Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Torek,
5. 3. 2024,
14.12

Osveženo pred

1 mesec, 4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,28

Natisni članek

skoki Robert Hrgota RAW AIR Timi Zajc Timi Zajc Domen Prevc Lovro Kos Anže Lanišek Anže Lanišek Peter Prevc Peter Prevc

Torek, 5. 3. 2024, 14.12

1 mesec, 4 tedne

V slovenski skakalni ekipi razlog za dvojno zadovoljstvo #video

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,28
Peter Prevc | Peter Prevc je vidno sproščen ob zaključku kariere. | Foto Guliverimage

Peter Prevc je vidno sproščen ob zaključku kariere.

Foto: Guliverimage

V slovenskem skakalnem taboru so razumljivo dobro razpoloženi pred zadnjim delom zime, ki se bo začel z norveško turnejo RAW Air in zaključil s planiškim skakalnim praznikom na Letalnici bratov Gorišek in slovesom Petra Prevca. Odlični nastopi in uvrstitve so prinesli dodatno zadovoljstvo, žal pa ne bodo prepričali najstarejšega Prevca, da bi prekinil oziroma prestavil slovo od smučarskih skokov. Za dodatno veselje je poskrbel Anže Lanišek, ki se po težavah s kolenom vrača v svetovni pokal. Po krajšem premoru bo na delu tudi Timi Zajc.

Februar je bil za slovenske skoke zelo uspešen. Serijo zmag je začel Lovro Kos v Lake Placidu v ZDA, kjer je bil na drugi tekmi še drugi. Zmagovalna pot slovenskih orlov se je nato preselila na Japonsko, kjer se je na najvišjo stopničko odra za zmagovalce zavihtel Domen Prevc. Po vrnitvi v Evropo je sledila selitev na letalnico v Oberstdorf, kjer sta se z zmago pohvalila Timi Zajc – zanj že tretja zmaga na tej nemški velikanki – in dvojec Zajc - Domen Prevc na superekipni preizkušnji. Na novo veliko zmagoslavje je bilo treba počakati vsega en teden, ko je spet eksplodiral Kos in se razveselil druge zmage v sezoni in druge v karieri, po kateri je zdaj šesti v skupnem seštevku svetovnega pokala.

Peter Prevc o tem, ali čuti, da mu je padlo breme z ramen

A to še ni vse, kar je uspelo našim skakalcem. V ospredju je predvsem Peter Prevc, ki po naznanitvi slovesa od smučarskih skokov skače poletno in uživa na skakalnicah po vsem svetu.

Peter Prevc, Lahti 2024
Sportal Peter Prevc drugi v Lahtiju! #video

Peter Prevc ostaja pri svoji odločitvi

Od Sapora blesti: kar trikrat se je uvrstil na drugo mesto, na zadnji tekmi svetovnega pokala v Lahtiju pa je bilo že videti, da mu bo uspel veliki preboj na najvišjo stopničko odra za zmagovalce, a ga je nato povsem za konec za 1,9 točke prehitel Jan Hörl. Če bi mu sodniki pri drugem skoku, ko je zalimal telemark, dali boljše ocene, bi lahko tudi on postal osrednji junak. "Na splošno so dajali zelo slabe ocene za super skoke, za povprečne skoke pa normalne. Tam bi se morala narediti večja razlika," je ob tem povedal najstarejši Prevc.

Peter Prevc je po zadnjih uspešnih skokih in dosežkih razumljivo dobre volje. | Foto: www.alesfevzer.com Peter Prevc je po zadnjih uspešnih skokih in dosežkih razumljivo dobre volje. Foto: www.alesfevzer.com

A si zaradi tega ni belil glave. Vesel je bil novih stopničk, predvsem pa prvih v Lahtiju na 24. tekmi v karieri. Danes je bil na novinarski konferenci v prostorih sponzorja Geoplin ob vrnitvi po poškodbi kolena Anžetu Lanišku v središču pozornosti. O tem, ali ga je ob vseh teh uspehih kaj zamikalo, da bi preklical skakalno upokojitev – slovo bo imel ob zaključku svetovnega pokala v Planici –, je jasno dal vedeti, da bo kariero zaključil.

Ali mu je zaradi naznanitve slovesa padlo breme z ramen? "Razloga ne vem, a se manj obremenjujem kot kakšno sezono prej. Po drugi strani si rečem, da nimam več veliko možnosti pokazati, kaj znam."

Lovro Kos
Sportal Slovenski dan v Lahtiju, do izjemne zmage še Kos! #video

Vračata se Lanišek in Zajc

Pred skakalci je zdaj norveška turneja RAW Air, ki je vselej zelo naporna, saj v boju za skupno zmago štejejo tudi dosežki v kvalifikacijah, tri prizorišča, Oslo, Trondheim in Vikersund, pa si sledijo druga za drugo. Slovenija bo na prvo postojanko v Oslo odpotovala s peterico slovenskih orlov. Vrača se torej Lanišek, ki si je tik pred začetkom svetovnega prvenstva v poletih na treningu v Planici poškodoval koleno in moral na prisilni počitek. Po mesecu se vrača v karavano svetovnega pokala, v kateri je bil do neljubega trenutka najboljši slovenski skakalec.

"Vesel sem, da se vračam. Če ne bi bil pripravljen, me ne bi bilo tukaj. Počutim se dobro in bom šel na polno," je veselo novico sporočil Lanišek, ki je želel skakati že v Lahtiju, a mu je svetila še rdeča luč.

Anže Lanišek se po poškodbi kolena vrača med elito. | Foto: www.alesfevzer.com Anže Lanišek se po poškodbi kolena vrača med elito. Foto: www.alesfevzer.com

Najboljšim se bo ponovno priključil tudi Zajc, ki je po zmagoslavnem Oberstdorfu odšel na trening, saj se na navadnih skakalnicah v tej zimi ni najbolje znašel: "Dva treninga sem naredil, preostali čas sem bil doma. Bomo videli, koliko mi je koristilo, da sem se odpočil. Skušal bom dobro oddelati začetek in nato še Vikersund." Ob njima bodo na Norveškem torej nastopili še najbolj vroči slovenski skakalci zadnjih tednov – Kos in brata Prevc.

Norveška turneja se bo začela s petkovimi kvalifikacijami v Oslu – ta konec tedna bosta na sporedu dve posamični preizkušnji –, nadaljevala v Trondheimu – prav tako dve posamični preizkušnji, ena na manjši napravi –, nato pa se bo za konec karavana preselila na letalnico v Vikersundu, kjer bodo imeli skakalci vnovič dve posamični preizkušnji. Vzporedno s fanti bodo na skandinavski turneji, ki bo zmagovalcu in zmagovalki prinesla 40 tisoč evrov nagrade, nastopila tudi dekleta. Slovenski tabor na čelu z vodilno v skupnem seštevku svetovnega pokala Niko Prevc bo svoja pričakovanja razkril na sredini novinarski konferenci.

Markus Rupitsch
Sportal Novo slovo v smučarskih skokih
Anže Lanišek
Sportal Anže Lanišek se je vrnil na skakalnico, kmalu se bo tudi na tekme #video
Ne spreglejte