Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
4. 10. 2022,
22.44

Osveženo pred

1 leto, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

Smučarska zveza Slovenije Planica Planica

Torek, 4. 10. 2022, 22.44

1 leto, 6 mesecev

Medijski dan SZS

Zimski športniki in športnice v nizkem startu #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15
Medijksi dan SZS, Planica 2022 | Slovenski zimski športniki komaj čakajo sneg. | Foto Grega Valančič/Sportida

Slovenski zimski športniki komaj čakajo sneg.

Foto: Grega Valančič/Sportida

Začetek oktobra je že tradicionalno namenjen druženju reprezentanc Smučarske zveze Slovenije s sedmo silo. V Nordijskem centru Planica so se danes tako zbrali alpski, telemark in nordijski smučarji ter smučarji prostega sloga in biatlonci, pa seveda tudi deskarji na snegu ter predstavnikom medijev razkrili pričakovanja in cilje v prihajajoči zimi. Medtem ko mnogi obžalujejo odhod poletja, oni že komaj čakajo prve snežinke.

Cene Prevc
Sportal Presenetljiva novica: Cene Prevc in njegov konec kariere

Pod Poncami se je danes predstavilo več kot sto športnikov in športnic reprezentanc pod okriljem Smučarske zveze Slovenije, ki se v teh dneh že pospešeno pripravljajo na zimsko sezono. Svetovni pokal se bo najprej začel za deskarje na snegu, in sicer za deskarje prostega sloga, ki jih 22. oktobra v Churu v Švici čaka tekma v skokih prostega sloga (big air). Na tej bo slovensko deskanje zastopal Naj Mekinc, ki se v teh dneh pripravlja v švicarskem Saas Feeju. Na uvodu v Švici pa ne bo prve dame slovenskega deskanja prostega sloga Urške Pribošič, ki v prihodnjih dneh odhaja na trening v Avstrijo. 

Fotogalerija iz Planice (Grega Valančič/Sportida):

Fotogalerija
1 / 30

"Vselim se nove sezone in vsega, kar spada zraven"

"Moji skoki v tem trenutku še niso na tako visoki ravni, da bi bila konkurenčna v svetovnem pokalu, zato bom nekaj uvodnih tekem najvišjega ranga zagotovo izpustila in se posvetila treningu. Na podlagi forme in ravni izvedenih skokov pa se bom potem sproti, med sezono, odločala o posameznih nastopih. Vsekakor je moj glavni cilj sezone dober nastop na svetovnem prvenstvu, ki bo konec februarja in v začetku marca v gruzijskem Bakurianiu," je v Planici povedala edina predstavnica deskarjev prostega sloga na druženju z mediji.

Deskarska zvezda dneva, bronasta olimpijka Gloria Kotnik | Foto: Grega Valančič/Sportida Deskarska zvezda dneva, bronasta olimpijka Gloria Kotnik Foto: Grega Valančič/Sportida

Ob odsotnosti olimpijskega podprvaka Tima Mastnaka, ki je bil na treningu, je bila deskarska zvezda dneva bronasta olimpijka Gloria Kotnik. Velenjčanka v novo sezono vstopa s povsem drugih položajev kot v preteklih letih. Medijska pozornost, ki ne pojenja, je ne moti. Prav nasprotno, še kako se zaveda, da je ta pomembna za vse športnike, ki sredstva za delovanje dobivajo (tudi) na trgu. 

"To je del igre, v kateri sem. Zaradi tega se na sezono nisem pripravljala prav nič drugače kot do zdaj. Poseben poudarek sem namenila ustrezni kondicijski pripravi, posvetila sem se krepitvi določenih mišičnih skupin. Dobro sem pripravljena, vselim se nove sezone in vsega, kar spada zraven," je bila sproščena in nasmejana športnica, ki na sneg odhaja čez dober teden. 

Reprezentanco A v deskanju na snegu sestavljajo Tit Šante, Naj Mekinc in Urška Pribošič, Žan Košir, Rok Marguč, Tim Mastnak in Gloria Kotnik.

Alpski smučarji sezono že tradicionalno odpirajo v Söldnu

22. oktobra bodo sezono svetovnega pokala odprli tudi alpinci s tradicionalnima veleslalomskima tekmama na ledeniku Rettenbach v Söldnu, že 29. in 30. oktobra pa bodo v Zermattu v Švici na delu tudi smukači. 

