski profesor prava Richard McLaren, navaja, da je več kot tisoč ruskih olimpijcev in paraolimpijcev imelo koristi od sistemskega dopinga. Vključenih je več kot 30 športnih panog, med njimi tudi nogomet.

Ključni poudarki:
- Več kot tisoč športnikov iz različnih športnih panog je imelo koristi od sistemskega dopinga v Rusiji.
- Med številnimi tehnikami manipuliranja z vzorci so ruski uradniki urinskim vzorcem dodajali sol in kavna zrna.
- Vitalij Mutko, nekdanji ruski minister za šport, je skupaj s svojim oddelkom vključen v poročilo, a ni jasnih dokazov, da je vedel za dopinški program. Ruski predsednik Vladimir Putin v poročilu ni omenjen.
- Kršitvam na olimpijskih igrah v Londonu najbrž nikoli ne bodo prišli do dna, a jasno je, da so bili številni ruski športniki, ki so nastopili, vključeni v dopinški sistem.
- Profesor Richard McLaren je dokaze predal protidopinškim in športnim organizacijam in jih prosil za nadaljnje sodelovanje.

Kot je bilo mogoče pričakovati, gre za nova šokantna razkritja, ki dokazujejo, da je v Rusiji država več let sponzorirala sistemsko kršenje dopinških pravil.

Med letoma 2011 in 2015 naj bi imelo od tega koristi več kot tisoč ruskih športnikov iz več kot 30 športnih panog. Gre tako za letne kot zimske športe.

Zanimivosti:
- McLaren je dejal, da je ruska olimpijska ekipa naredila nepredstavljivo škodo olimpijskim igram v Londonu. "To še zdaleč ni vsa slika. Dostop smo imeli le do pregleda majhnega števila dokazov," je še dodal.
- V poročilu omenjajo tudi vlogo Vitalija Mutka, ki ga je ruski predsednik Vladimir Putin, ki v poročilu ni omenjen, oktobra postavil na mesto pomočnika ruskega predsednika vlade.
- V urinu dveh hokejistk na ledu so našli moški DNK, kar je dokaz, da so se dogajale zamenjave in manipulacije z vzorci.
- Predstavili so tudi načine, kako so ruski uradniki manipulirali z urinskimi vzorci. Med drugim so za manipuliranje s testerji uporabljali sol in kavna zrna. Osem vzorcev je tako vsebovalo stvari, ki jih ni mogoče najti v človeškem telesu.

Soči | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Končno poročilo nadgradnja vmesnega

Sum o dopinških prekrških so izrazili že v vmesnem poročilu, ki je bilo predstavljeno 18. julija letos. Ker naj bi šlo za kršitve, ki rušijo integriteto olimpijskih iger, se je MOK odločil, da McLarnu podaljša mandat in omogoči, da konča svoje delo.

McLarnovo končno poročilo je nadgradnja prejšnjega, s številnimi novimi informacijami, pridobljenimi z intervjuji, bazami podatkov, elektronskimi sporočili in analizo številnih dokumentov.

"Ne samo, da lahko potrdimo prejšnje poročilo, ampak mu lahko damo tudi ostrejši in jasnejši poudarek. Povečalo se je število grešnikov, večji pa je tudi okvir kršitev in prikritij. Prikritja segajo vsaj do leta 2011 in so se nadaljevala tudi po olimpijskih igrah v Sočiju. Prikritja so se razvila iz začetnega kaosa pa vse do nepredstavljivega, prefinjenega sistema, ki je prinašal olimpijske medalje," je razložil McLaren.

Rusiji grozi prepoved nastopa na olimpijskih igrah leta 2018!

McLaren je večkrat poudaril, da njegova naloga ni delitev sankcij, prav tako pa ne sme izdati imen. Dokaze je predal Wadi in krovnim organizacijam, ki bodo odločale naprej. Prav tako je poudaril, da je bila njegova naloga raziskovati le dogajanje znotraj ruskih meja.

"Številne ljudi so vlekli za nos. Tekmovalci in navijači so bili ogoljufani. Vendar ne verjamem, da se to, kar se dogaja tukaj, dogaja po vsem svetu."

Dopinško zakulisje olimpijskih iger v Sočiju

Spomnimo: ameriški časopis The New York Times je že v začetku maja letos poročal o dopinškem zakulisju ozadja uspeha ruskih športnikov na njihovih domačih olimpijskih igrah v Sočiju, kjer so osvojili rekordnih 33 medalj, od tega 13 zlatih.

Kar tretjina od ruskih prejemnikov medalj naj bi se do odličja dokopala z dopingom.

Koliko junakov Sočija bo ostalo brez olimpijske medalje? | Foto: Reuters Koliko junakov Sočija bo ostalo brez olimpijske medalje? Foto: Reuters

Ključna priča, na kateri je časopis gradil svojo zgodbo o sistematični zlorabi dopinga v ruski reprezentanci, je Grigorij Rodčenkov, nekdanji vodja protidopinškega laboratorija, v katerem so februarja 2014, v obdobju iger, opravljali dopinške teste. V njem so med igrami fizično zamenjevali vzorce urina vseh dobitnikov medalj in preostalih ruskih športnikov, ki so morali opraviti dopinški test.

Dopinški laboratorij v Sočiju, v katerem so se dogajale dopinške prevare.  | Foto: Dopinški laboratorij v Sočiju, v katerem so se dogajale dopinške prevare.

Ameriški časopis je objavil tudi fotografijo prostora, v katerem se je menjava dogajala. Skozi majhno odprtino, ki je na prvi pogled povsem nesumljiva, so zamenjali najmanj sto, dopuščajo pa tudi možnost, da gre za tisoč takšnih vzorcev, nadomestili pa so jih s čistim urinom oziroma urinom, ki ni bil zaznamovan s sledmi dopinga in ki so ga zbrali že nekaj mesecev pred igrami.

Usoden koktajl prepovedanih substanc

Rodčenkov, ki velja za velikega poznavalca dopinga, je ruskim športnikom pripravil poseben koktajl prepovedanih substanc, metenolona, trenbolona in oxandrolona, ter jih zmešal z alkoholom. Ta je pospešil absorpcijo prepovedanih snovi in zakril sledi dopinga. Moški naj bi uživali viski chivas, ženske pa naj bi sestavine poplaknile z vermut martinijem.

Obstoječe sankcije veljajo do nadaljnjega, kmalu tudi nove ...

MOK je že nekaj dni pred razkritjem poročila podaljšal sankcije proti Rusiji, te bodo veljale do preklica, zdaj pa bodo pristojne komisije pregledale dokaze ter se odločile o nadaljnjih sankcijah.

Soči | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

V ta namen so že poleti ustanovili preiskovalno komisijo in disciplinsko komisijo. Prva se je posvetila predvsem sistemskemu dopingu v Rusiji, medtem ko je druga odgovorna za obravnavo individualnih primerov dopinga in kršitve na igrah v Sočiju. V ta namen so znova analizirali vse vzorce ruskih športnikov, ki so nastopili na domačih igrah.

Izvršni odbor MOK se bo za končne kazni odločil po končanem procesu, lahko pa pričakujemo diskvalifikacije vseh goljufov, prepovedi nastopov na prihodnjih olimpijskih igrah, izključitve številnih uradnih oseb, spremstva in državnih uradnikov …

Ne spreglejte