Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 2. 2018,
18.24

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73

Natisni članek

Pjongčang 2018 olimpijske igre Anže Kopitar Anže Kopitar Ilka Štuhec Ilka Štuhec Severin Freund Kenneth Gangnes Ole Einar Björndalen top 10

Četrtek, 1. 2. 2018, 18.24

6 let, 2 meseca

Top 10

Poškodba, pravila, doping, bolezen: ko se razblinijo olimpijske sanje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73

Sanje o olimpijski medalji ali pa vsaj nastopu na olimpijskih igrah so sanje vsakega vrhunskega športnika. Žal se zaradi najrazličnejših dejavnikov pogosto razblinijo. Preverili smo, kateri vrhunski tekmovalci bodo izpustili svoj olimpijski nastop v Pjongčangu. Zaradi poškodbe, pravilnika, dopinga ...

Osrednji slovenski kandidatki za olimpijsko kolajno Ilki Štuhec je oktobrska poškodba prekrižala olimpijske načrte. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Osrednji slovenski kandidatki za olimpijsko kolajno Ilki Štuhec je oktobrska poškodba prekrižala olimpijske načrte. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Ilka Štuhec

Po izjemni lanski sezoni, v kateri se je Ilka Štuhec izstrelila med najboljše smučarke hitrih disciplin, med drugim postala svetovna prvakinja v smuku in v vitrine postavila mala kristalna globusa (smuk, kombinacija), smo v Štajerki videli najmočnejše slovensko orožje za olimpijsko kolajno.

A sanje o Ilkinih uspehih v Južni Koreji so se oktobra kruto končale. Na treningu na Pitztalu si je najboljša smukačica pretekle zime ob padcu huje poškodovala levo koleno – strgala si je križno vez – in si hitro priznala, da je sezone konec, še preden se je začela. Sledili sta operacija in njej že znana pot okrevanja.

Ilka Štuhec | Foto: Matjaž Vertuš Foto: Matjaž Vertuš

"Od Pekinga nas ločijo še debela štiri leta. To je še zelo daleč, zato zdaj o tem ne bi govorila. Moja osnovna misel je, da se vrnem na smuči in se znova dvignem na vrhunsko raven. O prihodnosti ne razmišljam, rada pa bi smučala, dokler mi bo to dopuščalo zdravje," 27-letnica noče pogledovati predaleč v prihodnost.

Olimpijski nastopa sta morali med drugimi prečrtati tudi dve Italijanki, pri Eleni Fanchini so odkrili tumor, tako da se je odpravila na zdravljenje, njeno soimenjakinjo Curtonijevo pa je zaustavila poškodba kolena.

Anže Kopitar bo v času olimpijskih iger branil barve svojega Los Angeles Kings v ligi NHL. | Foto: Getty Images Anže Kopitar bo v času olimpijskih iger branil barve svojega Los Angeles Kings v ligi NHL. Foto: Getty Images

Anže Kopitar in liga NHL

Aprila lani je vodstvo severnoameriške hokejske lige NHL odločilo, da v času olimpijskih iger ne bo prekinilo sezone in omogočilo NHL-ovcem sodelovanje v Pjongčangu. Prvič po letu 1998 in Naganu na tekmovanju petih krogov tako ne bo najboljših hokejistov na svetu. V ospredju so finančni interesi lastnikov, ki si niso želeli izpada dobička med več kot dvotedensko prekinitvijo tekmovanja.

"Našo reprezentanco so v Sočiju označili za Pepelko iger. To so zgodbe, ki jih je mogoče ustvariti in pisati le na olimpijskih igrah. Razočaran sem, da igralcev iz lige NHL ne bo tam," odločitev vodilnih obžaluje tudi edini slovenski NHL-ovec Anže Kopitar, ki je slovenski reprezentanci pred štirimi leti v Sočiju pomagal vse do četrtfinala in sedmega mesta. Tokrat bo Gorenjec rojake spremljal le na daljavo.

Anže Kopitar Soči OI | Foto: Reuters Foto: Reuters

Slovenija, ki jo bodo v Pjongčangu zastopali naslednji hokejisti (večina je že igrala v Sočiju), se bo v skupinskem delu olimpijskega turnirja pomerila z Američani, Rusi in Slovaki. Z istimi tekmeci je igrala tudi na premiernih igrah slovenske izbrane vrste v Sočiju.


Zadnje iz rubrike Top 10:


Neureutherja in Lutza odnesla poškodba

Nemški ljubitelji smučanja bodo v Pjongčangu prav gotovo pogrešali Felixa Neureutherja, 13-kratnega zmagovalca tekem v svetovnem pokalu in dobitnika petih medalj s svetovnega prvenstva, ki mu manjka le še olimpijsko odličje.

