Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
18. 3. 2024,
16.23

Osveženo pred

1 mesec, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,62

Natisni članek

Planica Planica Nika Prevc Nika Prevc Ema Klinec Ema Klinec Nika Križnar Nika Križnar kristalni globus RAW AIR smučarski skoki

Ponedeljek, 18. 3. 2024, 16.23

1 mesec, 1 teden

Pred skakalkami le še domači zaključek sezone

Slovenska junakinja zime je doma, upa, da bodo navijači iz Planice odšli srečni kot ona #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,62
smučarski skoki, Nika Prevc | Nika Prevc se je dan po potrditvi velikega kristalnega globusa z ekipo vrnila v domovino, v četrtek ob 17. uri jo na srednji skakalnici v Planici čaka še zadnje dejanje sezone, po katerem bo v zrak kot šesta Slovenka dvignila kristalni globus. | Foto www.alesfevzer.com

Nika Prevc se je dan po potrditvi velikega kristalnega globusa z ekipo vrnila v domovino, v četrtek ob 17. uri jo na srednji skakalnici v Planici čaka še zadnje dejanje sezone, po katerem bo v zrak kot šesta Slovenka dvignila kristalni globus.

Foto: www.alesfevzer.com

Smučarske skakalke so se vrnile iz norveške turneje, na kateri je 19-letna Nika Prevc v nedeljo potrdila skupno zmago v svetovnem pokalu in veliki kristalni globus. Najstnica, ki so jo ob sijajnem uspehu premagala čustva, bo lovoriko v zrak dvignila v četrtek zvečer v Planici, kjer bodo skakalke končale sezono. "Kar nekaj časa nisem doumela, kaj sem naredila v tej sezoni. Zdaj verjamem, da sem si zaslužila to skupno zmago. V Planici pričakujem čim več navijačev in upam, da bodo tudi oni odšli tako srečni kot jaz," pred četrtkovo tekmo pravi Prevčeva.

Ljubno 2024, Nika Prevc
Sportal Niki Prevc kristalni globus, Emi Klinec stopničke, Norvežanki svetovni rekord! #video

Za smučarskimi skakalkami sta naporna tedna norveške turneje, ki pa sta v slovenski tabor prinesla ogromno veselja. Nika Prevc je na letalnici v Vikersundu potrdila skupno zmago v svetovnem pokalu, tekmo pred koncem ima neulovljivo prednost (189 točk) pred avstrijsko veteranko Evo Pinkelnig, sicer lansko skupno zmagovalko.

"Kar nekaj časa nisem doumela, kaj sem naredila v tej sezoni. Zdaj verjamem, da sem si zaslužila to skupno zmago. Bom pa lažje kaj več povedala, ko bom pokal res dobila in opravila še zadnjo tekmo" je ob vrnitvi iz Vikersunda povedala bodoča lastnica velikega kristalnega globusa.

Nika Prevc ob vrnitvi v domovino (Video: STA):

Šesta Slovenka z globusom

Prevčeva je postala šesta Slovenka s tem dosežkom, druga skakalka po Niki Križnar, ki je globus osvojila v sezoni 2020/21, sicer pa četrta članica skakalnega tabora – v moškem je ledino oral Primož Peterka, ki je osvojil dva, ob njem pa se je skupne zmage razveselil še Nikin brat Peter Prevc, ki bo v nedeljo končal sezono. 

Ema Klinec | Foto: www.alesfevzer.com Ema Klinec Foto: www.alesfevzer.com

Ema Klinec: Najpomembneje je, da sem v zraku uživala

Na zadnji postaji norveške turneje v Vikersundu, kjer je Prevčeva zasedla 11. mesto, se je zmage veselila domačinka Eirin Maria Kvandal, drugouvrščena Silje Opseth je z 230,5 metra dolgim poletom postavila nov svetovni rekord, prejšnja rekorderka Ema Klinec pa je poletela na tretje mesto.

