Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
21. 9. 2021,
17.09

Osveženo pred

2 leti, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

1

Natisni članek

Bogdan Gabrovec Enzo Smrekar olimpijske igre Peking 2022 Peking 2022 Tomaž Barada

Torek, 21. 9. 2021, 17.09

2 leti, 7 mesecev

Tomaž Barada

Znan vodja slovenske odprave v Pekingu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

1

Tomaž Barada | Tomaž Barada bo vodil slovensko reprezentanc v Pekingu. | Foto Vid Ponikvar

Tomaž Barada bo vodil slovensko reprezentanc v Pekingu.

Foto: Vid Ponikvar

Izvršni odbor (IO) Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) je na seji v Ljubljani Tomaža Barado, predsednika strokovnega sveta OKS za vrhunski šport, imenoval za vodjo reprezentance na zimskih olimpijskih igrah v Pekingu od 4. do 20. februarja prihodnje leto.

O igrah, ki bodo na sporedu čez pet mesecev, danes niso veliko govorili, imenovali so le vodjo reprezentance. Na čelu ekipe bo Tomaž Barada, ki pa ni dobil soglasne podpore. V glasovanju je bil proti predlogu za vodjo ekipe le Enzo Smrekar, podpredsednik OKS in predsednik Smučarske zveze Slovenije, dva člana IO OKS pa sta bila vzdržana.

Barada je v športni karieri dosegel izjemne rezultate v taekwondoju, kjer je postal evropski in svetovni prvak, uspehe pa je ponovil tudi v kickboksu. Še preden je bil imenovan na mesto podpredsednika krovne slovenske športne organizacije, je prejel tudi častno listino OKS.

"Pričakovali bi, da bi na zimskih igrah reprezentanc vodila oseba iz zimskih športov. Tako je bilo nenazadnje tudi na prejšnjih igrah, ko sta se v tej vlogi izkazala Franci Petek in Petra Majdič," je nasprotovanje predlogu obrazložil Smrekar. | Foto: Vid Ponikvar "Pričakovali bi, da bi na zimskih igrah reprezentanc vodila oseba iz zimskih športov. Tako je bilo nenazadnje tudi na prejšnjih igrah, ko sta se v tej vlogi izkazala Franci Petek in Petra Majdič," je nasprotovanje predlogu obrazložil Smrekar. Foto: Vid Ponikvar

"Zame je to imenovanje velika čast. Stopil sem v velike čevlje. Miroslav Cerar je kot eden izmed najuspešnejših športnikov v zgodovini zelo uspešno vodil reprezentanco letos na igrah v Tokiu. Ocenjujem pa, da imam dovolj znanja in izkušenj, da bom lahko pripomogel k uspešnemu nastopu Slovenije v Pekingu. Smrekar, ki vodi SZS, sicer meni, da bi moral ekipo na zimskih igrah voditi kdo, ki prihaja iz zimskih športov. Delal bom na tem, da ga bom na koncu prijetno presenetil," je po seji za STA povedal povedal Barada.

"Ne gre z naše strani za nasprotovanje Baradi. Predlog je na sejo prišel popolnoma neusklajen in nenadejano. Pričakovali bi, da bi na zimskih igrah reprezentanc vodila oseba iz zimskih športov. Tako je bilo nenazadnje tudi na prejšnjih igrah, ko sta se v tej vlogi izkazala Franci Petek in Petra Majdič," je nasprotovanje predlogu za STA obrazložil Smrekar.

Uvodoma izrazili nasprotovanje predlogu novele zakona o igrah na srečo

Uvodoma so izrazili nasprotovanje predlogu novele zakona o igrah na srečo. Sprejeli so sklep, da IO OKS nasprotuje vsakim spremembam sistemske zakonodaje, ki bi vplivale na financiranje športa in na povečanje negativnih učinkov na družbo, kot je večja zasvojenost. Med drugim jih je zmotilo, da bi z uveljavitvijo predlaganih sprememb, če jih bo DZ seveda potrdil, to povečalo število prirediteljev, z dveh na pet.

Bogdan Gabrovec je opozoril, da si šport zasluži več pomoči. | Foto: Vid Ponikvar Bogdan Gabrovec je opozoril, da si šport zasluži več pomoči. Foto: Vid Ponikvar

"Vlada je predlagala še nekaj sprememb v korist športa, močno sem prepričan, da bomo uspešni ... Izredni rezultati naših olimpijcev, paraolimpijcev, kolesarjev, košarkarjev, odbojkarjev in drugih športnih panog pri nas, tudi v zadnjem obdobju, kažejo, da je naš šport uspešen in vitalen, a si zasluži večjo pomoč za ohranjanje mednarodne uspešnosti," je uvodoma dejal predsednik OKS Bogdan Gabrovec.

IO OKS pa je ob nasprotovanju "loterijskemu zakonu" izrazil podporo spremembam davčne zakonodaje, ki povečuje možnosti financiranja športa. To je ena izmed osmih točk, ki jih je zakonodajalcem predlagal slovenski strokovni svet za šport.

V novih predlogih med drugim uvedba predsedstva in komisije za integriteto

Ob koncu seje so govorili o pravilih, ki bodo na dnevnem redu izredne skupščine 30. septembra. IO OKS je junijsko sejo skoraj v celoti posvetil osnutku sprememb pravil OKS in osmim stranem pripomb, večina je sicer osredotočenih le na nekaj točk. Pravila so bila nazadnje posodobljena 19. junija 2018, ko so vnesli le manjše popravke in tisto, kar je zaradi uskladitve s posodobljeno olimpijsko listino zahteval Mednarodni olimpijski komite (Mok).

V novih predlogih med drugim načrtujejo uvedbo predsedstva in komisije za integriteto, nekoliko drugače so razvrščeni strokovni odbori, večja prednost je dana tekmovalnemu športu. Večina članov IO je izrazila nasprotovanje predlogu in željo, da bi ga sprejeli počasneje. Na skupščini je tako pričakovati tiste predloge, ki imajo večinsko podporo.

Gabrovec je na koncu razprave omenil, da najbolj razdvaja ločitev športa za vse in športa na lokalni ravni, ki ju sedaj skupaj kot podpredsednik OKS pokriva Janez Sodržnik.

Bilo je tudi nekaj mnenj, da se del predlogov, posredno tudi glede glasovanj, skuša uvesti zaradi "večje uspešnosti" določenih morebitnih kandidatov za predsednika OKS na volilni skupščini prihodnje leto, ko Gabrovec, kot je znova zatrdil, ne bo več kandidiral.

Preberite še:

Tomaž Barada
Sportal "Slučajno sem zašel v dvorano, kjer so trenirali taekwondo. Bila je ljubezen na prvi pogled."
Pokljuka splošna
Sportal Spor zaradi centra na Pokljuki še ni končan
Enzo Smrekar
Sportal Enzo Smrekar napovedal, da se bo potegoval za nov mandat na čelu SZS
Felix Neureuther
Sportal Nekdanji smučarski zvezdnik poziva k bojkotu zimskih iger v Pekingu
Ne spreglejte