Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
15. 2. 2022,
14.45

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,84

17

Natisni članek

ZOI 2022 Peking 2022 Peking 2022 zimske olimpijske igre Peking 2022 Sofia Goggia smuk Maruša Ferk Saioni Ilka Štuhec Ilka Štuhec

Torek, 15. 2. 2022, 14.45

2 leti, 2 meseca

Po olimpijskem smuku

Ilka Štuhec po velikem razočaranju spregovorila tudi o koncu kariere

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,84

17

Ilka Štuhec | Ilka Štuhec je smuk sklenila na 22. mestu. | Foto Anže Malovrh/STA

Ilka Štuhec je smuk sklenila na 22. mestu.

Foto: Anže Malovrh/STA

22. mesto, zaostanek več kot tri sekunde, razočaranje in solze so izkupiček Ilke Štuhec na njeni edini preizkušnji letošnjih olimpijskih iger. Slovenska smučarka si je želela veliko več, a so jo na poti k boljšemu rezultatu ovirale tudi bolečine v hrbtu.

Ilka Štuhec
Sportal Švicarka Goggii prizadejala poraz, Ilka Štuhec v solzah

Letošnje olimpijske igre Ilki Štuhec ne bodo ostale v najlepšem spominu. Čeprav je na otvoritveni slovesnosti vihtela slovensko zastavo, se je močno zataknilo v tekmovalnem delu. Na superveleslalomu, v seštevku katerega je letos še brez točke, zaradi bolečin v hrbtu sploh ni nastopila. Vse moči je usmerila v današnji smuk, na katerem pa ni bila kos progi in se tako bolj kot za dober rezultat borila za obstanek na progi.

Na koncu je za zmagovalko, Švicarko Corinne Suter, zaostala 3,01 in s pogledom, usmerjenim proti tlom, sklenila svoje verjetno zadnje olimpijske igre v karieri. "Kar zadeva treninge, priprave, smo naredili vse. Žal mi je za težave s hrbtom, tudi danes stanje ni bilo ravno odlično. To se je tudi poznalo na nastopu in to je to," je takoj po nastopu v solzah za TV Slovenija dejala Štuhčeva, ki je bila malce bolj gostobesedna v pogovoru za STA.

Po koncu tekme ni mogla skriti razočaranja. | Foto: Anže Malovrh/STA Po koncu tekme ni mogla skriti razočaranja. Foto: Anže Malovrh/STA

"Vesela ravno ne morem biti, to je dejstvo. Po drugi strani pa si tudi nimam kaj očitati. Žal je bilo danes to to. Prve dni je bilo še v redu," je o stanju s poškodbo hrbta dejala dvakratna svetovna prvakinja v smuku, ki je danes nastopila kljub bolečinam, kot je dejala, je na njih med vožnjo pozabila, nato pa so se spet vrnile.

Ni vedela, ali bo sploh nastopila

"Kot smo rekli nekaj dni pred superveleslalomom, sem na treningu očitno naredila neko napako, enostavno sem začela čutiti močne bolečine v hrbtu. Skušali smo jih odpraviti, a je vse skupaj nihalo. Sprva je bilo malo boljše, kdaj malo slabše, potem spet boljše, a smučanje pri tem ni pomagalo. Danes je bila tekma. Kakršna je bila, je bila," je dejala 31-letna Mariborčanka.

Pred današnjim smukom sploh še ni bila prepričana, ali bo nastopila. "Imela sem načrt, kako kje odsmučati, kaj narediti, kje pridobiti čas, vendar enostavno nisem imela neke prave moči, da bi stopila na smučko, naredila zavoj, kar se seveda pozna na času," je razkrila 22. smukačica olimpijskih iger, ki je bila v tej sezoni svetovnega pokala najboljša peta na smuku v Val d'Iserju.