"Lahko rečem, da kot lani nisem vedela, kaj pričakovati od Vikersunda. V Oslu sem prikazala določene vrhunske skoke, v Trondheimu ne. Potem je bil nek zadržek, a sem se uspela sprostiti, vedela sem, da znam, in je šlo naprej. Tretje mesto mi pomeni skoraj toliko kot lanska zmaga. Najpomembneje pa je, da sem v zraku uživala, to je tisto, po kar sem prišla v drugi del sezone, vesela sem, ker mi je uspelo," je dejala Klinčeva.

 Nika Križnar je globus osvojila v sezoni 2020/21. | Foto: www.alesfevzer.com Nika Križnar je globus osvojila v sezoni 2020/21. Foto: www.alesfevzer.com

Križnarjeva: Šola za naprej, upam, da mi v prihodnosti uspe doseči

"Malo sem utrujena po celotni norveški turneji. Zahtevna pa je za vse, tudi za skakalce. Dobila sem občutek, da smo vseeno punce imele še nekoliko težjo turnejo. Zjutraj kvalifikacije in potem nazaj v hotel pa nazaj na tekmo. Bilo je kar veliko nekih težkih prestopov sem in tja. Na koncu se nabere kar nekaj kilometrov, ujame te utrujenost. Na velikanki sem pričakovala več, malo sem izsiljevala metre. To je šola za naprej, upam, da mi v prihodnosti to uspe doseči," je dejala Nika Križnar. Vikersund je zapustila z 10. mestom in neizpolnjenim ciljem – 200 metrov –, ki ga bo poskušala uresničiti prihodnje leto.

Težave z izgubljenimi dresi

Skakalke so zaradi zapletov s prtljago iz zagrebškega letališča pripotovale z debelo uro zamude. Kot je na novinarski konferenci pojasnil glavni trener Zoran Zupančič, so ostali brez dresov, zdaj pa upajo, da bo prtljaga prispela do srede.

Zoran Zupančič (Video: STA):

"Zaradi tega smo vsi nekoliko nervozni. Upamo, da se bo vse uredilo," je dejal prvi mož stroke in se dotaknil še sezone: "Kar se tiče sezone, je ta uspešna skoraj tako kot tista olimpijska. Dosegli smo osem zmag, pet drugih mest in šest tretjih, tu je še zmaga na super ekipni tekmi. Bili smo tudi dober boj v pokalu narodov, to je bila ambiciozna napoved, saj smo vedeli, kako močna je avstrijska reprezentanca. Na turneji Raw Air smo imeli visoke cilje, spoznali smo novo prizorišče, Trondheim. Dobro prizorišče, zanimive skakalnice. Dosegli smo tudi zmago. Pred koncem smo se zagotovo tresli za rumeno majico. Mi smo majhna ekipa, Avstrijcev je 30 okrog skakalnice, pritiskajo na vse načine. To je bilo treba zdržati in pripeljati do konca. V Vikersundu smo vedeli, da je Ema letalka, kar je dokazala. Kljub slabši formi je znala leteti. Prvič je letela Nika Prevc. Nismo vedeli, kako bo letela. Bila je blizu, spoznavala je letenje, poletela je 190,5 metra. Nika Križnar si je izredno želela, žal na tej turneji ni imela sreče. Najprej z desetinkami v Trondheimu, nato še z metri v Vikersundu. Vsem skupaj nam je malenkost odleglo že v soboto, ko je bilo tekmovanje odpovedano, a v športu se lahko zgodi še marsikaj. V nedeljo pa je bilo po prvi seriji jasno, da je globus naš oziroma Nikin in to je največ, kar lahko smučarski skakalec doseže."

Šesterica, ki bo branila slovenske barve v Planici. | Foto: www.alesfevzer.com Šesterica, ki bo branila slovenske barve v Planici. Foto: www.alesfevzer.com

Seštevek v svetovnem pokalu eno tekmo pred koncem (23/24):

 1. Nika Prevc (Slo)                   1394 točk
 2. Eva Pinkelnig (Avt)                1205
 3. Yuki Ito (Jap)                      985
 4. Alexandria Loutitt (Kan)            950
 5. Jacqueline Seifriedsberger (Avt)    895
 6. Nika Križnar (Slo)                  869
... 
14. Ema Klinec (Slo) 468
25. Katra Komar (Slo) 187
34. Taja Bodlaj (Slo) 51
35. Ajda Košnjek (Slo) 48
36. Tina Erzar (Slo) 42
56. Jerica Jesenko (Slo) 3

 

Pred finalno tekmo ima Avstrija v pokalu narodov na čelu 3660 točk in tako več kot 300 točk pred drugo Slovenijo (3322), ki pa ima prav tako že dolgo časa neulovljivo prednost pred Japonsko na tretjem mestu (2291).

