Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
16. 2. 2018,
5.03

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,96

Natisni članek

Pjongčang 2018 superveleslalom Aksel Lund Svindal Boštjan Kline Klemen Kosi Martin Čater Miha Hrobat

Petek, 16. 2. 2018, 5.03

6 let, 2 meseca

OI, Pjongčang, superveleslalom, moški

Vikinga premagana, Avstrija se veseli, Kline deseti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,96
Matthias Mayer ZOI Pjongčang 2018 superG | Foto Reuters

Foto: Reuters

Alpski smučarji so na 23. zimskih olimpijskih igrah, ki jih gosti Pjongčang, obračunali v superveleslalomu. Zmagal je Avstrijec Matthias Mayer pred Švicarjem Beatom Feuzem in Norvežanom Kjetilom Jansrudom. Temu tako ni uspelo ubraniti zlata iz Sočija 2014, njegov rojak, smukaški prvak Aksel Lund Svindal, pa je bil danes peti. Odlično se je odrezal tudi Boštjan Kline, ki je zasedel deseto mesto.

Avstrijec Matthias Mayer je razveselil naše severne sosede, ki jih je po včerajšnjem smuku zaskrbelo, da bodo v hitrih disciplinah ostali brez olimpijske kolajne. Drugi je bil Švicar Beat Feuz, ki je včerajšnjemu smukaškemu bronu dodal srebro, tretji pa Kjetil Jansrud, na smuku drugi, danes pa tretji. Aksel Lund Svindal je bil danes peti, za Francozom Vincentom Giezendannerjem.

Odlično je svoje delo opravil tudi najboljši Slovenec Boštjan Kline, ki je za Mayerjem zaostal 92 stotink sekunde in zasedel deseto mesto. Klemen Kosi je pridelal nekoliko večji zaostanek, za vodilnim je zaostal 2:06 in olimpijsko preizkušnjo končal na 25. mestu. Martin Čater in Miha Hrobat nista pripeljala do cilja. 

Mayer v elitnem klubu

Matthias Mayer je drugi smučar s hitrostnim olimpijskim dvojčkom. | Foto: Reuters Matthias Mayer je drugi smučar s hitrostnim olimpijskim dvojčkom. Foto: Reuters Mayer je progo v Jeongseonu prevozil s časom 1:24,44 za še drugo olimpijsko kolajno, obe najžlahtnejšega sijaja. Sedemindvajsetletni Korošec se je pridružil majhni skupini smučarjev z zlatima kolajnama v obeh hitrih disciplinah.

Gre za tri smučarje, ki so na olimpijskih igrah zmagali v smuku in superveleslalomu. Drugi alpski smučar ob Mayerju je Norvežan Aksel Lund Svindal, ki je superveleslalom dobil pred osmimi leti v Vancouvru, na smuku pa je zmagal v četrtek v Pjongčangu. Edina alpska smučarka s takšnim dosežkom pa je Mayerjeva rojakinja Michaela Dorfmeister, ki ji je hitrostni olimpijski smukaško-superveleslalomski dvojček edini med vsemi uspel na olimpijskih igrah leta 2006 v Torinu.

Pred štirimi leti senzacija, danes nič več

Mayer je pred štirimi leti v Sočiju pripravil veliko senzacijo, ko je zmagal na olimpijskem smuku. Po štirih letih njegova zmaga na superveleslalomu ni več senzacija, je pa Mayer s še drugim olimpijskim zlatom potrdil, da je mož za velika tekmovanja. To je njegova šesta zmaga na tekmah najvišje ravni, vključno s štirimi zmagami v svetovnem pokalu.

Zadnji Avstrijec, ki je v tej disciplini osvojil olimpijsko zlato, je bil Herminator oz. Hermann Maier pred natanko 20 leti na igrah 1998 v Naganu. Pred tridesetimi leti na igrah v Calgaryju, ko je bil superveleslalom prvič na olimpijskem sporedu, pa je superveleslalomsko srebro osvojil Matthiasov oče Helmut Mayer.