33-letni Nemec se je poškodoval na treningu v ZDA na začetku letošnje sezone, ki jo je začel z zmago v Leviju na Finskem. Dolgo je upal in verjel, da se mu bo uspelo vrniti do začetka olimpijskih iger, a se mu ne bo izšlo. Kot dokazuje video, ki ga je pred dnevi objavil na družbenih omrežjih, se šest tednov po operaciji počasi vrača na sneg, a belo zlato, kot je poimenoval sneg, za zdaj preizkuša zgolj s tekaškimi smučmi.

 

A post shared by Felix Neureuther (@felix_neureuther) on

Nemška reprezentanca je decembra ostala še brez enega aduta za visoka mesta. Stefan Luitz si je na veleslalomu v Alta Badii po padcu strgal vezi levega kolena in predčasno končal sezono. Z reprezentančnim kolegom Neureutherjem sta bila na zdravljenju v isti bolnišnici, fotografija, na kateri sta celo v isti sobi, medtem ko ju ob vznožju postelje bodrita Norvežan Aksel Lund Svindal in Švicar Beat Feuz, pa je navdušila splet.

Ole Einar Bjoerndalen

Olimpijske igre v Pjončangu bodo minile tudi brez najuspešnejšega zimskega olimpijca vseh časov Oleja Einarja Bjoerndalena, ki je svoj olimpijski debi dočakal leta 1994 v domačem Lillehmmerju. Kralj biatlona, kakršen je njegov vzdevek, od takrat ni izpustil nobenih iger, prav tako se z nobenih ni vrnil brez kolajne.

Zbral je kar 13 olimpijskih odličij, od tega osem zlatih. Zadnjič je na vrhu olimpijskega zmagovalnega odra stal pred štirimi leti v Sočiju v šprintu in mešani štafeti.

Olimpijski pohod kralja biatlona je končan. | Foto: Vid Ponikvar Olimpijski pohod kralja biatlona je končan. Foto: Vid Ponikvar A vsaka lepa zgodba se enkrat konča. 44-letnemu Norvežanu v tej sezoni ni šlo po načrtih, meril internih kvalifikacij v močni norveški ekipi ni izpolnil in tako ostal brez vstopnice za tekmovanje v Pjongčangu.

Norvežani so namigovali, da bi mu Mednarodni olimpijski komite po vzoru nekaterih drugih tekmovanj, na katerih imajo svetovni prvaki pravico do nastopanja na naslednjem svetovnem prvenstvu, lahko ponudil t. i. "wild-card", a se to ni zgodilo.

Bo pa lahko 44-letni Norvežan stiskal pesti za izbranko Darjo Domračevo, trikratno olimpijsko prvakinjo iz Sočija. | Foto: Reuters Bo pa lahko 44-letni Norvežan stiskal pesti za izbranko Darjo Domračevo, trikratno olimpijsko prvakinjo iz Sočija. Foto: Reuters Kleni Viking bo tako olimpijske igre spremljal le kot gledalec. Največ navijaške pozornosti bo najverjetneje namenil nastopom srčne izbranke, Belorusinje Darje Domračeve. Trikratna prvakinja iz Sočija bo v Južni Koreji lovila peto olimpijsko kolajno.

Kralj šprinta Ola Vigen Hattestad

Zgolj kot gledalec bo tam tudi kralj smučarskega šprinta Ola Vigen Hattestad, partner slovenske smučarske tekačice Katje Višnar, ki bo v Pjongčangu že tretjič okusila čar olimpijskih iger. 35-letni Hattestad, dvakratni svetovni prvak in aktualni olimpijski prvak iz Sočija, v letošnji sezoni ni nastopal.

Ola Vigen Hattestad Soči 2014 | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Domen Prevc in Robert Kranjec

Brez nastopa na olimpijskih igrah sta ostala tudi Domen Prevc ter veteran smučarskih skokov in mojster poletov Robert Kranjec. Najmlajši brat Petra Prevca letos v smučarskih skokih še ni pokazal vrhunskih predstav, pozitivno pa je presenetil s svojim prispevkom na svetovnem prvenstvu v poletih v Oberstdorfu, kjer je prispeval pomemben delež k osvojitvi srebrne medalje na ekipni preizkušnji.

36-letni Kranjec, ki so mu konec leta 2016 operirali sprednje križne vezi, še ni našel poti nazaj na skakalni vrh. Trenutno uspešno nastopa v celinskem pokalu, si pa želi zagotoviti mesto v svetovnem pokalu.