Nika Prevc
Sportal Nika Prevc v slovenski kristalni družini #video

Zadnja ženska tekma svetovnega pokala bo v četrtek ob 17. uri na srednji skakalnici (HS 102) v Planici. | Foto: A. T. K. Zadnja ženska tekma svetovnega pokala bo v četrtek ob 17. uri na srednji skakalnici (HS 102) v Planici. Foto: A. T. K.

V Planici bo lahko nastopila slovenska šesterica

Prevčeva se bo pred dvigom velikega kristalnega globusa zbrala še za zadnje dejanje svetovnega pokala.

Po prvotnem scenariju bi tekmovalke morale sezono končati preteklo nedeljo na Norveškem, a Smučarski zvezi Slovenije je skupaj z Organizacijskim komitejem Planica uspelo tudi zaključek deklet pripeljati v Zgornjesavsko dolino. 

A žal še ne na Letalnico bratov Gorišek, na kateri tradicionalno sezono končujejo skakalci, skakalke bodo namreč črto pod sezono potegnile na četrtkovi individualni tekmi na srednji skakalnici v Planici, ki se bo začela ob 17. uri.

Slovenske barve bo v Planici po odpovedi nekaterih iz prve 30-erice – v Slovenijo med drugim ne bo Kvandalove, Opsethove, Seto – lahko branilo šest Slovenk. To bodo Nika Prevc, Nika Križnar, Ema Klinec, Katra Komar, Taja Bodlaj in mladinska svetovna prvakinja Tina Erzar.

"Pričakujem čim več navijačev v Planici in upam, da bodo tudi oni odšli tako srečni kot jaz. Naj tej skakalnici sem dosegla svoje najboljše skoke, nastop na njej je velika prednost tudi za celotno našo ekipo. Želim pa imeti zadnjo besedo v četrtek," je dejala Prevčeva.

"Upala sem, da bom lahko nastopila v Planici. To si jemljem kot čast, vesela sem, da bo kakšna skakalka manjkala in da bom lahko nastopila jaz," pravi Bodlajeva, Komarjeva si želi čim več gledalcev in dobre skoke celotne ekipe, Erzarjeva pa dodaja: "Od finala ne pričakujem veliko. Zadovoljna moram biti s tem, da sem na tekmi. S kakršnim koli rezultatom moram biti zadovoljna, potrudila se bom odskakati čim bolje."

Finale svetovnega pokala v smučarskih skokih, Planica (letalnica – moški in HS 102 – ženske):

Sreda, 20. marec
10.00 preizkus letalnice, moški
18.00 preizkus skakalnice, ženske (HS 102)

Četrtek, 21. marec 
8.00 uradni trening, 1. serija, moški
9.00 uradni trening, 2. serija, moški
10.00 kvalifikacije, moški

15.30 uradni trening, ženske (HS 102)
17.00 finalna tekma svetovnega pokala za ženske (HS 102)
Po tekmi sledi s​​​​razglasitev sezone v skupnem seštevku FIS svetovnega pokala v smučarskih skokih in v pokalu narodov za ženske.

Petek, 22. marec 
14.00 poskusna serija, moški
15.00 posamična tekma, moški 

Sobota, 23. marec
8.00 poskusna serija, moški
9.30 ekipna tekma, moški

Nedelja, 24. marec 
8.30 poskusna serija, moški
9.30 posamična tekma, moški

Preberite še:

Nika Prevc
Sportal Zimski sveti gral, ki Slovencem ni tuj
Lovro Kos, Domen Prevc, Kulm
Sportal Fantastičen polet Petra Prevca, avstrijska rapsodija v Vikersundu #video
Ne spreglejte