Feuz med švicarsko elito, Jansrud med norveško

Beat Feuz je šele tretji Švicar po Didierju Cuchu in Ambrosiju Hoffmannu z olimpijskem odličjem v superveleslalomu. | Foto: Reuters Beat Feuz je šele tretji Švicar po Didierju Cuchu in Ambrosiju Hoffmannu z olimpijskem odličjem v superveleslalomu. Foto: Reuters Zadovoljen je tudi Feuz, ki je smukaškemu bronu dodal superveleslalomsko srebro ter postal šele tretji Švicar po Didierju Cuchu in Ambrosiju Hoffmannu z olimpijskem odličjem v tej disciplini.

Tudi Jansrud je v 24 urah še drugič pristal na odru za zmagovalce in s petimi olimpijskimi kolajnami prehitel rojaka Aksla Lund Svindala, ki ostaja pri štirih olimpijskih odličjih. 

Jansrud se je izenačil z rojakom Lassejem Kjusom, ki je z olimpijskih iger prav tako prinesel pet kolajn. Norveški in absolutni rekorder še naprej ostaja Kjetil Andre Aamodt z osmimi olimpijskimi odličji. Američan Bode Miller jih ima šest, po pet pa ob Kjussu in Jansrudu še Alberto Tomba.

Potem ko je Jansrud prevzel vodstvo, Svindal pa je malenkost zaostal, je kazalo na novo norveško zmagoslavje, a je šlo za račun brez Mayerja in Feuza. Po letu 1998, ko je zmagal Maier, je na superveleslalomskem olimpijskem prestolu znova Nenorvežan. V Sočiju je slavil Jansrud, v Vancouvru Svindal, v letih 2006 in 2002 v Torinu in Salt Lake Cityju pa je bil zlat njun rojak Aamodt.

Klinetov najboljši superveleslalomski izid na velikih tekmovanjih

Šestindvajsetletni Kline, ki je Soči pred štirimi leti izpustil in ki nastopa na svojih prvih olimpijskih igrah, je z desetim mestom vpisal svoj najboljši superveleslalomski dosežek na velikih tekmovanjih. Boljši dosežek mu je lani uspel s sedmim mestom v smuku na svetovnem prvenstvu v St. Moritzu

Gre za drugi najboljši moški slovenski dosežek na olimpijskih igrah na superveleslalomskih tekmah. Tomaž Čizman, ki je v Južni Koreji v vlogi delegata na vseh ženskih tekmah, je leta 1988 v Calgaryju, takrat še v jugoslovanskem dresu, osvojil deveto mesto. Po osamosvojitvi je v Vancouvru Aleš Gorza v superveleslalomu pristal na 11. mestu, Tina Maze je takrat v ženski konkurenci osvojila srebro.

Boštjan Kline je pokazal pravi obraz. | Foto: Reuters Boštjan Kline je pokazal pravi obraz. Foto: Reuters

Znova prikazal vožnjo, ki ga je krasila v pretekli sezoni svetovnega pokala

Nekdanji mladinski svetovni prvak v disciplini (Crans Montana, 2011) Kline je po povsem ponesrečeni alpski kombinaciji in zadržanem smuku znova prikazal vožnjo, ki ga je krasila v pretekli sezoni, ko je v smuku prvič zmagal v svetovnem pokalu.

V zgornjem delu proge je bil celo povsem konkurenčen takrat vodilnemu, napadalna vožnja pa je pomenila tudi večje tveganje za napake, ki so se prikradle v njegovo vožnjo, s čimer je izgubil boj za stopničke.

Superveleslalom je bila zadnja moška tekma na prizorišču v Jeongseonu. Alpski smučarji se bodo prestavili na prizorišče tehničnih disciplin v Yongpyongu, kjer bosta moška veleslalom in slalom, Jeongseon pa bodo zavzele ženske.

 
Ne spreglejte