Na progi se ni znašla. | Foto: Reuters Na progi se ni znašla. Foto: Reuters

Ob pogledu nazaj na sezono in načrtih za nadaljevanje športne poti se je pojavilo tudi vprašanje o koncu kariere, a Štuhčeva o tem še ni konkretno razmišljala. "V prvi vrsti bi rada pozdravila hrbet, sezone še ni konec. Neke stvari so se med sezone vseeno 'poklopile', ni zdaj tako, da ravno nič ni šlo. Kdaj ni šlo, tudi vem. Kaj vse nam je šlo narobe in kakšno je ozadje dogajanja, pa preprosto nismo dajali v javnost. Vedno skušaš najti nekaj pozitivnega, čeprav zdaj še ne vem točno, kaj to je," je še povedala slovenska smučarka, ki je na vprašanje, ali se nekje še skriva tista smukačica, ki si je dvakrat pokorila svetovno konkurenco, odgovorila z "upajmo".

Ferk Saionijeva še na kombinacijo

Še drugo 23. mesto na olimpijskih igrah pa je osvojila Maruša Ferk Saioni, ki se je tako uvrstila tik za Štuhčevo. "Kaj naj rečem, bilo je kar zahtevno. Danes nam je malo nagajal veter, sicer pa je bilo res treba odpeljati popolno od starta do cilja. Ko pride tekma, si seveda želiš več, malo več dodaš, potem pa se zgodi kakšna napaka preveč. Danes ni bilo tako, kot sem si sama zamislila, poskušala sem odpeljati najboljše in to je to v tem trenutku," je po koncu za STA povedala Ferk Saionijeva, ki jo v četrtek čaka še nastop v alpski kombinaciji.

Maruša Ferk Saioni bo nastopila še v alpski kombinaciji. To bo skupno že njen 16. nastop na olimpijskih igrah. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Maruša Ferk Saioni bo nastopila še v alpski kombinaciji. To bo skupno že njen 16. nastop na olimpijskih igrah. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Švica pri štirih zlatih odličjih, vrnitev Goggie po padcu

Bolj nasmejani kot v slovenskem taboru pa so bili v švicarskem, v katerem se je prvega naslova olimpijske prvakinje razveselila Corinne Suter, ki je po Lindsey Vonn leta 2010 postala prva smučarka, ki se lahko hkrati pohvali tako z naslovom svetovne kot olimpijske prvakinje. Za Švico je to že četrto zlato odličje v alpskem smučanju na teh igrah, kar pred tem ni uspelo še nobeni državi.

"To so bile moje največje sanje, zdaj sem res ostala brez besed. V cilju še nisem bila prepričana, ali je bilo moje smučanje dobro, saj me je na trenutke na progi ustavil veter. A vse se je izšlo, res sem presrečna," je po zmagi dejala 27-letna Švicarka.

Zlata Corinne Suter, srebrna Sofia Goggia in bronasta Nadia Delago | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Zlata Corinne Suter, srebrna Sofia Goggia in bronasta Nadia Delago Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

V boju za naslov je Suterjeva za 16 stotink sekunde prehitela Italijanko Sofio Goggio, ki je pred Pekingom zaradi padca in poškodbe bila hudo bitko s časom. Na koncu jo je dobila in osvojila srebro. "Za mano je res težko obdobje. Danes je bilo morda še najlažje v tem celotnem obdobju. Vedela sem, da moram v kratkem času doseči ogromen napredek. Težko sem spet zaupala sebi in svoji nogi. Moje koleno še vedno ni v redu. To medaljo posvečam sebi, dala sem res vse od sebe," je dejala Goggia.

Preberite še:

Ilka Štuhec
Sportal Štuhčeva razočarana, štafeta za deseterico
Ilka Štuhec
Sportal Ilka Štuhec pred smukom obelodanila veliko odločitev
Žan Kranjec srebrna kolajna
Sportal Košir: Potrebno je bilo tehnično znanje in pogum in Kranjec to ima
Ne spreglejte