Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
15. 2. 2018,
5.02

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

2

Natisni članek

Pjongčang 2018 Boštjan Kline Klemen Kosi Martin Čater Miha Hrobat

Četrtek, 15. 2. 2018, 5.02

6 let, 2 meseca

Alpsko smučanje, moški smuk

Legendarni Norvežan je dočakal smukaško zlato, Slovenci daleč zadaj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

2

Aksel Lund Svindal | Foto Reuters

Foto: Reuters

Legendarni norveški alpski smučar Aksel Lund Svindal je zmagovalec olimpijskega smuka v Pjongčangu. Večkratni dobitnik olimpijskih medalj je Norveški prinesel prvo smukaško olimpijsko zlato. Uspeh Norvežanov je z drugim mestom dopolnil Kjetil Jansrud. Svetovni prvak, Švicar Beat Feuz, je zasedel tretje mesto. Trije Slovenci so prišli do cilja, medtem ko je en odstopil.

Slovenci se niso vmešali v boj za kolajne. Najboljši slovenski dosežek je na svojem olimpijskem smukaškem debiju vpisal Martin Čater z 19. mestom (+2,28).

Martin Čater je bil z 19. mestom najboljši Slovenec na smuku. | Foto: Getty Images Martin Čater je bil z 19. mestom najboljši Slovenec na smuku. Foto: Getty Images

Prvi slovenski favorit Boštjan Kline, ki je olimpijske igre v Sočiju izpustil zaradi poškodbe, je bil 27. (+2,78), Miha Hrobat je krstni olimpijski nastop končal na 29. mestu (+3,36), Klemen Kosi pa je po odstopu ostal brez uvrstitve.

Po klavrnih tokrat odlične razmere

Po silovitem vetru, ki je v zadnjih dneh bičal smučarska prizorišča ter so bili organizatorji prisiljeni prestaviti tako ženska veleslalom in slalom ter moški smuk, so tekmovalce na progi v Jeongseonu pričakali vrhunski pogoji, brezvetrje, lepo, sončno in skorajda že spomladansko toplo vreme.

Na zmagovalnem odru sta se mu pridružila Norvežan Kjetil Jansrud in Švicar Beat Feuz. | Foto: Getty Images Na zmagovalnem odru sta se mu pridružila Norvežan Kjetil Jansrud in Švicar Beat Feuz. Foto: Getty Images

Ker so se razmere spremenile, so tekmovalce pričakali tudi drugačni pogoji, kot so jih bili vajeni na uradnih treningih. Dolgotrajno čakanje na kraljevsko preizkušnjo ter prestavitev so najmanj zmedle Norvežana, ki sta prikazala perfektni vožnji za popolno smukaško norveško pravljico v Južni Koreji.

Prvič dva Vikinga na odru zmagovalcev olimpijskega smuka

Svindal in Jansrud sta na novo spisala zgodovino norveških nastopov na olimpijskih smukih, saj se je prvič zgodilo, da sta dva Vikinga na odru za zmagovalce olimpijskega smuka in to na najvišjih dveh stopničkah.

Prav Svindal bo v analih vpisan kot prvi Norvežan z zlato kolajno na olimpijskih igrah v kraljevski disciplini.Na olimpijskih igrah leta 1936 v nemškem Garmisch-Partenkirchnu je bil zlat Ruud Birger, a je bil Birger skakalec, smuk pa del kombinacije.

Aksel Lund Svindal | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Svindal, za katerim je odlična sezona v svetovnem pokalu, je z olimpijskim zlatom kronal zelo uspešno vrnitev v karavano po operaciji kolena. Kot petintridesetletnik je postal najstarejši olimpijski zmagovalec med alpskimi smučarji. Pred njim je ta mejnik postavil Avstrijec Mario Matt, ki je bil ob osvojenem slalomskem zlatu v Sočiju star 34 let in 319 dni.

"Kjetil je bil izjemno hiter v zgornjem delu, kjer meni smučke niso tako hitro drsele. Vendar pa vem, da sem bil zelo hiter po drugem skoku do cilja. Dvojna norveška zmaga pomeni res prekrasen dan za nas," je bil navdušen Svindal, prvi alpski smučar z olimpijskim zlatom v obeh hitrih disciplinah.

Svindal je postal tudi prvi alpski smučar s tremi smukaškimi zlatimi kolajnami na velikih tekmovanjih, potem ko je bil v kraljevski disciplini zlat tudi na svetovnih prvenstvih leta 2007 (Aare) in leta 2013 (Schladming).

Svindal in Jansrud se po novem lahko ponašata s po štirimi olimpijskimi odličji vsak, uspešnejša med Norvežani sta Lasse Kjus s petimi olimpijskimi kolajnami in Kjetil Andre Aamodt z osmimi, od tega štirimi zlatimi.

 
Ne spreglejte