Robert Kranjec je že štirikrat nastopil na olimpijskih igrah, leta 2002 je na ekipni preizkušnji osvojil bron. Igre v Pjongčangu bodo minile brez njega.  | Foto: Sportida Robert Kranjec je že štirikrat nastopil na olimpijskih igrah, leta 2002 je na ekipni preizkušnji osvojil bron. Igre v Pjongčangu bodo minile brez njega. Foto: Sportida

Severin Freund in Kenneth Gangnes

"Saj ni res, pa je," so konec julija z glavo zmajevali tudi privrženci nemškega zvezdnika v smučarskih skokih Severina Freunda, ki zadnji dve sezoni nima sreče s poškodbami.

29-letnik se je poleti v domačem Oberstdorfu ravno vračal po poškodbi križnih vezi, ko se je eden od treningov zanj nesrečno končal. Pri pristanku je začutil bolečino v kolenu, zdravniška diagnoza pa je pokazala strgano križno kolensko vez. Zmagovalec svetovnega pokala iz leta 2015, ki je zaradi podobne poškodbe izpustil večji del lanske sezone, si je tako v manj kot pol leta še drugič strgal vezi desnega kolena in sezono končal, še preden se je začela.

Severin Freund v zadnjem času nima sreče s poškodbami. Poleti si je drugič v šestih mesecih strgal kolenske vezi. | Foto: Sportida Severin Freund v zadnjem času nima sreče s poškodbami. Poleti si je drugič v šestih mesecih strgal kolenske vezi. Foto: Sportida "Nemogoče bo izpolniti olimpijske cilje, tako da se osredotočam na svetovno prvenstvo leta 2019 v Seefeldu. V svoji karieri sem prestal že veliko, vem, kako se pobrati," je dejal nesrečni Freund, ki bo moral, če bo seveda še vztrajal, na novo olimpijsko kolajno počakati še štiri leta. Za zdaj ima eno, v Sočiju je postal olimpijski ekipni prvak.

Nemci so ostali tudi brez močnega orožja v ženskih skokih, Svenja Würth se je sredi decembra poškodovala na ekipni tekmi in zaradi poškodbe ostala še brez drugega olimpijskega nastopa (poškodba jo je zaustavila tudi pred Sočijem).

Kenneth Gangnes - prečrtane olimpijske igre in konec kariere? | Foto: Sportida Kenneth Gangnes - prečrtane olimpijske igre in konec kariere? Foto: Sportida Norvežani bodo zagotovo pogrešali enega največjih osmoljencev v smučarskih skokih tega stoletja Kennetha Gangnesa. V zadnjem letu je zaradi tretje operacije kolenskih križnih vezi preživljal novo težko obdobje in se 16 mesecev pripravljal na olimpijsko sezono, novembra pa se spet poškodoval. 28-letnik, ki je v sezoni 2015/16 s tretjim mestom v skupnem seštevku nakazal preboj med najboljše, jo je skupil na treningu v Oslu. Spet si je poškodoval križne vezi v levem kolenu, ki so mu ga operirali že v letih 2010 in 2013.

Gangnes po novi poškodbi ni predčasno končal le sezone, pač pa morda kar kariero. "Mnogi se sprašujejo, kaj sledi. To ni pravi trenutek za dolgoročne odločitve. Boril se bom. Nočem kar izginiti iz tega športa. Morda bom v prihodnje v njem v drugačni vlogi," je Norvežan novembra nakazal, da se bo morda poslovil od smučarskih skokov.

Aleksandr Zubkov | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Aleksandr Zubkov in Victor An

Brez olimpijskega nastopa sta ostala tudi ruska športna zvezdnika, voznik boba in dvakratni olimpijski zmagovalec iz Sočija Aleksandr Zubkov ter hitrostni drsalec Victor An. Brez povabila sta ostala zaradi domnevne zlorabe antidopinških pravil.

Zubkov je bil eden od 43 ruskih športnikov, ki so se na odločitev Mednarodnega olimpijskega komiteja, da jim dosmrtno prepove nastopanje na športnih tekmovanjih, pritožili na Mednarodno športno razsodišče (CAS). To je prav danes odločilo, da 28 športnikov zaradi pomanjkanj dokazov oprosti suspenza, 11 pa jih je zaradi menjave urinskih vzorcev v Sočiju še vedno suspendiranih, a le za olimpijske igre v Pjongčangu. Med njimi je tudi 43-letni Zubkov, danes predsednik Ruske bob zveze.

Victor An | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

V Pjongčangu ne bo niti 32-letnega Victorja Ana, šestkratnega olimpijskega prvaka, rojenega v Južni Koreji, od leta 2011 pa ruskega državljana, ki je tri naslove olimpijskega prvaka osvojil v južnokorejskem dresu, tri pa v ruskem. Olimpijske igre v Pjongčangu bi morale biti njegove zadnje, usoda pa je hotela, da bodo minile brez njega.

 

Ne spreglejte