Ilka Štuhecv nizkem startu | Foto: Grega Valančič/Sportida Ilka Štuhecv nizkem startu Foto: Grega Valančič/Sportida

Člani slovenske smučarske reprezentance A so Žan Kranjec, Štefan Hadalin, Tijan Marovt, Martin Čater, Miha Hrobat, Boštjan Kline, Nejc Naraločnik, pa Ilka Štuhec, Tina Robnik, Ana Bucik, Meta Hrovat, Andreja Slokar in Neja Dvornik.

Skakalke in skakalci glavno slovensko orožje za medalje na SP

Skakalci in skakalke se bodo v Planico vrnili med 21. februarjem in 5. marcem prihodnje leto, ko bo v idilični dolini pod Poncami svetovno prvenstvo v nordijskih disciplinah, največje zimsko tekmovanje na naših tleh v zgodovini. Prav od naših sov in orlov tam lahko pričakujemo največ in tudi v reprezentanci, ki jo sestavljajo Urša Bogataj, Taja Bodlaj, Jerneja Brecl, Ema Klinec, Katra Komar, Nika Križnar, Nika Prevc, Jerneja Repinc Zupančič, Maja Vtič, pa Peter Prevc, Timi Zajc, Anže Lanišek, Domen Prevc, Žiga Jelar, Lovro Kos in vsaj uradno za zdaj še Cene Prevc - ta nas je v Planici presenetil z napovedjo, da se zelo resno spogleduje s koncem kariere -, je bilo zaznati pozitivno vznemirjenje pred pomembno zimo.

Nika Križnar in Urša Bogataj se bosta v Planico vrnili konec februarja 2023 po medalje. | Foto: Grega Valančič/Sportida Nika Križnar in Urša Bogataj se bosta v Planico vrnili konec februarja 2023 po medalje. Foto: Grega Valančič/Sportida

smučarski skoki, skakalke, skakalci, novinarska konferenca, Ema Klinec
Sportal Potrebovala je umik

Prerojena biatlonska vrsta 

Tudi biatlonska vrsta z zimzelenim Jakovom Fakom, Miho Dovžanom, Rokom Tršanom, Alexom Cisarjem, Antonom Vidmarjem, Lovrom Plankom, Živo in Polono Klemenčič, mlado Leno Repinc in tekaško zvezdnico Anamarijo Lampič je pod vodstvom novega glavnega trenerja, nemške legende Rica Grossa, prerojena ter polna energije in zagona. Biatlonci so imeli domače svetovno prvenstvo lani na Pokljuki, pa ga je precej pokvarila pandemija covid-19, zato so odločeni, da januarja prihodnje leto na tekmi svetovnega pokala na Rudnem polju navijačem pripravijo dober šov.      

Mladostna energija v biatlonski vrsti | Foto: Grega Valančič/Sportida Mladostna energija v biatlonski vrsti Foto: Grega Valančič/Sportida

Eva Urevc zdaj prva violina

Po prestopu Anamarije Lampič med lovce na snegu je zdaj vodilna slovenska tekačica na smučeh Eva Urevc. V reprezentanci A si bodo poskušali mesto med tistimi, ki se bodo za medalje v Planici borili na svetovnem prvenstvu prihodnje leto, priboriti še Anja Mandeljc, Anita Klemenčič, Neža Žerjav, pa Miha Šimenc, Vili Črv in Miha Ličef. Pod vodstvom norveškega trenerja Ole Vigna Hattestada bo še zelo zanimivo.

Ema Volavšek se je v prejšnji zimi prebila med najboljše kombinatorke sveta. | Foto: Grega Valančič/Sportida Ema Volavšek se je v prejšnji zimi prebila med najboljše kombinatorke sveta. Foto: Grega Valančič/Sportida

Ema Volavšek adut za odličje

Tudi v nordijski kombinaciji ima Slovenija z Emo Volavšek adutinjo za odličje na nordijskem SP. V reprezentanci A so še Vid Vrhovnik, Gašper Brecl, Silva Verbič, Erazem Stanonik in Matic Gerbajs

V telemark smučanju bosta slovenske barve na tekmah najvišje ravni branila Jure Aleš in Maša Štrakl, v smučanju prostega sloga Jošt Klančar in Klemen Vidmar, nikakor pa ne gre pozabiti na izvrstna parasmučarja Jerneja Slivnika in Gala Jakiča.

Preberite še:

Robert Hrgota
Sportal "Kar obe, da se ne bomo prepirali"
Ne spreglejte